Mulți dintre noi ne-am întrebat care sunt ingredientele „secrete” folosite în bucătăriile mănăstirilor și cum se face că mâncarea este atât de gustoasă.
Zilele trecute, Doxologia.ro a acordat un interviu călugărilor în 2020 de la Mânăstirea Sihăstria din județul Neamț, părintele Silvan. El a fost bucătar la un restaurant de stele michelin, scrie Ziarul de Iași.
„În cadrul ascultării, suntem într-o continuă legătură cu Dumnezeu prin rugăciune. Chiar dacă mâinile noastre sunt ocupate cu sarcinile ascultării, mintea noastră, cu ceea ce înseamnă partea de organizare, totuși, în egală măsură, suntem uniți cu Hristos prin rugăciune”, a dezvăluit părintele, în timp ce vărsa varza călită.
„Asta înseamnă viața de obște în mânăstire. Unii se roagă, alții muncesc. În zilele de sărbătoare, toți suntem sub același Duh, aceeași bucurie, toți împreună, fără niciun pic de diferență”.
Ingredientele secrete pentru a face mâncarea mai delicioasă sunt rugăciunea, bucuria și hărnicia.
„Într-o zi de duminică, ascultarea e o altă parte a Sfintei Liturghii. Nu este considerat un job, ci pur și simplu, completăm pe părinții care sunt la slujbă. Ei se roagă la liturghie pentru noi. Iar noi, ceilalți, avem grijă cu mare bucurie să pregătim masa pentru cei care astăzi sunt la Sfânta Liturghie. Călugăria în sine este o fericire”, a mai spus Silvan în timp ce tăia mărarul pe tocător.
„Ascultarea de bucătari este una dintre cele mai grele sarcini din cadrul Mânăstirii, pentru că este suprasolicitantă. Se întâmplă în fiecare zi, indiferent de starea trupească și sufletească. Și trebuie făcută cu bucurie, pentru că dacă nu gătim cu dragoste și bucurie, nu iese mâncarea bună. Dacă eu am o stare negativă, se transmite și asupra mâncării. Întristarea și liniștea nu-și au locul”, adaugă părintele.
Citește și: Ce mâncare de POST preferată avea Arsenie Boca. Iată rețeta acestui preparat simplu și delicios