Prima pagină » Actualitate » Infracțiunile comise de minori sunt din ce în ce mai vizibile. „Am avut și criminali de 12 ani”. Ce declanșează acest fenomen

Infracțiunile comise de minori sunt din ce în ce mai vizibile. „Am avut și criminali de 12 ani”. Ce declanșează acest fenomen

Infracțiunile comise de minori sunt din ce în ce mai vizibile. „Am avut și criminali de 12 ani”. Ce declanșează acest fenomen

Înjunghieri, tentativă de omor, accidente sub impactul consumului de droguri, acestea sunt doar câteva dintre cazurile cutremurătoare din ultimele luni, iar numitorul lor comun este că au fost comise de minori. Delincvența juvenilă este un fenomen care este din ce în ce mai frecvent, iar cauzele sunt complexe. Statisticile oficiale arare că doar anul trecut au fost trimişi în judecată pentru astfel de infracțiuni câteva mii de minori.

Un minor de 16 ani, aflat la volanul unei, mașini, fără să aibă permis, în timp ce vorbea la telefon prin apel video și inhala un gaz cu efect halucinogen dintr-un balon, a lovit doi copii, dintre care unul și-a pierdut viața, în apropierea Parcului Pantelimon din Capitală. În cazul lui, procurorii au schimbat recent încadrarea juridică din ucidere din culpă în omor.

„Inculpatul minor a fost indiferent față de consecințele manipulării, în condițiile arătate mai sus, a unui a unui autoturism, acceptând că acțiunile sale pot duce la decesul sau rănirea gravă a uneia sau mai multor persoane, conducând în modul arătat mai sus vehiculul într-o zi de duminică, într-o parcare situată în imediata apropiere intrării în parc, într-o zonă circulată de numeroși pietoni. Astfel, deși nu a urmărit producerea rezultatului, constând în uciderea unui minor și rănirea gravă a altuia, inculpatul a acceptat aceste urmări, acționând cu intenție indirectă”, au conchis procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

A înjunghiat un adult și a fugit

Într-un alt caz recent, un minor a înjunghiat un bărbat de 50 de ani, în urma unul conflict spontan, izbucnit în tramvaiul 21 din Capitală. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB) au anunțat, miercuri, că efectuează urmărirea penală IN REM cu privire la infracțiunea de tentativă de omor săvârșită de un minor, care nu răspunde penal.

Potrivit procurorilor, victima, minorul de 13 ani și un alt minor în vârstă de 15 ani care îl însoțea pe cel din urmă circulau cu un tramvai, iar între victimă și minori a intervenit un conflict verbal. În momentul în care cei trei au coborât în stația de transport public minorul de 15 ani a împins-o pe victimă cu piciorul, iar minorul de 13 ani, aflat în spatele victimei, a lovit-o pe aceasta cu cuțitul. Ulterior, minorii au fugit de la fața locului, fiind depistați în cursul serii.

După înjunghiere și până la depistarea lor, minorii au mai săvârșit un furt dintr-o unitate comercială din sectorul 2

Procurorii au informat că autorul înjunghierii era beneficiar al măsurii de protecție a plasamentului la DGASPC Sector 3, iar din data de 15 august ca fiind plecat voluntar din centru. Minorul a abandonat școala, având doar două clase, iar mama sa se află în străinătate.

Procurorii precizau că, potrivit Codului de procedură penală, minorii cu vârsta de până la 14 ani nu răspund penal, astfel că autorul tentativei de omor a fost plasat în custodia reprezentanților DGASPC Sector 3.

Ce spun psihologii

Psihologii spun că lipsa educaţiei, anturajul ales greşit, situaţia familială şi lipsa unor persoane mature care să îi modeleze afectează major comportamentul copiilor.

„Copiii instituționalizați au un grad mare de anxietate, furie, dar mai ales tristețe, de asemenea au o toleranță foarte scazută la orice le provoacă frustrare. Furia și tristețea se împletesc cu anxietatea și duc la mecanisme de apărare dezadaptative caracterizate prin comportamente antisociale”, spune psihologul Adina Burghel, citată de Antena 3.

„Fapta va rămâne nepedepsită pentru că aşa prevede legea noastră, lege care este veche şi pe care am spus de nenumărate ori că trebuie să o modificăm. Vedem copii din ce în ce mai mici care comit fapte penale şi care nu sunt pedepsiţi. Am avut şi criminali de 12 ani, care a trebuit să fie lăsat liber, pentru că aşa prevede legea”, detaliază criminologul Dan Antonescu.

Peste trei mii de minori au fost trimişi în judecată numai anul trecut, iar dintre aceştia, 448, la data la care au fost trimişi în judecată, se aflau în arest preventiv.

Statisticile arată că cei mai mulţi minori trimişi în judecată sunt din Bucureşti, Cluj, Braşov, Iaşi, Constanţa, Dolj şi Suceava.

Citește și