”Superman” și ”Filozof”, denunțătorii judecătoarei care lua mită ca să elibereze interlopi: ”Cei 50.000 de euro au ajuns la Elena Burlan”
„Superman”„ și „Filozof” au fost audiați la Înalta Curte de Casație cu zâmbetele judecătorilor pe buze. Ei sunt denunțătorii fostei judecătoare Elena Burlan-Pușcaș, de la Tribunalul București, acuzată că elibera interlopi contra unor sume de bani. Acum, interlopii au fost cei care au relatat în instanță cum și-au „cumpărat” libertatea de la judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș.
„Superman”, porecla unuia dintre denunțătorii din dosarul de mare corupție a fostului magistrat al Tribunalului București, a stârnit, joi, amuzamentul judecătoarelor din complet, care s-au întrebat retoric „ce poreclă este aceasta?”.
Deținătorul Florică Nicolae este unul dintre cei care au arătat la DNA în faza de urmărire penală cum el și frații săi au fost eliberați de către judecătoarea deja condamnată la fond, urmare unei afaceri judiciare înlesnite de persoane din anturajul acestora.
În timp ce înainta spre completul de judecată pentru a fi audiat, auzind întrebarea judecătoarelor printre zâmbetele stârnite de porecla sa, ”Superman” a replicat scurt: „De la desene animate, doamnă!”.
Instanța supremă a audiat mai multe persoane în dosarul în care judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș a contestat decizia Curții de Apel București de condamnare la trei ani și șase luni de închisoare pentru o faptă de luare de mită, dar a fost achitată pentru alte trei pretinse fapte de luare de mită. Este vorba despre Florică Nicolae, zis ”Superman”, Mihai Nicolae, zis „Gilbert“, Florin Nicolae, zis „Filozof“ şi Ion Nicolae, zis „Amar“, patru dintre denunțătorii care au arătat anchetatorilor DNA, dar și în fața Curții de Apel București, că erau arestați preventiv, că după arestare li s-a propus un „târg” de 50.000 de euro și că după plata unei prime tranșe de 20.000 de euro au apărut și primele eliberări.
Toți cei patru denunțători au indicat-o ca judecător care i-ar fi eliberat pe Elena Burlan-Pușcaș și au povestit cine le-a „facilitate” intervenția la magistrat.
„Filozof” a povestit tot: „Eu nu sunt recuperator”
Florin Nicolae, cunoscut și cu porecla „Filozof” – unul dintre cei patru frați care au stat în arest preventiv în timpul anchetei pentru tentativă de omor și alte fapte cu violență și care au fost eliberați după contactul cu judecătoarea Burlan – a explicat instanței de judecată de ce a depus un denunț pe numele acesteia la ani buni după ce a dat banii.
„După condamnarea mea definitivă, au fost discuții cu mama. Spunea că merge la Poliție dacă Bera Silvia (femeia care le-a spus că îi poate scăpa de arest prin intermediul unui magistrat – n.r.) nu îi dă banii. Am făcut denunțul doar în 2018 pentru că atunci am simțit nevoia. Am făcut denunțul atunci pentru că așa am simțit. Am zis, hai sa vedem ce se întâmplă și am fost la DNA, și am dat acele declarații”, a explicat unul dintre frați, în fața judecătorilor instanței supreme.
Întrebat de procurorul DNA de unde știa că banii au ajuns la judecătoarea Burlan, „Filozof” a povestit: „De la Bera Silvia și Gabriel știu că cei 50.000 de euro au ajuns la Burlan. Nu știu eu ce relație era între ei și jude. Știu de cele două sume, de 20.000 de euro și de 27.300 de euro, și știu că mama a completat suma de bani”.
După tirul întrebărilor procurorului, martorul denunțător a răspuns întrebărilor puse de avocata fostei judecătoare, care a vrut să afle de ce a durat ani de zile de la momentul înțelegerii cu soții Bera până să ajungă să își ceară banii înapoi în justiție.
„Nu sunt eu recuperator. Eu m-am dus la pușcărie pe banii mei. Dacă mă duceam la om acasă, mă duceam la pușcărie pe banii mei. Nu avea rost să merg eu la Bera acasă. Mama, când s-a dus la el să ducă banii, m-a sunat: «Nu merg eu singură pe stradă cu banii ăștia». Când am constatat ca am fost păcălit, am discutat cu mama, iar mama cu Bera Silvia. Bera a spus că se rezolva și că vom primi banii înapoi. Eu între timp am plecat în Germania. De aceea nu am vorbit eu direct cu Bera Gabriel să îmi dea banii”, le-a mai arătat denunțătorul judecătoarelor de la ICCJ.
