Una dintre industriile cruciale în care se plătesc cele mai mari salarii încearcă să atragă înapoi mii de pensionați și profesioniști mai în vârstă care au în spate zeci de ani de experiență, pe fondul lipsei de angajați mai tineri care să intre în acest domeniu.
Companiile occidentale din domeniul industriei energiei nucleare se confruntă cu un deficit de angajați cu competențe necesare pentru realizarea unui număr mare de proiecte noi. Acesta este cel mai deficit de angajați din acest domeniu din ultimele decenii.
Constructorii de reactoare plănuiesc să angajeze zeci de mii de oameni, deoarece preocupările legate de schimbările climatice au revitalizat interesul pentru tehnologia cu emisii reduse de dioxid de carbon.
Țări precum India, SUA, Franța, Marea Britanie și Polonia, precum și România, au anunțat planuri pentru dezvoltări majore în industria nucleară civilă, pe fondul neliniștilor legate de securitatea energetică și a amenințărilor asupra aprovizionării cu gaze naturale după invazia Rusiei în Ucraina.
Pensionarii cu zeci de ani de experiență sunt foarte căutați, având în vedere că declinul industriei nucleare, început după dezastrul de la Cernobîl din 1986 și agravat de incidentul de la Fukushima din 2011, a lăsat un gol de competențe.
„Mi-am iubit meseria”, a declarat Jean-Marc Miraucourt, un fost inginer la EDF, care, de când s-a pensionat în 2019, a consiliat compania în legătură cu licitații și proiecte.
În SUA, vârsta medie a lucrătorilor în domeniul nuclear este de 51 de ani, iar reprezentanții industriei speră să atragă tinerii preocupați de schimbările climatice.
„Problema generației Z este schimbarea climatică, iar majoritatea tinerilor sunt foarte deschiși să vorbească despre energia nucleară”, a spus Grace Stanke, un inginer nuclear de 22 de ani și Miss America 2023, potrivit Mediafax.