Indecizie. Starea de alertă, sub semnul incertitudinii. Deși expiră, nu a fost trecută spre prelungire pe ordinea de zi a Guvernului

Publicat: 10 02. 2021, 10:03

Masca obligatorie în spații publice, interdicțiile de deplasare ori de desfășurarea a unor activități economice ar putea fi istorie, în mai puțin de două zile, în condițiile în care actuala stare de alertă nu va fi păstrată. Deși expiră mâine, prelungirea ei nu figurează deocamdată pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri seară. 

Actuala hotărâre a intrat în vigoare din data de 13 ianuarie, pentru 30 de zile, ceea ce înseamnă că nu mai produce efecte de joi, de la ora 24. Noua variantă ar trebui adoptată miercuri, pentru a putea fi publicată în timp util în Monitorul Oficial și a continua menținerea unor restricții condiționate de pandemie.

În lipsă, toate interdicțiile de ordin social, economic, cultural ori de altă natură încetează.

Fără mască ori izolare, liber la petreceri sau deplasări

De exemplu, nu ar mai fi necesară menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. Nu s-ar mai impune izolarea și carantinarea persoanelor infectate cu Covid 19 sau a celor care vin din zone considerate de risc.

Nu s-ar mai menține interdicțiile privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise, cu anumite excepții.

S-ar permite din nou petrecerile cu prilejul unor sărbători ori aniversări, în spații închise ori deschise, indiferent de natura lor, publică sau privată.

Ar fi ridicată interdicția de circulație în afara locuinței, în toate localitățile, în intervalul orar 23 – 5.

Activitatea economică ar reveni la normal

În lipsa prelungirii stării de alertă, restaurantele și cafenelelor ar fi deschise fără restricții, cluburile de noapte și discotecile și-ar relua activitatea, la fel și locurile de joacă. Normele referitoare la igiena și dezinfecția spațiilor comune nu s-ar mai aplica, în cazul transportului în comun.

Ar scăpa de restricții cabinetele stomatologice dar și operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, îngrijire personală, turism ori tratament balnear, pentru a da doar câteva exemple.

Starea de urgență a fost instituită în România, în contextul pandemic, prin Decretul Președintelui României din 16 martie 2020. A fost prelungită pentru alte 30 de zile, din 15 aprilie, după care au fost instituite succesiv stări de alertă.

A fost prima stare de urgență instituită în țara noastră, după decembrie 1989.