Instanța i-a respins lichidatorului afacerilor lui Sever Mureșan chemarea în judecată a FIRST BANK, pentru pachetul majoritar. Ce spun avocații

Instanța i-a respins lichidatorului afacerilor lui Sever Mureșan chemarea în judecată a FIRST BANK, pentru pachetul majoritar. Ce spun avocații
Publicat: 12/07/2024, 09:00

Avocații lichidatorului afacerilor lui Sever Mureșan nu renunță la litigiul deschis în martie împotriva succesoarei Băncii Dacia Felix, la acea data First Bank, de la care vrea să obțină pachetul majoritar de acțiuni, pe baza documentelor din istoricul celei de-a doua instituții bancare înființate în România după 1989.

  • Declarațiile făcute în exclusivitate pentru Gândul de liderul echipei de avocați vin după ce, la finalul săptămânii trecute, instanța Tribunalului București a respins cererea de chemare în judecată a băncii, care între timp a fost cumpărată oficial de italienii de la Intesa Sanpaolo S.p.a.
  • Motivul este unul procedural, cererea nu a fost judecată pe fond, astfel că aceasta va fi retrimisă spre dezbaterea judecătorilor, odată ce toate condițiile vor fi îndeplinite.
  • De data aceasta însă, chemată în instanță va fi banca italiană, a cincea succesoare a Dacia Felix, după cum a confirmat avocatul Răzvan Călinescu.

Tribunalul București a decis, în 4 iulie, anularea cererii de chemare în judecată formulată de Astra Română Capital, care este compania de insolvență a afacerilor deținute în trecut de fostul tenismen Sever Mureșan, inclusiv parte din Dacia Felix. De remarcat este, fără a invoca vreo cauzalitate, că la o zi distanță s-a aflat că omul de afaceri este internat în stare gravă la Spitalul Militar. Surse apropiate omului de afaceri, în vârstă de 75 de ani, au spus, pentru Gândul, că acesta era atunci la Secția de Terapie Intensivă, după ce a făcut un accident vascular cerebral (AVC).

Echipa de avocați a lichidatorul judiciar contestase, așa cum detalia Gândul la finalul lunii aprilie, structura acționariatului First Bank – care era la acea dată succesoarea, la a patra mână, a Băncii Dacia Felix   atacând în instanță o hotărâre de acum aproape 30 de ani a Consiliului de Administrație al celui de-al doilea creditor privat din România de după 1989.

Mai exact, avocații au cerut constatarea nulității absolute a hotărârii din 1995 a Consiliului de Administrație al Băncii Dacia Felix prin care se decisese anularea acțiunilor deținute de omul de afaceri și de Sita Investment, o altă firmă din portofoliul fostului bancher.

Motivul invocat de judecători, conform încheierii publicate pe portalul instanțelor, a fost „neîndeplinirea obligațiilor impuse prin rezoluția din data de 03.06.2024”, fără a furniza vreun alt indiciu privind conținutul rezoluției. Instanța preciza că părțile au drept de reexaminare în termen de 15 zile de la comunicare.

Care este motivul real

Contactat de Gândul, liderul echipei care reprezintă interesele Astra Română Capital, avocatul Răzvan Călinescu, a precizat care este de fapt motivul, unul de procedură și nu de fond, pentru care instanța a respins cererea.

Instanța ne-a pus în vedere să îndeplinim trei obligații, dintre care una privea un document din Luxemburg, care nu a ajuns nici până acum în România. Având în vedere că nu se pusese în vedere un termen care, iată, a fost depășit, instanța în mod legal ne a anulat cererea”, a explicat, pentru Gândul, Răzvan Călinescu.

Astfel, spune avocatul, nu sunt motive temeinice să ceară reexaminarea.

„Nu vom ataca decizia, aceasta fiind una justă. Ideea este că nu afectează fondul dreptului în niciun fel. Vă anunț că cererea va fi retransmisă, completată”, a subliniat avocatul.

Documentul cerut de instanță și care nu și-a găsit drumul până în România este dovada calității lui Oliver Wagner, din Luxemburg, de a reprezenta Astra Română Capital în calitate de curator.

Trebuie depusă hotărârea Tribunalului de la Bruxelles prin care a fost el numit curator. Atâta tot. Și nu ne-a sosit. Fiind o chestie pur administrativă, vom aștepta sosirea documentului, urmând să mai depunem o dată cererea, împreună cu actele deja solicitate”, a explicat avocatul.

Ce înțelegere erau dispuși avocații să facă

Banca Dacia Felix, al doilea creditor privat din România după 1989, înființată la Cluj-Napoca, în martie 1991, a fost preluată de Eurom Bank, în 1997, apoi, succesiv, de Bank Leumi, Piraeus Bank și, din 2018, de First Bank, care, la rândul ei, a fost cumpărată oficial, după introducerea acțiunii în instanță, de cei mai mari bancheri italieni, după ce au obținut avizele obligatorii de la Banca Națională a României și de la Consiliul Concurenței.

