GALERIE FOTO: A înflorit laleaua pestriță în Mehedinți. Ce AMENDĂ uriașă riscă oricine rupe un fir

Publicat: 19 04. 2023, 12:51
Actualizat: 19 04. 2023, 12:54
A înflorit laleaua pestriță în Mehedinți / Sursa foto: Gândul

Apariție încântătoare în Geoparcul Platoul Mehedinți în această perioadă. A înflorit laleaua pestriţă, protejată prin lege şi aflată pe lista plantelor pe cale de dispariţie. Cei care rup florile riscă amenzi usturătoare.

Laleaua pestriţă, denumită şi Floarea de Şah, a înflorit în zona comunei Cireșu spre încântarea celor care fac drumeții în această perioadă.

Planta este protejată prin lege şi se află pe lista plantelor pe cale de dispariţie deoarece are nevoie de condiţii speciale de dezvoltare. În fiecare primăvară, stă deschisă aproape două săptămâni”, este mesajul lui Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți.

A înflorit laleaua pestriță în Mehedinți / Sursa foto: Gândul

Ce amendă riscă cei care rup această floare

Românii pot fi sancționați cu o amendă de 5.000 de lei dacă rup un fir din laleaua pestriță, o plantă delicată și rară care este protejată de legea din România.

Această floare, numită și floarea de șah sau bibilica, înflorește o singură dată pe an, timp de maximum 14 zile și poate crește până la 20 de centimetri înălțime.

Și laleaua galbenă de Cazane se bucură de un statut aparte

Laleaua pestriță nu este singura din această familie de flori protejată de lege. Și laleaua galbenă de Cazane se bucură de un statut aparte, dat fiind faptul că poate fi admirată doar pe Clisura Dunării.  Laleaua galbenă de Cazane crește numai pe versanții sudici ai Ciucarului Mare, în  zona Cazanelor Mari ale Dunării, fiind menționată prima dată în anul 1884 de către botanistul Vincze von Borbás⁠, cel care i-a dat numele științific.

Laleaua galbenă de Clisură este protejată de legislaţie. Cei care rup aceste flori pot primi amenzi de până la 15.000 de lei.

Vă recomandăm să citiți și: