Prima pagină » Actualitate » Specialiștii INFP, despre cutremurul din Gorj: A fost urmat de 94 de replici / Intensitatea a depășit 7 grade în zona epicentrală. E cea mai mare din ultimii 200 de ani / În zonă se vor monta echipamente noi

Specialiștii INFP, despre cutremurul din Gorj: A fost urmat de 94 de replici / Intensitatea a depășit 7 grade în zona epicentrală. E cea mai mare din ultimii 200 de ani / În zonă se vor monta echipamente noi

Specialiștii INFP, despre cutremurul din Gorj: A fost urmat de 94 de replici / Intensitatea a depășit 7 grade în zona epicentrală. E cea mai mare din ultimii 200 de ani / În zonă se vor monta echipamente noi

Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 care a avut loc în Gorj a avut, până acum, 94 de replici, de intensitate mică. Activitatea seismică din regiune va fi analizată în perioada următoare, iar specialiștii INFP intenționează să monteze trei staţii seismice care vor completa actuala reţea cu date pentru a analiza mai mult fenomenul din Gorj.

„Ieri (marți – n.red.), la ora 15:16 minute, s-a produs un alt cutremur cu magnitudine 5,7 urmat de peste 94 de replici până în prezent. Intensitatea epicentrală la al doilea cutremur a fost de 6 grade spre 7 grade, au fost localităţi în zona epicentrală unde intensitatea a depăşit 7 grade. Cutremurul s-a simţit pe o arie foarte mare, până în Serbia, Ungaria, la Cluj, în zona de nord a României”, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al INFP, Constantin Ionescu.

„Este cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani”

Secialiştii INFP afirmă că activitatea în zona seismică Gorj s-a intensificat foarte mult în ultima perioadă.

„Este o zonă seismică cunoscută, are o activitate în general slabă şi moderată de-a lungul timpului. Ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani de când aveam noi înregistrări. Din acest punct de vedere a reprezentat o surpriză, să zicem, în sensul că calculele noastre indicau pentru această zonă o intensitate maximă de 5,5”, au precizat specialiştii INFP, în cadrul conferinței de presă de miercuri.

Conform sursei citate, nu există riscul ca zona Gorj să ajungă „noua Vrancea”, zonă cu seismicitate intensă şi cutremure frecvente.

Legătura cu seismul din Turcia

Întrebaţi dacă intensificarea activităţii are legătură cu cutremurele din Turcia, specialiştii au precizat că se va analiza acest lcuru, dar este puţin probabil.

„Se va analiza. Cred că este puţin probabil pentru cutremurele din Târgu Jiu să avem o influenţă din Turcia. (…) Este greu de spus.  Influenţele la distanţele acestea sunt destul de mici”, au mai precizat oficialii INFP, citați de News.ro.

În acest context, specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului au anunţat că se vor monta trei staţii seismice care vor completa actuala reţea cu date pentru a analiza mai mult fenomenul din Gorj. De asemenea, se vor inslata cinci staţii de GPS totale.

„Pământul nu poate fi pus într-o formulă. Nu putem să facem preziceri. Nu există nicio metodă de a face predicţii pentru cutremur, la nivel mondial (…) nu există o formulă. Asta e, suntem la cheremul naturii”, au adăugat specialiştii INFP.

Cutremur de 5,7 în Gorj

Marți după-amiază, un nou cutremur s-a înregistrat în județul Gorj.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 108km NV de Craiova, 109km SV de Sibiu, 144km V de Pitesti, 160km SE de Timisoara, 179km SE de Arad, 183km S de Cluj-Napoca, 204km V de Brasov, 210km E de Belgrade, 214km E de Zemun, arată INFP.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și