Prima pagină » Actualitate » INSP: Tulpina Delta se transmite comunitar în municipiul Piteşti și zonele învecinate. Al doilea deces, înregistrat pe teritoriul României

INSP: Tulpina Delta se transmite comunitar în municipiul Piteşti și zonele învecinate. Al doilea deces, înregistrat pe teritoriul României

INSP: Tulpina Delta se transmite comunitar în municipiul Piteşti și zonele învecinate. Al doilea deces, înregistrat pe teritoriul României
Tulpina Delta a SARS-CoV-2 s-a răspândit în mai multe țări din lume, inclusiv în România, unde a provocat un deces / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică anunţă că există evidenţe de transmitere comunitară susţinută în municipiul Piteşti şi comunele învecinate a variantei Delta a coronavirusului.

Varianta Delta a coronavirusului încă nu se transmite comunitar la nivel național, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Sănătate Publică.

”În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta. În schimb, există evidențe de transmitere comunitară susținută în mun. Pitești și comune învecinate”, potrivit INSP.

Până la data de 27 iunie au fost confirmate în țară 1711 astfel de infecții.

Cele mai multe sunt cu varianta Alpha (britanică), iar pe locul doi se clasează varianta Delta (cea din India).

În prezent, la nivel național sunt 57 de cazuri de COVID-19, varianta Delta, dintre care 17 în Argeș, 15 în Ilfov, 12 în București, șase în Dolj, trei în Brașov și câte un caz în Arad, Buzău, Dâmbovița și Teleorman.

Al doilea deces provocat de tulpina Delta, în județul Argeș

Tot în județul Argeș a fost înregistrat primul deces cu tulpina Delta de coronavirus. Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 de ani, care nu era vaccinată. Victima locuia în Pitești şi a decedat pe data de 18 iunie.

Al doilea deces din cauza tulpinii indiene, în ţara noastră. Este tot din Argeş, ca şi primul caz. Este vorba de un bătrân care a murit pe 4 iunie.

Între cele două decese nu există nicio legătură. Cei doi nu sunt nici măcar din aceleaşi localităţi.

Medicul Valeriu Gheorghiţă susţine că tulpina Delta este mult mai periculoasă decât cea britanică.

„Factorul de reproducere a cazurilor de infectare în cazul variantei Delta este mult mai mare. Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6-7 cazuri secundare, pe când cea britanică care acum e dominantă poate genera 3-4 cazuri secundare.

Altă particularitate a Delta e capacitatea de a scăpa de sub capacitatea răspunsului imun.

Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine față de riscul de a ne îmbolnăvi cu varianta Delta.

Beneficiile prin vaccinare, cel puțin în cazul pacienților care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, protecția oferită după schema completă de vaccinare este de lungă durată, de ani de zile”, a declarat, joi, medicul Valeriu Gheorghiță.

Ministrul Sănătății declara, recent, că se așteaptă ca tulpina Covid-19 Delta să devină predominantă în România, așa cum a fost în alte țări. Ioana Mihăilă a solicitat spitalelor și DSP-urilor să vină cu un plan de măsuri pentru creșterea numărului de paturi în spitalele mixte Covid și non-Covid.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că numărul de cazuri COVID din Europa este din nou în creştere, după zece săptămâni în care a scăzut constant.

Citește și