Infracțiunile comise de minori sunt din ce în ce mai vizibile. „Am avut și criminali de 12 ani”. Ce declanșează acest fenomen

Infracțiunile comise de minori sunt din ce în ce mai vizibile. „Am avut și criminali de 12 ani”. Ce declanșează acest fenomen
Publicat: 01/09/2024, 17:42

Înjunghieri, tentativă de omor, accidente sub impactul consumului de droguri, acestea sunt doar câteva dintre cazurile cutremurătoare din ultimele luni, iar numitorul lor comun este că au fost comise de minori. Delincvența juvenilă este un fenomen care este din ce în ce mai frecvent, iar cauzele sunt complexe. Statisticile oficiale arare că doar anul trecut au fost trimişi în judecată pentru astfel de infracțiuni câteva mii de minori.

Un minor de 16 ani, aflat la volanul unei, mașini, fără să aibă permis, în timp ce vorbea la telefon prin apel video și inhala un gaz cu efect halucinogen dintr-un balon, a lovit doi copii, dintre care unul și-a pierdut viața, în apropierea Parcului Pantelimon din Capitală. În cazul lui, procurorii au schimbat recent încadrarea juridică din ucidere din culpă în omor.

„Inculpatul minor a fost indiferent față de consecințele manipulării, în condițiile arătate mai sus, a unui a unui autoturism, acceptând că acțiunile sale pot duce la decesul sau rănirea gravă a uneia sau mai multor persoane, conducând în modul arătat mai sus vehiculul într-o zi de duminică, într-o parcare situată în imediata apropiere intrării în parc, într-o zonă circulată de numeroși pietoni. Astfel, deși nu a urmărit producerea rezultatului, constând în uciderea unui minor și rănirea gravă a altuia, inculpatul a acceptat aceste urmări, acționând cu intenție indirectă”, au conchis procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

A înjunghiat un adult și a fugit

Într-un alt caz recent, un minor a înjunghiat un bărbat de 50 de ani, în urma unul conflict spontan, izbucnit în tramvaiul 21 din Capitală. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB) au anunțat, miercuri, că efectuează urmărirea penală IN REM cu privire la infracțiunea de tentativă de omor săvârșită de un minor, care nu răspunde penal.

Potrivit procurorilor, victima, minorul de 13 ani și un alt minor în vârstă de 15 ani care îl însoțea pe cel din urmă circulau cu un tramvai, iar între victimă și minori a intervenit un conflict verbal. În momentul în care cei trei au coborât în stația de transport public minorul de 15 ani a împins-o pe victimă cu piciorul, iar minorul de 13 ani, aflat în spatele victimei, a lovit-o pe aceasta cu cuțitul. Ulterior, minorii au fugit de la fața locului, fiind depistați în cursul serii.

După înjunghiere și până la depistarea lor, minorii au mai săvârșit un furt dintr-o unitate comercială din sectorul 2

Procurorii au informat că autorul înjunghierii era beneficiar al măsurii de protecție a plasamentului la DGASPC Sector 3, iar din data de 15 august ca fiind plecat voluntar din centru. Minorul a abandonat școala, având doar două clase, iar mama sa se află în străinătate.

Procurorii precizau că, potrivit Codului de procedură penală, minorii cu vârsta de până la 14 ani nu răspund penal, astfel că autorul tentativei de omor a fost plasat în custodia reprezentanților DGASPC Sector 3.

Ce spun psihologii

Psihologii spun că lipsa educaţiei, anturajul ales greşit, situaţia familială şi lipsa unor persoane mature care să îi modeleze afectează major comportamentul copiilor.

„Copiii instituționalizați au un grad mare de anxietate, furie, dar mai ales tristețe, de asemenea au o toleranță foarte scazută la orice le provoacă frustrare. Furia și tristețea se împletesc cu anxietatea și duc la mecanisme de apărare dezadaptative caracterizate prin comportamente antisociale”, spune psihologul Adina Burghel, citată de Antena 3.

„Fapta va rămâne nepedepsită pentru că aşa prevede legea noastră, lege care este veche şi pe care am spus de nenumărate ori că trebuie să o modificăm. Vedem copii din ce în ce mai mici care comit fapte penale şi care nu sunt pedepsiţi. Am avut şi criminali de 12 ani, care a trebuit să fie lăsat liber, pentru că aşa prevede legea”, detaliază criminologul Dan Antonescu.

Peste trei mii de minori au fost trimişi în judecată numai anul trecut, iar dintre aceştia, 448, la data la care au fost trimişi în judecată, se aflau în arest preventiv.

Statisticile arată că cei mai mulţi minori trimişi în judecată sunt din Bucureşti, Cluj, Braşov, Iaşi, Constanţa, Dolj şi Suceava.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Efectele propagandei Kremlinului asupra soldaților ruși: Val uriaș de sinucideri pentru a nu se preda
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu...
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
SPECIAL 50 de ani de la apariția filmului „Păcală“, poznașul care a cucerit toate generațiile
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Orașul care este cel mai bine păstrat secret al Europei. Ape turcoaz, poduri emblematice și...
Prezentatoare TV, trimisă la psihiatrie! S-a ales cu brățară la picior, după ce a terorizat...
Cum arată Angelina Jolie, la 49 de ani, după ce a ales să-și taie sânii,...
Produsul pe care românii îl comandă o dată la două zile. Un bărbat din Constanţa...
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
Tot ce trebuie să știi despre recalcularea pensiilor 2024: Noua Lege a pensiilor aduce modificări...
Doliu în showbiz! Grasu a murit după ce s-a prăbușit de pe scenă!
Codul Rutier 2024: La ce distanță poți parca de trecerea de pietoni?
Armata israeliană a găsit şase cadavre într-un tunel Hamas care aparţin unor ostatici
AVENTURA amoroasă pe care Barbra Streisand nu o va uita niciodată
Veste tristă despre Bruce Willis. Fiica actorului a anunțat acum
Tragerea Loto, 1 septembrie. Ce combinații! Incredibil!
Tristan Tate, surprins la cină alături de o ispită de la Insula Iubirii, sezonul 8!...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Alin Oprea, dezvăluiri dureroase despre tatăl său: „Tatăl meu nu a venit nici măcar la...
Ion Țiriac, surprins de rugămintea lui David Popovici: "Cum adică, mă?"
BANCUL ZILEI. Vizita la spital l-a lăsat pe Bulă fără apetit sexual: Nu înțelegem!
Harold Prince, Prințul de pe Broadway. Omul cu cele mai multe Premii Tony