Incident în Marea Baltică. S-a defectat cablul submarin care leagă Finlanda și Estonia, iar SABOTAJUL nu este exclus
Un cablu de alimentare subacvatic care leagă Finlanda și Estonia s-a defectat miercuri – 25 decembrie 2024 -, a declarat premierul Finlandei, acesta fiind cel mai recent incident dintr-o serie mai lungă în care au fost implicate cabluri și conducte de energie în Marea Baltică.
Arto Pahkin – șeful de operațiuni al rețelei electrice finlandeze – a declarat pentru postul public Yle că sabotajul nu poate fi exclus.
Petteri Orpo, premierul Finlandei, a declarat că întreruperea nu a afectat aprovizionarea cu energie electrică a țării.
„Autoritățile rămân vigilente chiar și în timpul Crăciunului și investighează situația”, a scris acesta pe X.
Curentul de pe cablul EstLink 2 – care trimite electricitate în Estonia – a fost întrerupt la 12:26, ora locală (10:26 GMT), notează The Guardian.
Două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică – care leagă Suedia și Danemarca – au fost, de asemenea, tăiate luna trecută. Suspiciunile au planat asupra navei chineze Yi Peng 3, care, potrivit site-urilor de urmărire, navigase chiar peste aceste cabluri în perioada în care au fost tăiate.
China a respins cererea procurorilor de a efectua o anchetă asupra navei
Potrivit autorităților suedeze, China a respins cererea procurorilor de a efectua o anchetă asupra navei, iar aceasta a părăsit zona.
Oficialii europeni bănuiesc că mai multe dintre incidente au implicat operațiuni de sabotaj legate de invazia Rusiei în Ucraina. Kremlinul a respins afirmația ca fiind „absurdă” și „de râs”.
Cablul Arelion, care merge de la insula suedeză Gotland până în Lituania, a fost avariat la începutul zilei de 17 noiembrie, iar cablul C-Lion 1 – care leagă Helsinki și portul german Rostock – a fost tăiat la sud de insula Oland a Suediei, a doua zi.
Tensiunile au crescut în jurul Mării Baltice după invadarea Ucrainei de către Rusia, în luna februarie a anului 2022.
O serie de explozii subacvatice au rupt conductele Nord Stream care transportau gaz rusesc în Europa în septembrie 2022, dar cauza exploziilor nu a fost încă stabilită.
O conductă de gaz subacvatică între Finlanda și Estonia a fost închisă după ce ancora unei nave de marfă chineză a avariat-o în octombrie 2023.
Foto – Profimedia Images
Citește și: