VIDEO | Întâlnire de lucru la Guvern pentru gestionarea refugiaților din Ucraina. Principalele măsuri discutate

Publicat: 14/03/2022, 13:25
Actualizat: 14/03/2022, 15:43

Reprezentanții societății civile au cerut Guvernului o colaborare mai flexibilă și un acces sporit la resurse, au anunțat oficialii, în după întâlnirea de lucru cu reprezentanții instituțiilor guvernamentale și cei ai organizațiilor neguvernamentale implicate în gestionarea situației refugiaților din Ucraina.

Potrivit consilierului de star Mădălina Turza, la întâlnire au participat reprezentanții organizațiilor din România care sunt implicați, „la firul ierbii”, în gestionarea, din mai multe puncte de vedere, a persoanelor din Ucraina care intră la noi în țară, dar și cei ai principalelor organisme internaționale care se implică, alături de autorități, la gestionarea fluxurilor migratorii, printre care Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Solicitările societății civile

În marja acestor discuții s-au desprins două concluzii majorem a explicat oficialul, respectiv în primul rând, pe partea de colaborare și coordonare cu societatea civilă, rămânem în același tip de dialog deschis, în sensul în care există o comunicare la nivel de guvern, prin intermediul Grupului de coordonare realizat aici, iar la nivel operațional, prin intermediul CNCCI și DSU.

„Reprezentanții organizațiilor din societatea civilă au vorbit despre necesitatea – să spunem – a îmbunătățirii colaborării flexibile cu autoritățile locale și despre necesitatea de a avea acces la resurse. Pentru toate aceste lucruri s-au identificat soluții și posibile măsuri pentru a veni în sprijinul celor care lucrează alături de noi complementar”, a precizat consilierul de stat.

În ceea ce privește organizațiile internaționale, premierul și echipa de coordonare de la Cancelaria sa au stabilit ca marți să aibă loc o întâlnire de tip strategic, pentru a stabili cadrul general de colaborare și rolurile agențiilor implicate în sprijinirea efortului umanitar din România, în urma agresiunii ruse din Ucraina.

„Este foarte important să știm că în tot acest demers sunt până la urmă trei actori principali: autoritățile, societatea civilă și actorii privați, iar împreună, până în acest moment ne-am coordonat pentru a avea un răspuns imediat la intervenție”, a declarat Mădălina Turza.

Numărul unic 112, și în ucraineană

Consilierul de stat a amintit de platforma www.dopomoha.ro, care încorporează o platformă de donații, care preia inițiativa guvernamentală „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”.

Pe această platformă, creată de Code for Romania în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, Agenția ONU pentru Refugiați, Organizația Internațională pentru Migrație, Consiliul Național Român pentru Refugiați, civilii care fug de războiul din Ucraina pot găsi toate informațiile relevante pentru a căuta protecție în România.

În plus, a spus oficialul, au fost operaționalizate, cu spijnul STS, numerele 119 și 112 în limba ucraineană.

„Și este foarte important să știm că s-au luat măsuri de intensificare a prevenirii traficului de persoane în punctele de trecere a frontirei, fiind realizată o procedură rapidă atât la puncte de frontieră, de identificare și referire, dar și la nivelul centrelor regionale de primire a azilanților

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), de la începerea conflictului din Ucraina, 3.814 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 52 în ultimele 24 de ore. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 66.2%. În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, MAI a menționat că, în ultimele 24 de ore, frontiera de stat a fost tranzitată pe sensul de intrare de 16.782 de mijloace de transport și de 71.262 de persoane, dintre care 14.475 de cetățeni ucraineni.

Pe teritoriul României se află, în prezent, 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii, a spus, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Conversație senzațională între Gigi Becali și Tzancă Uraganu: „Băi, să nu pui nasul pe…” Această...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Descoperirea care schimbă tot ce știm despre daci. Ce au găsit oamenii de știință care...
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în...
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Ce s-a întâmplat cu „Prințul cu antemergător”, după ce s-a ţinut după o maşină de...
Kira Hagi, apariție SENZAȚIONALĂ! Nici la nunta lui Ianis Hagi nu a arătat atât de...
Cea mai sexy soție de fotbalist din România, în pragul ANOREXIEI! A șocat cu ultima...
Tată din Alba, condamnat la 3 ani de închisoare pentru că şi-a întors copilul împotriva...
"Înger drag!" Mama Nataliei, fetița de 10 ani ucisă în accidentul de la Timișoara, sfâșiată...
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori...
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
❗ Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare ❗
Israelul semnează un acord de 5 miliarde de dolari pentru achiziţia a 25 de avioane...
Cea mai MARE dintre minunile lui IISUS a fost în sfârșit explicată de știință
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Ema Uta explodează! Ce a scos-o din sărite pe vedetă, e legat de bani
Mesajul vulnerabil transmis de Oana Paraschiv după ce ea și Mihai Găinușă au părăsit Asia...
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Culorile insectelor se schimbă din cauza oamenilor, arată un studiu