Atunci când ieși în oraș pentru a lua masa la restaurant, te aștepți să te bucuri de servire impecabilă, preparate delicioase și, nu în ultimul rând, de curățenie exemplară. Însă, din nefericire, nu se întâmplă mereu așa, iar inspectorii de la Protecţia Consumatorului găsesc mereu localuri în care gândacii sunt omniprezenți, iar mizeria este cumplită.
Recent, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au fost nevoiți să închidă un cunoscut restaurant cu specific chinezesc din Capitală, după ce au găsit insecte moarte, produse stricate sau depozitate incorect, dar şi obiecte murdare, în urma unui control.
Patronul restaurantului a fost amendat cu 15.000 de lei, iar localul a fost închis pentru o perioadă până la şase luni.
”Restaurantul a fost oprit până va avea bunul simt să-și curețe bucătăria!”, a explicat președintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o postare pe rețelele de socializare, unde a postat și fotografii șocante cu mizeria din localul respectiv.
View this post on Instagram
În urma verificărilor, ANPC a propus sancțiunea complementară de închidere temporară a locului (pentru 0-6 luni). Inspectorii au descoperit în localul respectiv numeroase nereguli. Aceștia au găsit materii prime, semipreparate si preparate finite fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare, cât și data limită de consum, astfel încât sa se poată stabili conformitatea acestora, dar și produse din carne cu modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, cât și miros. În plus, au mai descoperit depozitare preparate finite calde la temperaturi mai mici de min. 60 grade, depozitarea alimentelor direct pe paviment, dar și utilizarea bureților de sârmă, ustensile de bucătărie de profesionale, recipiente neigienizate, deteriorate, cu grad avansat de uzură și arsuri, colectare reziduuri în recipiente fără capac,
agregate frigorifice cu grătare cu vopsea exfoliată și rugină, chedere depreciate și neigienizate.
Totodată, și bucătăria localului arăta cumplit: cuptoare, aragaz, hote, neigienizate, nefuncționale, grad avansat de uzură, arsuri, acumulări masive de impurități, grăsimi; sistemul de ventilație din incinta blocului alimentar neigienizat, paviment, pereți si tavan neigienizate, depreciate, prezintă exfolieri, igrasie, bucăți depreciate, prezența de insecte vii și moarte (gândaci, muște), depozitare direct pe paviment,
preparate cu modificări organoleptice, prezență mucegai, nerespectare vecinătăți în spațiile frigorifice.
De asemenea, nu exista informarea asupra riscurilor previzibile reprezentate de prezența ingredientelor ce pot provoca alergii sau intoleranțe, dar și lipsa autorizației de funcționare.