Întâmpinarea Domnului – sărbătoare mare pentru creștini. Ce trebuie să faci astăzi

Publicat: 02 02. 2023, 11:41
Actualizat: 02 02. 2023, 11:44

Întâmpinarea Domnului este prăznuită la data de 2 februarie în Calendarul ortodox. Întâmpinarea Domnului sărbătoreşte aducerea la templu a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfânta Fecioară Maria, la patruzeci de zile de la Naşterea Sa și este celebrat atât de catolici, cât și de ortodocși.

Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit (dedicat) lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.

La templu, Pruncul Iisus este întâmpinat de Sfântul şi Dreptul Simeon şi de Sfânta Prorociţă Ana. Potrivit tradiţiei, bătrânul Simeon era unul dintre cei 70 de înţelepţi care au tradus din limba ebraică în limba greacă Vechiul Testament, la porunca regelui Ptolemeu al Egiptului. În momentul în care a ajuns la textul ”Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu”, a înlocuit termenul ”fecioara” cu ”femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit ca nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară (Luca 2, 25-26).

Dacă la ortodocşi, accentul sărbătorii se pune pe prunc, la catolici, pe primul plan este Fecioara Maria, care a venit la templu pentru curăţirea ei. De aceea, la catolici sărbătoarea este cunoscută şi sub numele de Curăţirea Sfintei Marii. Credincioşii obişnuiesc să meargă la slujbă cu colivă şi bucate pe care preotul le sfinţeşte, ca să poată fi împărţite.

Întâmpinarea Domnului – sărbătoare mare pentru creștini. Ce trebuie să faci astăzi

În credința populară ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului potrivit crestinortodox.ro. Copiii erau unși cu grăsime de urs, prin această practică se credea că puterea animalui era transferată copiilor.

De asemenea, se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni.

Dimpotrivă, dacă în această zi cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.

Ziua ursului este sărbătorită în România şi de către alte popoare europene la 2 februarie, la aceeaşi dată cu Ziua marmotei, marcată în zone din Statele Unite ale Americii şi Canada. Ambele au în comun elementul de predicţie a vremii pentru următoarea perioadă.

“Târcolitul viilor”- obicei vechi la Întâmpinarea Domnului

Capul familiei trebuie să meargă la vie în dimineața Întâmpinării Domnului. Acesta trebuie să aibă la el un fel de caltaboș și o sticlă de vin. Va oficia, astfel, un fel de ritual. După ce va ocoli via de trei ori, va pune în fiecare colț al podgoriei o bucată de caltaboș, după care va tăia o coardă de viță pe care o va unge cu funingine. El bea apoi din vin. La final va rosti: “Doamne, să-mi faci strugurii cât bundaretele de mari!”.