Institut german: Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie
Institutul german de sănătate animală Friedrich Loeffler Institute (FLI) avertizează că Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie.
Aceștia spun că noi cazuri sunt detectate zilnic și nu doar la păsări, informează Agerpres.
„În prezent traversăm cea mai gravă epidemie de gripă aviară atât în Germania cât şi în Europa. Nu se întrevede un sfârşit iar ţările afectate se întind din Finlanda şi până în Insulele Feroe, din Rusia şi până în Portugalia”, spun cercetătorii.
Aceștia adaugă că au fost descoperite cazuri chiar şi în Canada, India şi estul Asiei.
Numai în Germania, începând din octombrie şi până în data de 29 decembrie au fost descoperite 394 de cazuri de infecţie în rândul păsărilor sălbatice, inclusiv raţe, gâşte, lebede şi pescăruşi. Majoritatea cazurilor au fost detectate de-a lungul coastelor. De asemenea, cercetătorii de la FLI au identificat 46 de cazuri de infecţie cu gripă aviară la fermele de păsări din Germania.
În plus, au fost descoperite cazuri de gripă aviară la mamifere, de exemplu la vulpi în Ţările de Jos şi Finlanda, la foci în Suedia şi Germania şi la vidre în Finlanda.
Ce este gripa aviară
Gripa aviară este o afecțiune virală extrem de contagioasă, ce apare în general la păsările de curte și la cele sălbatice. Această boală este provocată de mai multe virusuri, cu patogenitate ridicată sau scăzută, în funcție de caracteristicile fiecărui virus și.
În mod obișnuit, boala începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de către păsările sălbatice care migrează din Asia către Europa.
Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.
Boala se poate transmite și la om și a fost identificată în special în rândul angajaților de la fermele avicole.
Virusul H5N1 a fost din nou depistat pe teritoriul României, în luna noiembrie, la o lebădă găsită în județul Călărași.