Institutul „Socola” acuză un jurist pentru datoriile de 8 milioane de lei către angajați. A fost dat afară pentru că nu s-a prezentat la procese
Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași se află într-o situație-limită: a concediat unul dintre juriștii spitalului, care a pierdut 72 de procese prin „neprezentare”. Spitalul datorează acum aproape 8 milioane de lei angajaților care au câștigat procesele. Juristul Corneliu Prepeliță a fost concediat după ce nu s-ar fi prezentat la termenele de judecată ale mai multor dosare în fața Curții de Apel Iași și a Tribunalului Iași.
Este vorba despre procesele pe care „Socola” le-a pierdut unul după altul cu angajații care au fost dați afară abuziv în urmă cu doi ani, în luna martie 2020, după ce au câștigat un concurs care a fost declarat ilegal după ce a fost verificat de DNA și de Corpul de Control al Ministerului Sănătății. Totul a început în vara anului 2019, când au fost scoase la concurs 93 de posturi de asistente și infirmieri, însă imediat după proba scrisă concursul a fost suspendat. Atunci DNA Iași a deschis un dosar, existând suspiciuni de dare și luare de mită. Concursul a fost reluat câteva luni mai târziu direct la proba de interviu, iar cei care au câștigat probele au fost angajați, fiind mai apoi concediați. Toți cei peste 70 de angajați care și-au cerut drepturile în instanță au câștigat.
Astfel, Institutul de Psihiatrie „Socola” a fost obligat la plata către salariații reintegrați prin hotărârile judecătorești a unei sume enorme, în valoare de 7,8 milioane lei, adică aproximativ 1,8 milioane de euro.
„Institutul este în imposibilitatea de a o achita suma și caută soluții, astfel încât să poată face față executărilor silite care s-au demarat pentru achitarea despăgubirilor salariale, a daunelor morale și a cheltuielilor de judecată către creditorii respectivi”, au precizat reprezentanții „Socola”.
Juristul ar fi lipsit constant de la termenele de judecată
Comisia de disiciplină a spitalului a deschis o cercetare disciplinară care s-a finalizat la jumătatea lunii august, concluzionând că unul dintre juriștii spitalului, Corneliu Prepeliță, și-a încălcat în repetate rânduri atribuțiile și responsabilitățile din fișa postului, prin faptul că ar fi lipsit constant de la termenele de judecată.
„Conducerea institutului consideră că salariatul a perturbat grav activitatea prin producerea unui prejudiciu considerabil datorat atitudinii generale profesionale necorespunzătoare și comportamentului voit delăsător pe care acesta le-a avut în perioada 2020 – 2022, în sensul că din totalul proceselor avute pe rolul instanțelor de judecată cu cei 72 de salariați concediați în luna martie 2020 (pentru care s-au emis decizii de concediere semnate pentru legalitate de către consilierul juridic Corneliu Prepeliță), numărul de procese câștigate în instanță de către Institut a fost zero”, au motivat membrii comisiei de disciplină.
Aceștia spun că prin verificarea prin sondaj a 20 de dosare care s-au judecat în instanță, au obsverat că juristul nu s-a prezentat la termenele care au fost acordate de instanța de judecată. Astfel, șansa ca procesele să fie câștigate ar fi fost pierdute atât din cauza lipsei de reprezentare, cât și „a lipsei de diligență în instanțele de judecată”, dar și din cauza altor împrejurări. Mai mult, conducerea spitalului mai susține că juristul nu s-ar fi prezentat nici în cazul altor procese în care „Socola” avea nevoie de reprezentare în fața instanței, însă faptele respective nu au putut fi supuse cercetării disciplinare fiindcă a fost depășit termenul de 6 luni de la săvârșirea lor.
„Este o decizie ilegală”
Juristul Corneliu Prepeliță spune că a fost concediat ilegal și că cercetarea disciplinară are legătură cu mai multe nereguli pe care le-a sesizat în ultimii ani la nivelul unității medicale. Acesta susține că cercetarea disciplinară a început în urma unor sesizări făcute de persoane pe care Prepeliță le-a reclamat conducerii pentru că ar fi săvârșit mai multe ilegalități în unitatea medicală.
„Este o decizie ilegală, pe care o voi contesta și voi cere inclusiv daune morale. În afară de o singură situație la care nu m-aș fi prezentat, în timpul stării de urgență și de alertă, nu puteam fi fizic prezent acolo. Doamna manager a încălcat toate regulile, eu am contestat decizia de începere a cercetării disciplinare în instanță și am informat conducerea unității. Decizia de cercetare disciplinară a rămas în pronunțare cu anumiți membri și apoi alții au dat soluția”, a declarat Corneliu Prepeliță pentru Gândul.
Atribuțiile pe care juristul le avea în cadrul Compartimentului Juridic vor fi împărțite între ceilalți doi angajați.