Unt făcut din AER, fără lapte, dar cu gust identic cu cel original, creat de una dintre companiile miliardarului Bill Gates
O companie susținută de miliardarul Bill Gates susține că a creat untul făcut din aer, care nu necesită lapte de origine animală și are un gust identic cu cel adevărat.
Un startup din California susține că a elaborat un proces complex care elimină nevoia de utilizare a laptelui provenit de la animale în fabricarea untului, păstrând însă gustul autentic.
Potrivit publicației The Guardian, Savor, start-up-ul susținut de miliardarul Microsoft Bill Gates, a dezvoltat o tehnologie inovatoare care permite crearea de alternative fără lactate la produse precum înghețata, brânza și laptele. Acum, compania a lansat o alternativă pentru unt, fără origine animală.
Tehnologia din spatele untului făcut din aer
Savor utilizează un proces termochimic avansat care permite construirea de molecule de grăsime prin combinarea dioxidului de carbon, hidrogenului și oxigenului. Acest proces revoluționar ar putea reduce semnificativ amprenta de carbon a produselor alimentare, deoarece producția de animale este o sursă majoră de gaze cu efect de seră.
„Untul” creat de Savor ar putea avea mai puțin de 0,8 g echivalent CO2 per calorie, comparativ cu amprenta climatică standard a untului real, care este de aproximativ 2,4 g echivalent CO2 per calorie.
Declarațiile oficiale și perspectivele de comercializare
Kathleen Alexander, directorul executiv al Savor, a declarat: „În prezent suntem în faza pre-comercială și lucrăm pentru aprobări, pentru a ne putea vinde untul. Nu ne așteptăm să putem avansa cu orice fel de vânzări până cel puțin în 2025”.
Alternativele la carne și lactate au câștigat popularitate în ultimii ani, dar unele nu sunt la fel de satisfăcătoare din punct de vedere al gustului. Savor susține că untul său are un gust identic cu cel al untului adevărat, obținut din lapte.
„Până acum, am avut teste de gust informale cu zeci de persoane”, a spus Alexander. „Ne așteptăm să realizăm un panel mai formal ca parte a eforturilor noastre de comercializare și extindere”.
Ce spune Bill Gates despre untul făcut din aer
Susținând inițiativa într-o postare pe blogul său, Bill Gates a scris: „Ideea de a trece la grăsimi și uleiuri produse în laborator poate părea ciudată la început. Dar potențialul lor de a reduce semnificativ amprenta noastră de carbon este imens. Valorificând tehnologii și procese dovedite, ne mai apropiem cu un pas de atingerea obiectivelor noastre climatice”.
Gates a subliniat că procesul nu eliberează gaze cu efect de seră, nu utilizează terenuri agricole și necesită mai puțin de a mia parte din apa folosită în agricultura tradițională. „Și, cel mai important, are un gust foarte bun – ca cel adevărat, pentru că din punct de vedere chimic este”, a mai spus Gates.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, industria zootehnică, care include producția de produse lactate și carne, este responsabilă pentru 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Inovațiile precum cele propuse de Savor ar putea juca un rol crucial în reducerea acestei amprente și în protejarea mediului.