Incidența în Capitală a ajuns, vineri, la XXX cazuri COVID-19 la mia de locuitori, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) București. Cea mai ridicată rată de incidență se înregistrează în Sectorul 1 – 18,09 ‰, iar cea mai scăzută în Sectorul 3 – 13,18 ‰. Comitetul tehnico-ştiinţific din subordinea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) ia în discuție, vineri, propunerea Institutului Național de Sănătate Publică (INS) de carantinare a municipiului București și a județului Ilfov, după ce rata de incidență din aceste zone a a ajuns la valori-record.
Recomandarea Grupului tehnico-științific din cadrul CNSU a recomandat, conform surselor HotNews.ro, ca Bucureștiul și județul Ilfov să nu intre în carantină.
Evoluția incidenței în ultima săptămână, potrivit DSP București:
- 14.10.2021 – 15,42 ‰
- 13.10.2021 – 15,10 ‰
- 12.10.2021 – 14,71 ‰
- 11.10.2021 – 14,2 ‰
- 10.10.2021 – 13,60 ‰
- 9.10.2021 – 12,65 ‰
- 8.10.2021 – 12,24 ‰
Incidența pe sectoare, potrivit Data.gov.ro:
- Sectorul 1 – 18,09 ‰
- Sectorul 2 – 16,34 ‰
- Sectorul 3 – 13,18 ‰
- Sectorul 4 – 16,49 ‰
- Sectorul 5 – 16,13 ‰
- Sectorul 6 – 16,78 ‰
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că vineri se va lua în discuţie propunerea Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) privind carantinarea zonală pentru Bucureşti şi Ilfov, însă specialiştii se vor pronunţa cum ar putea avea loc aceasta mai ales pentru persoanele responsabile, care s-au vaccinat. În acest context, a afirmat Cseke Attila, s-ar putea introduce obligativitatea certificatului verde în spaţiile publice.
Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat, joi, că nu se ia în calcul carantinarea municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, unde rata de infectare a depăşit 15 la mie, dar se discută despre introducerea certificatului verde „la orice activitate economică unde intrăm în contact cu persoane”.
Ce a propus INSP
Potrivit documentului INSP, obținut de Hornews, timp de 14 zile se propune interzicerea tururor activităților, cu excepția:
- Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum a produselor alimentare şi/sau băuturi alcoolice sau nealcoolice din interiorul centrelor comerciale doar pentru prepararea şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor în regim take-away.
- Activitatea din creşe şi grădiniţie, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.
- Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective care se vor desfăşura în afara lăcaşurilor de cult.
- Activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în aceste unităţi şi doar în regim room-service.
- Activitatea cu publicul a serviciilor de igienă personală în intervalul 8-18, doar pe bază de programare.
- Activitatea de comerţ pentru produse alimentare şi cea de prestări servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice sau private, se va desfăşura în intervalul 5-20. În intervalul 20-5 operatorii pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu livrare la domiciliu.
- Activitatea în unităţile farmaceutice, benzinării, la operatorii cu livrare la domiciliu, precum şi operatorii transportului rutier de persoane şi de mărfuri se poate desfăşura în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
- Activitatea pieţelor agroalimentare, inclusiv a pieţelor volante, se va desfăşura în intervalul 8-17, cu respectarea măsurilor sanitare.
Potrivit documentului, în perioada carantinei este interzisă circulația persoanelor în afara gospodăriei, cu următoarele excepții:
- Deplasarea în interes profesional.
- Deplasarea pentru asistență medicală.
- Deplasări în afara localităților are persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenuri, autocare sau alte mijloace de transport.
- Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru al familiei.
- Părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea sistemului unic pentru apeluri de urgență 112.
Sorry, there are no polls available at the moment.