Coincidența face că rezoluția este datată în aceeași zi, 3 iunie, în care s-a anunțat că tranzacția de vânzare a First Bank, cumpărată de Intesa Sanpaolo S.p.a. de la americanii de la J.C. Flowers & Co., s-a finalizat.

Demersul în justiție, la aproape 30 de ani de la momentul hotărârii atacate, nu are legătură cu actualul acord de vânzare-cumpărare dintre First Bank și Intesa Sanpaolo S.p.A., ci a venit ca urmare a propunerii documentate făcute de casa de avocatură, după ce lichidatorul din Luxemburg a solicitat o analiză a dosarului, cu mai mult timp înainte de informațiile publice privind o nouă vânzare, preciza avocatul Răzvan Călinescu, în martie.

Între timp, tranzacția a fost finalizată, iar First Bank este integrată în Intesa Sanpaolo S.p.a, care, în mod logic și legal, devine noua succesoare în drepturi și obligații a Băncii Dacia Felix, fiind cea care va fi chemată în instanță, după cum a confirmat avocatul Răzvan Călinescu.

Specialiștii din Luxemburg estimau, în martie, că acțiunile companiei reclamante ar valora 150 – 160 de milioane de euro, iar capitalul social al First Bank este 280 -285 de milioane de euro.

Deci, la 150 de milioane de euro din 285 suntem peste 50% . Bun, nu vreau să-ți fac nimic. Ajungem la o negociere. Păi cât poți să-mi faci? 10-15 milioane de euro? Dar eu cu 10-15 milioane îmi închid procedura și ies și din insolvență. Negocierea poate să se ducă undeva pe la un 10% – 15%, nu știu, mă gândesc, n-am nicio idee. Eu mă gândesc din punct de vedere al acoperirii creanțelor de acolo și, în acest mod, societatea continuă să funcționeze, adică iese din procedura insolvenței”, explica avocatul.

Întrebat, cu subiect și predicat, dacă ar fi clienții săi deschiși la o înțelegere de 10 – 15 milioane de euro, avocatul a confirmat ferm: „Bineînțeles. Nimeni nu vrea să facă rău nimănui și nimeni nu vrea să aducă o asemenea atingere sistemului bancar”.

Ce cotă de piața are noua bancă

„Combinația dintre First Bank și Intesa Sanpaolo Bank România creează o bancă de top 10 din România, ceea ce este un rezultat îmbucurător pentru J.C. Flowers, precum și pentru conducerea și angajații First Bank”, arăta J.C. Flower & Co. în comunicatul care anunța finalizarea tranzacției, care, conform estimărilor inițale, citate de Bloomberg, ar fi fost evaluată la aproximativ 200 de milioane de euro.

First Bank avea active de 8,36 miliarde de lei la finalul lui 20203, în creștere de la 7,73 miliarde de lei la sfârșitul lui 2022, și o cotă de piață de circa 1,04%, față de 1,1% în anul anterior, conform raportului anual al Băncii Naționale a României.

Banca Comercială Intesa Sanpaolo era pe locul imediat următor după First Bank, cu active de 7,42 miliarde de lei la 31 decembrie 2023 (de la 7,67 miliarde de lei la final de 2022) și o cotă de piață de 0,92% (față de aproape 1,09% în anul precedent).

La acea dată, First Bank era pe locul 10, iar Intesa Sanpaolo, pe 11, în topul instituțiilor de credit cu capital majoritar străin. Acest top nu includea cea mai mare bancă din România, din punctul de vedere al activelor nete bilanțiere, respectiv  Banca Transilvania (cu capital privat majoritar românesc), nici instituțiile de credit din sectorul de stat (CEC Bank și Exim Banca Românească – fosta Bancă de Export-Import a României Eximbank) și nici sucursalele instituțiilor de credit, persoane juridice străine, dintre care cea mai mare este ING Bank.

Astfel, la 31 decembrie 2023, activele nete bilanțiere ale celor 32 de instituții de credit active din sistemul bancar românesc însumau 803,3 miliarde de lei, în creștere cu 14,6% față de sfârșitul anului 2022.

Numărul de actori din sistemul bancar românesc la finalul anului trecut s-a menținut față de anul precedent, dar valoarea activelor nete și ponderea entităților autohtone au fost în creștere, potrivit raportului anual al BNR.


CITEȘTE ȘI:

Lichidatorul AFACERILOR lui Sever Mureșan vrea, după 30 de ani, pachetul majoritar al First Bank, în curs de vânzare. Cât ar accepta la negocieri

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank. Traseul și valoarea tranzacției

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...