INSCOP: Simpatia românilor față de Rusia s-a înjumătățit într-un deceniu. Care sunt țările preferate de români
Un sondaj INSCOP Research arată că Spania și Italia sunt țările care se bucură de simpatia majorității românilor, iar clasamentul s-a schimbat semnificativ față de acum zece ani.
Sondajul, comandat de news.ro, arată că 85,8% dintre respondenți declară că au sentimente mai degrabă pozitive pentru Spania (față de 72,9% în 2013), iar 81,4% au sentimente pozitive față de Italia (70,5% acum zece ani).
În urmă cu un deceniu, pe primul loc se aflau Marea Britanie și Germania, țări care acum se află pe poziția a cincea, respectiv a treia, mai arată sondajul.
Sentimentele pozitive față de Republica Moldova și Ucraina sunt și ele în creștere, în timp ce numărul celor care au sentimente pozitive față de Rusia s-a înjumătățit comparativ cu 2013.
69,2% dintre participanţii la sondaj declară că au sentimente mai degrabă pozitive pentru Republica Moldova (faţă de 65,7% în 2013), iar 67,5% pentru SUA (faţă de 70,3% în 2013). Ucraina se bucură de sentimente mai degrabă pozitive din partea a 43,3% dintre români (faţă de 41,8% în 2013), iar Ungaria din partea a 39.7% (faţă de 29,3% în 2013). Clasamentul este încheiat de China – cu 36,3% sentimente mai degrabă pozitive (faţă de 56,5% în 2013) şi Rusia – cu 18,3% (faţă de 36,8% în 2013).
Cum interpretează specialiștii rezultatele
Specialiștii spun că Spania și Italia se bucură de apreciere din partea românilor și datorită faptului că găzduiesc un număr mare de co-naționali.
„Spania şi Italia, ţările occidentale care găzduiesc cele mai mari comunităţi de români domină clasamentul sentimentelor pozitive faţă de ţări. Cea mai interesantă fotografie este însă comparaţia cu situaţia din urmă cu 10 ani (2013) când INSCOP Research a adresat o întrebare similară în cadrul Barometrului Adevărul despre România. Se observă în primul rând un regres major în cazul Rusiei faţă de care ponderea sentimentelor pozitive s-a înjumătăţit în 2023 comparativ cu situaţia din 2013, de la aproape 37% în urmă cu 10 ani la 18% în prezent. Datele se corelează şi cu involuţia încrederii în Rusia (indicatorul încredere multă şi foarte multă care reflectă o evaluare mult mai exigentă a atitudinii populaţiei s-a prăbuşit în cazul Rusiei de la aproximativ 18% la circa 8% în prezent) Explicaţia evidentă a acestei scăderi puternice este războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Pe de altă parte, faţă de 2013, remarcăm o creştere în 2023 a ponderii sentimentelor pozitive faţă de majoritatea ţărilor occidentale europene, dar şi faţă de Republica Moldova”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului.
Sursa foto: Shutterstock