Întrebat de avocată „cine era judecătorul care a judecat cauza lor”, bărbatul a răspuns sigur pe el că a fost vorba despre fosta judecătoare Burlan.
„Am și acasă această hârtie. Eu cred că dânsa. Așa mi se pare. Sunt 15 ani de atunci. Da’ am acasă actul și scrie acolo. Eu îl pot aduce aici la instanță dacă aveți nevoie”, a explicat martorul.
Acesta a mai detaliat și pentru ce a înțeles familia sa că plătește sumele considerabile de bani.
„Să mă scape de pușcărie. Când eram afară eu, erau frații mei la pușcărie. Stiu că primii bani au fost ca să scăpăm de pușcărie, iar a doua tranșă, ca să iasă frații mei care nu au ieșit prima oară. Nu mai știu. Ăia erau primii bani. Știam că nu la Tribunal se termină treaba. Bera Gabriel ne-a dat asigurări prin mama, după a doua tranșă de 27.300 de euro, iar în prezența mea, Bera Silvia s-a exprimat că s-a rezolvat tot și nu mai trebuie niciun ban”, a mai spus martorul denunțător.
A aflat din boxa arestaților că este un aranjament cu judecătoarea
Un alt martor denunțător, Ion Nicolae, zis ”Amar”, a povestit cu lux de amănunte cum s-au dat banii pentru promisa eliberare a lui și a fraților săi.
„Prima oară când am fost arestat și a venit mama mea la penitenciar, am fost de acord cu ce mi-a spus ea. A fost o propunere a mamei. Erau foarte mulți bani. Prima dată când s-a pus problema că aș putea fi pus liber, am acceptat. Când am văzut că am fost păcălit, am executat și pedeapsa și s-a dus și terenul, eu personal nu am mai putut face nimic. Dacă mergeam peste Bera să iau banii, mă duceam iar la pușcărie. Mi-a părut sincer rău. Erau banii mamei mele. N-am fost la Bera Gabriel pentru că eu am mai fost arestat după acea primă arestare. Am fost luat pentru o tăinuire și am mai luat doi ani jumate. Am căzut iar și de aceea nu am mai ajuns la poliție. Am considerat familia Bera o familie bună. Ne știam din copilărie. Acum, nu mai discut cu Gabriel”, a spus denunțătorul.
El a povestit și cum Silvia Bera, femeia care le-a înlesnit, contra unor sume considerabile de bani, eliberarea din arest preventiv i-ar fi făcut un semn, la momentul judecării propunerii de arestare de la acel moment, care să îi inducă ideea că judecătoarea ar fi de partea lor.
„Nu știu clar, pentru că eu eram arestat, tot ce știu știu e din ce mi-a spus mama mea. Am detaliat anterior. Când s-a judecat și am fost liberi, cea care a judecat a fost Burlan. Eu eram în boxă, iar Silvia mi-a făcut semn, arătând și spre judecătoarea Burlan, indicându-mi că trebuie să stau liniștit pentru că va fi bine. Judecatoarea de atunci era o doamnă blondă cu parul puțin mai lung”, a mai spus ”Amar” în fața celor trei judecătoare de la ICCJ.
„Bera a spus clar că are o judecătoare care are blat și că ne scapă. Bera Silvia a cerut 50.000 de euro. Spunea că ne scoate pe toți patru. Noi, țigani, suntem puțin mai închiși la minte. Noi, când auzim de o chestie de asta, care ne avantajează, nu mai gândim. Noi facem, nu ne mai gândim, așa suntem noi, țiganii. Ne mai păcălim și noi între noi. Suntem blestemați… Aveam încredere foarte mare în Bera Gabriel, am copilărit cu el. Și mama mea avea și ea încredere în el. Când am fost eliberat eu și Filozof, mama a explicat că a dat primii 20.000 de euro pentru noi doi și că ulterior, după ce merg și cei 30.000 de euro, ies și ceilalți doi. Am întrebat de ce nu am ieșit toți patru deodată și ea a spus atunci că va rezolva și pentru ceilalți doi”, a mai spus denunțătorul.
Al treilea denunțător audiat, Florică Nicolae, zis „Superman”, le-a spus celor trei judecătoare că el nu a cunoscut mai deloc detalii ale afacerii judiciare care s-ar fi consumat între familia sa, familia Bera și judecătoarea Elena Burlan.
”Superman” a arătat că el nu a fost eliberat o dată cu frații săi și că nu cunoaște ce au discutat aceștia cât au fost închiși sau după ce au fost eliberați.
ICCJ judecă apelul declarat de Elena Burlan, după condamnarea fostei judecătoare de la Tribunalul București la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, decisă de Curtea de Apel București. Instanța a stabilit următorul termen în proces pe 18 noiembrie.