Ceremonii religioase și militare au fost organizate la Iași la împlinirea a 145 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a României de pe 9 mai 1877. Autoritățile locale care au fost prezente la evenimentul ce a avut loc în Piața Independenței din oraș au subliniat atât tripla însemnătate a zilei – proclamarea Independenţei de Stat a României – 9 mai 1877, victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial – 9 mai 1945 şi Ziua Europei – 9 mai 1950, cât și situația dificilă cauzată de războiul existent în Ucraina.
„Cele trei evenimente arată pe de o parte istoria zbuciumată a românilor, iar pe de altă parte năzuințele pentru libertate și unitate. Din păcate, sărbătoarea din acest an este umbrită de conflictul din Ucraina și de tragedia poporului ucrainean, dar Uniunea Europeană dovedește că rămâne unită prin acțiunile sale în favoarea păcii și sprijină europenii de pretutindeni”, a declarat Marian Grigoraș, subprefectul județului Iași.
La rândul său, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a catalogat războiul din Ucraina ca un război nu doar împotriva unei țări, ci „împotriva libertății, împotriva tuturor oamenilor liberi”. „Uniunea Europeană a luat ființă tocmai pentru a uni toate țările europene sub umbrela păcii, trăim într-o Europă unită, într-o Europă a oamenilor și am văzut în toată această perioadă că valorile ne sunt aceleași. Istoria noastră nu poate să mai fie niciodată una a războiului, a conflictelor și a dezbinării”, a precizat Costel Alexe în discursul său.
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a reamintit că deși suntem o națiune liberă și independentă, toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile dacă în urmă cu 145 de ani generațiile de atunci nu s-ar fi luptat „cu prețul sângelui”. „Memoria lor ne urmărește de aproape 150 de ani și lor trebuie să ne rugăm ca să continuăm să rămânem o națiune liberă și independentă. Așa este, sărbătorim și Ziua Europei, umbrită astăzi de aceeași actori care au umbrit-o și în 1939.
Tot ei au decis peste noi să nu fim o Românie Mare, ci să fim o Românie trunchiată. Și să nu uităm asta – aceiași actori care s-au așezat la masă cu noi, dar de fiecare dată cu aceleași gânduri de a ne destrăma, de a ne conduce, de a ne coordona, de a ne lua independența și suveranitatea”, a declarat Mihai Chirica.
Ceremoniile organizate pe 9 mai 2022 la Iași s-au încheiat cu depunerea coroanelor de flori de către autoritățile locale.