Fox Corp (FOXA.O) și Fox News au soluționat, marți, un proces de defăimare intentat de Dominion Voting Systems, pentru suma de 787,5 milioane de dolari, evitând un proces care să pună în vizor una din cele mai importante companii media din lume pentru acoperirea unor afirmații false privind falsificarea voturilor la alegerile americane din 2020, informează Reuters.
Înțelegerea, despre care experții juridici au declarat că este cea mai mare tranzacție încheiată de o companie media americană, a fost anunțată de cele două părți și de judecătorul din acest caz în ultimul moment.
Juriul fusese selectat mai devreme în cursul zilei, iar procesul era pregătit pentru declarațiile de deschidere în Wilmington, Delaware.
Dominion ceruse daune de 1,6 miliarde de dolari în procesul intentat în 2021.
Directorul general al Dominion, John Poulos, a numit înțelegerea ca fiind una „istorică”.
„Fox a recunoscut că a spus minciuni despre Dominion care au provocat daune enorme companiei mele, angajaţilor şi clienţilor noştri”, a declarat Poulos într-o declaraţie.
„Informarea veridică în mass-media este esenţială pentru democraţia noastră”, a mai spus Poulos.
Înțelegerea de marți a scutit Fox de riscul ca unele din cele mai cunoscute figuri ale sale să ajungă în boxa martorilor, nimeni altul decât mogulul Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani, care ocupă funcţia de preşedinte al Fox Corp.
Prezentatorul Fox, Neil Cavuto, a intervenit în emisiunea sa de ştiri „Lumea ta”, în jurul orei 16:30, ora estului, pentru a anunţa acordul istoric. O declaraţie a Fox a fost citită în direct.
Acțiunile Fox Corp au închis în ușoară creștere, la 34 de dolari pe acțiune, dar au scăzut cu 1% în tranzacțiile ulterioare orelor de tranzacționare, în urma dezvăluirii sumei acordului.
Fox dispune de numerar pentru a plăti o asemenea înțelegere. A angajat 3 miliarde de dolari pentru răscumpărarea de acțiuni în primul trimestru, după ce veniturile au depășit estimările.
Înţelegerea de 787,5 milioane de dolari este cea mai mare sumă de bani plătită pentru a încheia un caz de calomnie în mass-media americană, a anunțat Richard Tofel, director al Gallatin Advisory.
Dincolo de riscurile juridice pentru Fox, o altă companie americană producătoare de tehnologie de vot, Smartmatic, a intentat un proces de defăimare în valoare de 2,7 miliarde de dolari, în fața unui tribunal din New York.
„Pentru mulţi reclamanţi, o hotărâre judecătorească şi o recunoaştere de către pârât cu privire la falsitate sunt chiar mai importante decât orice daune băneşti reale”, a spus Mary-Rose Papandrea, profesor de drept constituţional la Facultatea de Drept a Universităţii din Carolina de Nord.
Fox a susținut anterior că afirmațiile lui Donald Trump cu privire la alegeri sunt în mod inerent demne de a fi publicate și protejate de Primul Amendament al Constituției SUA.
Judecătorul Eric Davis de la Curtea Superioară din Delaware a decis în martie că Fox nu poate folosi aceste argumente ca apărare, deoarece reportajul său ar fi fost fals.
Procesul a făcut referire la cazurile în care aliați ai lui Trump, inclusiv foștii săi avocați Rudolph Giuliani și Sidney Powell, au apărut la Fox News pentru a promova acuzațiile false.
Murdoch a descris în mod interne afirmațiile privind trucare alegerilor ca fiind „cu adevărat nebunești” și „dăunătoare”, dar a refuzat să își exercite puterea editorială pentru a le opri și a recunoscut sub jurământ că unele gazde Fox au „aprobat” totuși afirmațiile fără fundament, a declarat Dominion la tribunal, potrivit news.ro.