VIDEO| „Însetatul” Kadîrov se vrea amenințător. Polonia, noua țintă a liderului cecen (DOCUMENTAR)

Publicat: 30/05/2022, 21:00
Actualizat: 30/05/2022, 21:40

Liderul cecen Ramzan Kadîrov amenință că va lansa un atac militar asupra Poloniei, ca răzbunare pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei în timpul invaziei. Varșovia a fost unul dintre cei mai puternici aliați ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, încă de la începutul atacului forțelor ruse pe teritoriul țării.

Polonia a acționat ca o poartă de intrare pentru mii de refugiați ucraineni care fug în vest și, de asemenea, a rezistat Rusiei în Parlamentul European atunci când a cerut interzicerea importurilor de gaze și petrol rusești.

Totodată, Polonia se numără printre statele occidentale care au livrat armament Ucrainei, iar declarația liderului cecen evidențiază îngrijorările exprimate de unii lideri polonezi că Rusia ar putea lansa un potențial atac asupra Poloniei, în viitor.

Kadîrov a fost acuzat că a folosit tortura medievală asupra dușmanilor săi din Cecenia și a fost numit „fiul pe care Putin nu l-a avut niciodată” pentru loialitatea sa devotată față de liderul de la Kremlin.

El a fost promovat la gradul de general-locotenent în Garda Națională rusă pentru contribuția pe care a adus-o la invadarea Ucrainei, de care liderul cecen se folosește pentru a-și consolida puterea în Cecenia.

Protejatul liderului de la Kremlin, Ramzan Kadîrov a susținut printr-un videoclip distribuit pe Twitter că: „Ucraina este o afacere încheiată. Ceea ce mă interesează este Polonia. Ce încearcă să obţină Polonia? După Ucraina, dacă primim ordin, vom arăta că suntem capabili să facem acest lucru în 6 secunde. Mai bine vă retrageți armele și mercenarii”

În plus, Kadîrov cere Poloniei să-şi prezinte scuze oficial pentru ce i-a făcut ambasadorului lor. La aniversarea victoriei Aliaților din 1945, Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit cu vopsea roșie în timp ce se pregătea să depună o coroană de flori la cimitirul soldaților sovietici din Varșovia, capitala Poloniei.

Mișcarea a fost în semn de protest față de războiul Rusiei în Ucraina. Ceremonia a fost oprită după atac, iar Andreev și delegația sa au fost nevoiți să părăsească zona după incident. În acel moment, un protestatar a strigat la ambasadorul rus și l-a numit fasticst.

„Nu vom ignora pur și simplu. Țineți minte asta”, a susținut Kadîrov.

În același timp, ministrul adjunct de Externe polonez, Pawel Jablonski, a declarat pentru publicația Al Jazeera, la sfârșitul lunii martie, că este o „certitudine absolută” că Vladimir Putin ar dori să atace Polonia.

Kadîroviții răpesc cecenii de rând

Trupele lui Kadîrov au fost acuzate de crime de război în Ucraina și, deși se știe că și liderul însuși își acompaniază soldații, el a negat că ar fi participat la orice crime extrajudiciare.

Recent, un grup pentru drepturile omului care luptă împotriva corupției cecene și a propagandei rusești, numit 1Adat, a declarat că sute de ceceni sunt răpiți în masă și forțați să lupte ca voluntari în prima linie pe frontul din Ucraina.

Grupul 1Adat a afirmat că în toată republica au loc din nou răpiri în masă și sunt informați de sutele de oameni din diferitele refiuni alte statului.

„Celor răpiți li se cere să semneze un document prin care se menționează că sunt voluntari pentru a fi trimiși în Ucraina, altfel sunt amenințați cu fabricarea unor dosare penale. Toți cei care merg în Ucraina în acest fel vor fi folosiți pe linia frontului, ca o carne de tun”…

O altă organizație pentru drepturile omului, Vayfond, a declarat la începutul lunii mai că primeşte „zeci” de mesaje de la oameni din Cecenia care susțin că sunt forţaţi să se pregătească să plece în Ucraina, în ciuda faptului că nu erau membri ai forţelor de ordine sau militari ai armatei.

Recrutatrea fortaţă a cetăţenilor ceceni reprezintă cel mai recent indiciu care arată că trupele ruseşti suferă pierderi masive de luptători pe front. Potrivit statisticilor militare ale armatei ucrainene, Rusia a pierdut 30.000 de soldaţi, de la începutul invaziei.

Potrivit Serviciilor Secrete Britanice, guvernul rus s-a bazat deja pe luptătorii ceceni în asaltul său asupra Mariupolului.

După ce au întâmpinat o rezistenţă puternică din partea ucrainenilor, forţele ruse au suferit pierderi semnificative de personal şi au fost nevoite să suplimenteze armata cu luptători alternativi, realatează Yahoo News.

Totodată, potrivit evaluărilor serviciilor secrete americane, Moscova a făcut eforturi pentru a conta pe alte surse de personal și luptători mercenari, cum ar fi cei din Grupul rus Wagner.

„Rezistența acerbă a ucrainenilor a întârziat capacitatea Rusiei de a obține controlul deplin asupra orașului. În încercarea de a învinge rezistența ucraineană, Rusia a folosit în mod semnificativ personalul auxiliar. Aceasta include o desfășurare de forțe cecene, probabil formate din câteva mii de luptători concentrați în principal în sectoarele Mariupol și Luhansk”, susține Ministerul britanic al Apărării.

Serviciile de informaţii ucrainene au acuzat şi Cecenia că a recrutat luptători pentru războiul din Ucraina, în primul rând pentru a ataca oraşele Mariupol şi Lugansk.

Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina a distribuit o listă cu numele a 2.425 de luptători ceceni presupus implicaţi în lupte la începutul acestei luni.

„Așa-numiții «Kadîroviți» au început să intre pe teritoriul Ucrainei în primele zile ale invaziei militare pe scară largă a Rusiei” , a declarat agenția de informații.

Totodată, liderul cecen Ramzan Kadîrov a susținut că forțele rusești au întâmpinat dificultăți în luptă în războiul din Ucraina. Recent, el a sugerat că cetățenii care se oferă voluntari pentru lupta care are loc în Ucraina ar putea fi plătiți cu 300.000 de ruble.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”