Prima pagină » Actualitate » Întâmpinarea Domnului, sărbătoare importantă pentru creștini. Ce este complet interzis să faci astăzi

Întâmpinarea Domnului, sărbătoare importantă pentru creștini. Ce este complet interzis să faci astăzi

Întâmpinarea Domnului, sărbătoare importantă pentru creștini. Ce este complet interzis să faci astăzi

Întâmpinarea Domnului este sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși. Întampinarea Domnului este sărbătorită, în fiecare an, pe 2 februarie şi este cunoscută în popor şi sub denumirea de Stretenie.

În tradiţia românească, Stretenia era văzuta drept o sfânta, care ajuta oamenii nevoiaşi.

După 40 de zile de la naşterea Sa, Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului, centrul vieţii religioase a naţiunii. După Legea lui Moise, femeia care a născut un prunc de parte bărbătească nu avea voie să intre în Templul Domnului timp de patruzeci de zile.

La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la Templu şi aducea jertfă Domnului un miel sau un porumbel pentru sacrificiul purificării.

Maica Domnului nu avea nevoie de purificare deoarece ea a născut fără stricăciune pe Izvorul Curăţiei şi Sfinţeniei. Cu toate acestea, ea s-a supus cu smerenie Legii timpului, scrie calendar-ortodox.ro.

Tradiţii şi obiceiuri de sărbătoarea Întâmpinarea Domnului. Ce este complet interzis să faci astăzi

Credincioșii cinstesc Icoana Maicii Domnului pentru spor și sănătate în această zi. Acest obicei mai poartă numele de „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeția lui Simeon”.

Tradiția spune că părinții își ungeau copiii cu untură de urs ca aceștia a fie puternici și sănătoși, fiind convinși că puterea ursului ii este dăruită pruncului.

Se zice că dacă ursul își vede umbra înseamnă că va mai dura până se va încălzi, așa că se reîntoarce în culcușul lui.

Un alt obicei de Întâmpinarea Domnului este”Târcolitul viilor”. Potrivit crediței populare, în ziua de 2 februarie, capul familiei trebuie să meargă la vie cu un caltaboș și o sticlă de vin pentru a oficia un ritual. După ce ocolește via de trei ori, pune în fiecare colț al podgoriei o bucată de caltaboș, după care tăie o coardă de viță de vie pe care o unge cu funingine. La final, bea din vin și rostește: ”Doamne, să-mi faci strugurii cât bundaretele de mari!”.

Potrivit credinței populare, cei care lucrează în această sfântă zi de sărbătoare se vor îmbolnăvi și vor avea un sfârșit chinuitor.

Tot de Stretenie este interzis și tăiatul cu foarfeca. Cei care fac acest lucru vor fi invadați de gândacii foarfecari, mai spune una dintre multele superstiții de Întâmpinarea Domnului.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și