Prima pagină » Actualitate » Inflația în zona euro a scăzut pentru a doua lună la rând și ajunge sub 10%. Care este situația în România

Inflația în zona euro a scăzut pentru a doua lună la rând și ajunge sub 10%. Care este situația în România

Inflația în zona euro a scăzut pentru a doua lună la rând și ajunge sub 10%. Care este situația în România
Inflația în zona euro a scăzut pentru a doua lună la rând și ajunge sub 10%. Care este situația în România

Inflația din zona euro a scăzut pentru a doua lună consecutiv în decembrie, ajungând sub pragul psihologic de 10%, dar analiștii nu se așteaptă ca această evoluție să provoace o schimbare de politică monetară la nivelul Băncii Centrale Europene.

Inflația a ajuns la 9,2% în luna decembrie în zona euro, potrivit datelor preliminare publicate vineri de Eurostat. În noiembrie rata inflației din zona euro era de 10,1%, aceasta reprezentând prima scădere ușoară a prețurilor din iunie 2021.

Economia zonei euro a fost supusă unei presiuni imense în urma invadării Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, prețurile energiei și alimentelor crescând puternic în cursul anul trecut. În efortul de a lupta împotriva creșterii prețurilor, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor de patru ori în 2022 și a dat de înțeles că va continua să facă același lucru și în 2023, notează CNBC.

Stimulată de o încetinire a ritmului de creștere a prețurilor la energie, inflația a scăzut luna trecută de la 10,1% în noiembrie.

Prețurile de consum atinseseră un nivel record de 10,6% în octombrie.

În pofida semnalelor din ultima perioadă, referitoare la scăderea inflației, analiștii spun că nu se așteaptă la o schimbare a politicilor BCE privind ratele dobânzilor.

Ratele dobânzilor „vor ajunge la 3% și probabil că vor trebui menținute pe tot parcursul anului, chiar dacă recesiunea devine din ce în ce mai evidentă”, a declarat joi Hetal Mehta, analist financiar la Legal & General Investment Management.

La nivelul zonei euro, țările baltice (Estonia, Letonia, Lituania) au înregistrat cele mai mari valori ale ratei inflației, de peste 20%.

Rata inflației în România

În România, Institutul Național de Statistică (INS) va publica datele aferente lunii decembrie 2022 pe 13 ianuarie. În decembrie, instituția a publicat datele aferente lunii noiembrie, când inflația s-a ridicat la 16,76%.

Atunci, de departe, cea mai mare scumpire a fost înregistrată la zahăr, cu o creştere a preţului de 61,94% în noiembrie 2022 faţă de noiembrie 2021.

Preţurile la mărfurile nealimentare au urcat cu 16,17%, în noiembrie 2022 faţă de noiembrie 2021, şi cu 15,32% faţă de decembrie 2021. La această categorie, cel mai mult s-a scumpit energia electrică, cu 47,19%, în noiembrie 2022 faţă de noiembrie 2021, şi cu 38,50% faţă de decembrie 2021. Gazele s-au scumpit, în noiembrie 2022 faţă de noiembrie 2021, cu 37,63%, şi cu 35,68% faţă de decembrie 2021.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și