Prima pagină » Actualitate » INSP: 85,7% din decesele COVID-19 din ultima săptămână, înregistrate la persoane nevaccinate

INSP: 85,7% din decesele COVID-19 din ultima săptămână, înregistrate la persoane nevaccinate

INSP: 85,7% din decesele COVID-19 din ultima săptămână, înregistrate la persoane nevaccinate

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunță că, în săptămâna 17 – 23 ianuarie, 85,7% din decesele asociate COVID-19 au fost la persoane nevaccinate.

Conform Raportului săptămânal, în ultimele șapte zile, 38.9% din cazuri au fost în municipiul București și județele Timiș, Cluj, Constanța și Bihor.

55.8% din cazurile confirmate au fost la persoane nevaccinate, arată sursa menționată.

Dintre cei vaccinați care s-au îmbolnăvit, peste jumătate erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de 6 luni de la ultima doză, menționează INSP.

25.3% din totalul deceselor au fost raportate în județele Bihor, Bacău, Galați, Mureș si Suceava.

De la începutul pandemiei până în prezent, 85.9% din totalul deceselor au fost la persoane de peste 60 ani. Cele mai multe – 54,4% – au fost înregistrate la bărbați.

Raportul INSP mai arată și că 93.3% din decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre doza patru de vaccin anti-COVID

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, în acest moment nu există încă date care să justifice administrarea unei a patra doze de vaccin împotriva COVID-19, mai ales că, chiar după prima schemă de vaccinare, vaccinurile actuale oferă protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu varianta Omicron

Potrivit lui Gheorghiță, dată fiind transmisibilitatea extrem de crescută a variantei Omicron, toți suntem expuși la o eventuală infectare.

„În acest moment nu avem toate datele disponibile pentru a putea spune că se justifică administrarea celei de a patra doze. Ştim în schimb că vaccinurile actuale, chiar după prima schemă, oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu Omicron, iar doza de booster asigură o protecţie de lungă durată, pentru că ştim că imunitatea pentru Omicron se pierde mai repede decât ceea ce ştiam pentru varianta Delta”, a explicat joi coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiță a subliniat că, dată fiind transmisibilitatea extrem de crescută a variantei Omicron, toți suntem expuși la o eventuală infectare, însă forma de boală diferă la o persoană vaccinată faţă de una nevaccinată: „Vaccinul ne protejează faţă de formele grave”, este mesajul medicului.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele