În contextul geopolitic actual, o întâlnire între președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin este așteptată cu interes. Potrivit unor informații de la Casa Albă, această discuție la cel mai înalt nivel va avea loc în Elveția, la Geneva, în cursul lunii iunie.
Deși locația este stabilită, în principiu, data exactă a acestei întâlniri nu a fost încă fixată, dar președintele Joe Biden se va afla în Europa, la jumătatea lunii viitoare, pentru a se întâlni cu liderii NATO și ai Uniunii Europene.
Scenariul poate suferi, totuși, modificări, nefiind exclusă nici anularea întâlnirii, cu toate că Serghei Lavrov, ministrul de Externe, a declarat că Rusia este pregătită pentru această întâlnire, iar Kremlinul este înclinat să accepte invitația lui Joe Biden de a se întâlni cu Vladimir Putin.
”În termeni cei mai generali, pot spune că, așa cum a subliniat de mai multe ori președintele rus Vladimir Putin, suntem pregătiți să luăm în considerare și să abordăm orice probleme de pe agenda bilaterală și, de asemenea, să lucrăm împreună la soluționarea problemelor regionale, a conflictelor și crizelor regionale. Cel mai important este ca dialogul să se bazeze pe principiile egalității, respectului reciproc și adaptării intereselor reciproce”, a transmis Serghei Lavrov, potrivit informațiilor din presa rusă.
Pe 13 aprilie, Vladmir Putin și Joe Biden au discutat, telefonic, la inițiativa Washingtonului, iar președintele SUA și-a invitat omologul rus să organizeze o întâlnire într-o țară terță, în următoarele luni. Ulterior, Biden a explicat că ar fi vorba despre o întâlnire în Europa, chiar în perioada în care liderul SUA va participa la summit-urile G7 și NATO.
În acest moment, Rusia și Statele Unite sunt poziționate în contradicție pe numeroase ”fronturi”, de la securitatea cibernetică la războiul Rusiei cu Ucraina susținută de SUA.
Săptămâna trecută, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, și secretarul de stat Antony Blinken au prezentat, în timpul unei întâlniri, diferitele ”domenii de dispută”, dar au ajuns și la concluzia că ”există potențiale subiecte de cooperare” – respectiv o luptă comună a celor două țări pentru stoparea devastatoarelor schimbări climatice.
Dar, dincolo de aceste declarații, noile tensiuni din Belarus ar putea să figureze pe ordinea de zi a întâlnirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin. Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a fost și rămâne un aliat al lui Putin, confruntându-se cu o opoziție din ce în ce mai accentuată.
În weekend, guvernul lui Lukașenko a fost acuzat că a forțat un avion civil – care tranzita spațiul aerian al Belarusului – să aterizeze la Minsk, iar apoi l-a arestat pe jurnalistul disident care se afla la bord, Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor desfășurate împotriva lui Aleksandr Lukașenko. Deturnarea avionului și arestarea lui Protasevici a atras reacții dure din partea Statelor Unite ale Americii și din partea mai multor lideri europeni.
“Există ghiduri de orientare pentru călătoriile aeriene şi instanţele aviaţiei civile internaţionale sunt cele care trebuie să evalueze dacă standardele internaţionale au fost respectate sau nu. Nu vrem să ne amestecăm în această cursă de a condamna pe cineva sau de a susţine ceva”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, pe marginea acestui incident, potrivit agenției ruse de ştiri Interfax.
O întâlnire la un astfel de nivel, cu implicații majore în perspectivă – din punct de vedere strategic, politic și economic – trebuia să beneficieze de o locație pe măsură, iar Geneva este o locație preferată pentru conferințe internaționale și summit-uri importante. Aceasta se datorează, în parte, și deciziei istorice a Elveției de a fi neutră în conflictele izbucnite de-a lungul timpului.
De asemenea, țara nu este membră a NATO, alianța militară pe care Vladimir Putin o etichetează, de mult timp, drept o potențială amenințare.
Administrația Biden a avut în vedere mai multe locații potențiale pentru acest summit extraordinar, alte două orașe europene vizate fiind . Viena și Helsinki, dar în calcule a intrat, la un moment dat, și Bratislava (Slovacia), orașul unde președintele George W. Bush și Vladimir Putin s-au întâlnit în 2005.