În România au fost confirmate, până pe 13 iunie, 35 de cazuri de COVID-19 cu varianta Delta ((B.1.617.2) ) a coronavirusului, care este cea mai infecțioasă descoperită până în prezent.
Potrivit INSP, în ultima săptămână au fost secvențiate 101 probe, dintre care s-au confirmat 98 de cazuri de infectare cu una dintre variantele care determină îngrijorare.
Până la data de 13 iunie 2021 au fost raportate la INSP 2.188 secvențieri, dintre care 1.588 de cazuri au fost confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare. Dintre acestea, 1.525 de cazuri sunt cu varianta Alpha (britanică), 11 cu varianta Beta (sud-africană), 17 cu varianta Gamma (braziliană) și 35 cu varianta Delta (indiană). Rata de confirmare cu VOC crescut ușor, ajungând la 73%.
Cazuri de COVID-19 cu varianta Delta în România:
- – 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, judeţul Braşov, şi sunt cetăţeni indieni;
- – 1 caz provine dintr-un focar familial din Bucureşti, cu 3 cazuri COVID-19, din care unul confirmat cu varianta Delta; locul probabil al expunerii cazului index este necunoscut;
- – 1 caz, cetăţean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din judeţul Dolj, cu 5 cazuri COVID-19 (doar unul confirmat până în prezent cu varianta Delta), din care 4 angajati şi 1 caz secundar, familial;
- – 13 cazuri provin din focarul din oraşul Popeşti-Leordeni: 11 sunt cetăţeni indieni, unul este cetăţean român, caz secundar al unui cetăţean indian, iar altul este cetăţean român, caz terţiar (fiul cazului secundar);
- – 2 cazuri sunt cetăţeni indieni şi provin dintr-un focar cu 17 cazuri COVID-19 din Dobroeşti, jud. Ilfov;
- – 1 caz provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19 din Bucureşti, din care 1 confirmat cu varianta Delta;
- – 1 caz din jud.Damboviţa are istoric de călătoria în India;
- – 2 cazuri din judeţul Dolj provin dintr-un focar familial cu 2 cazuri confirmate cu varianta Delta;
- – 2 cazuri din judeţul Argeş şi, respectiv Arad, din care ultimul este cetăţean indian, dar care locuieşte în România de 2 ani, nu au locul expunerii cunoscut;
- – 2 cazuri din judeţul Argeş provin dintr-un focar familial; locul expunerii – necunoscut;
- – 1 caz din judeţul Teleorman provine din focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care doar acesta confirmat cu varianta Delta – caz tertiar; locul expunerii cazului index-necunoscut;
- – 1 caz din Bucureşti provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19, din care doar unul confirmat cu varianta Delta;
- – 4 cazuri din judeţele Argeş, Buzău, Dolj şi Bucureşti nu au nicio legătură epidemiologică menţionată;
- – 1 caz a refuzat colaborarea cu DSP B.
„În acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a variantei Delta”, a precizat CNSCBT.
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, recent, că este bine că numărul de cazuri de infectare cu tulpina indiană din România se menţine redus.
Simptomele infectării cu varianta Delta
Simptomele pe care le au persoanele infectate cu varianta Delta a coronavirusului sunt următoarele: dureri de cap, dureri și usturime în gât și secreții nazale. Surprinzător, lipsa mirosului nu este un simptom al acestei variante. Tinerii sunt cei care au simptome mai ușoare. Medicii le recomandă să nu trateze simptomele superficial, ci să se testeze și rămână acasă până la rezultatul testului.
Cele mai comune simptome ale virusului SARS-CoV-2, varianta Delta din Marea Britanie, sunt durerile de cap, durerile în gât și secrețiile nazale, spun cercetătorii, conform BBC.
Varianta Delta (B.1.617.2) a virusului SARS-CoV-2, a apărut prima dată în India și prezintă un risc dublu de spitalizare pentru persoanele care nu sunt vaccinate.
Peste 11.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în 24 de ore în Regatul Unit
11.007 noi cazuri de contaminare cu coronavirus în 24 de ore s-au înregistrat în Regatul Unit, depăşind 10.000 pentru prima dată de la sfârşitul lunii februarie pe fondul unei creşteri a cazurilor de infectare cu varianta Delta detectată iniţial în India, relatează AFP.
Cea mai afectată ţară de pandemie din Europa, cu 127.945 de morţi, în Regatul Unit situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ în primăvară datorită unei perioade de închidere îndelungată şi a unei campanii de vaccinare foarte eficiente.
Varianta Delta (B.1.617.2) a virusului SARS-CoV-2, detectată prima oară în India, avansează în Germania, unde, în săptămâna dintre 31 mai şi 6 iunie, reprezenta deja 6,2% din totalul mutaţiilor analizate, un procent de două ori mai mare în raport cu cel constatat în precedentele 14 zile, potrivit Institutului de virusologie Robert Koch (RKI), citat de EFE.
Varianta Alpha (B.1.1.7 sau britanică) a înregistrat un regres, deşi continuă să fie mutaţia predominantă, cu o prezenţă de 86,4%.