INTERVIU | 30 august, Ziua Constituției Republicii Kazahstan. Excelența sa, domnul ambasador Nurbakh Rustemov: ”Din acest moment istoric – 30 august 1995 -, Kazahstanul a pășit cu încredere pe calea unui stat democratic”

INTERVIU | 30 august, Ziua Constituției Republicii Kazahstan. Excelența sa, domnul ambasador Nurbakh Rustemov: ”Din acest moment istoric – 30 august 1995 -, Kazahstanul a pășit cu încredere pe calea unui stat democratic”

Una dintre cele mai importante sărbători ale poporului kazah este Ziua Constituției Republicii Kazahstan, sărbătorită în fiecare an pe data de 30 august. Această zi punctează momentul în care a fost adoptată, în 1995, cea mai înaltă lege a Kazahstanului, așa cum precizează chiar articolul 4 al Constituției.

Trebuie menționat că preambulul din Constituția Republicii Kazahstan subliniază, înainte de orice altceva, importanța legalității, egalității și concordiei, dar și rolul Kazahstanului în comunitatea internațională.

”Noi, oamenii din Kazahstan, uniți de o soartă istorică comună, considerându-ne o societate civilă și iubitoare de pace, dedicat idealurilor de libertate, egalitate și concordie, dorind să ocupe un loc demn în comunitatea mondială, realizând responsabilitatea noastră înaltă în fața generațiilor prezente și viitoare, pornind de la dreptul nostru suveran…”, se precizează în preambulul Constituției Republicii Kazahstan.

Gândul a adresat câteva întrebări Excelenței Sale Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, iar acesta a avut amabilitatea de a oferi cititorilor noștri, în exclusivitate, informații referitoare la Ziua Constituției, la simbolismul său aparte și la felul în care poporul kazah sărbătorește o astfel de zi cu totul deosebită.

”Constituția este este un simbol al independenței și libertății, al unității și stabilității”

Domnule Ambasador, mă bucur că ne-am întâlnit astăzi, într-o zi specială când Kazahstanul sărbătorește Ziua Constituției. Le-ați putea spune cititorilor noștri de ce această zi este una dintre cele mai importante sărbători? Ce înseamnă această zi pentru poporul kazah?

Într-adevăr, interviul nostru are loc cu o ocazie specială. După cum ați menționat, Ziua Constituției este o zi foarte importantă în inima fiecărui kazah. Este mai mult decât o vacanță obișnuită și semnificația ei nu poate fi subestimată.

Kazahstanul a parcurs un drum lung pentru suveranitate și – la fel ca Steagul și Imnul Național – Constituția este un simbol irezistibil al independenței unui stat. Din acest moment istoric – La 30 august 1995 -, Kazahstanul a intrat cu încredere pe calea unui stat democratic, laic și legal. Deci, această dată este desemnată oficial drept Ziua Constituției și sărbătorită la nivel național.

”În plus, sărbătorirea Zilei Constituției este o activitate civică cu caracter educațional care vizează crearea și diseminarea valorilor constituționale în rândul cetățenilor, în special în rândul tinerei generații născute într-un stat independent”

Excelența Sa Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

Excelența sa, domnul Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

Da, Excelența Voastră, nu aș putea să nu fiu de acord cu dumneavoastră,  în acest sens, și permiteți-mi să vă întreb cum a fost adoptată Constituția și care au fost pașii făcuți la acel moment?

Asta a fost la începutul anilor `90, pe măsură ce vechiul sistem sovietic a fost demontat. Kazahstanul s-a confruntat cu multe provocări, una dintre ele a fost construirea unui cadru legislativ, care începe, desigur, cu adoptarea unei Constituții.

La acea vreme, tânărul nostru guvern a putut desfășura un referendum național pașnic pentru a-l adopta. Poate părea o sarcină ușoară, dar, în ciuda tuturor circumstanțelor, s-a făcut o muncă extraordinară într-un timp scurt. Au existat discuții aprinse în societate, au fost organizate peste 30 de mii de consultări colective pe această temă la nivel național și au participat peste trei milioane de cetățeni. În urma acestora, au fost făcute aproape 30 de mii de propuneri și comentarii.

Și la sfârșit ”ca o recompensă”, oamenii din Kazahstan au primit un document care servește ca un nucleu solid al transformărilor socio-politice, socio-economice și culturale.

”S-ar putea să fiu repetitiv, dar sunt foarte mândru de această zi și vreau să adaug că dezvoltarea și adoptarea Constituției a fost unul dintre momentele cruciale pe calea construirii Kazahstanului Independent”

Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

”În Constituția Republicii Kazahstan o persoană, viața, drepturile și libertățile sale sunt proclamate drept cele mai înalte valori ale statului”

Văd acum importanța acestei zile și ce fel de emoții poate evoca o zi atât de remarcabilă. Excelența Voastră, Constituția este o lege fundamentală a fiecărei țări. Care sunt principalele prevederi ale Constituției Kazahstanului?

În primul rând, este de remarcat faptul că în Constituția noastră o persoană, viața, drepturile și libertățile sale sunt proclamate drept cele mai înalte valori ale statului și, de asemenea, este simbolic faptul că aproape o treime din articolele Constituției sunt dedicate statutului juridic al unei persoane și al cetățeanului.

Documentul de stat reflectă în primul rând voința poporului. Poporul este definit ca singura sursă a puterii de stat, exercitând-o direct prin referendumul național și alegeri libere, precum și delegând exercițiul autorității sale organelor statului. Mai mult, se declară că ”Pământul și subsolul său, apele, flora și fauna și alte resurse naturale aparțin oamenilor”. S-ar putea spune că această Constituție a Kazahstanului poate fi considerată unul dintre cele mai democratice documente din lumea de astăzi.

În ansamblu, Constituția nu servește doar ca simbol al independenței și libertății, ci trebuie și să ofere temei juridic pentru funcționarea statului.

În acest sens, Constituția Kazahstanului este favorabilă formării și promovării consecvente a politicii de stat, sustenabilității și continuității acesteia, precum și modernizării cuprinzătoare a tuturor sferelor vieții. Pe măsură ce țara se dezvoltă și apar diferite solicitări sociale, va suferi unele schimbări, dar pilonii fundamentali în fruntea cărora se află persoana, drepturile și libertățile sale sunt de neatins

Excelența Sa Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

”Reforma Constituțională va extinde participarea cetățenilor la guvernare”

Kazahstanul a trecut recent printr-o reformă majoră, și anume a avut loc un referendum național privind modificările Constituției. Ce a fost îmbunătățit în ceea ce privește valorile democratice?

După cum știți, Kazahstanul a organizat – pe data de 5 iunie – un referendum național cu privire la modificările și completările la Constituția țării, inițiate de președintele Kassym-Jomart Tokayev. Aceste modificări și completări s-au bazat pe solicitările cetățenilor și au fost implementate în interesul întregii societăți.

Scopul principal al acestui demers a fost o mai mare democratizare a sistemului politic. Ca urmare a reformei constituționale, ramura legislativă a guvernului a suferit modificări substanțiale, rolul și statutul Parlamentului au crescut semnificativ, iar competența acestuia s-a extins.

Acum, deputații din Mazhilis (n.red. – camera inferioară a Parlamentului bicameral al Republicii Kazahstan) sunt aleși printr-un sistem electoral mixt: printr-un sistem de reprezentare proporțională pe teritoriul unei singure circumscripții naționale, precum și în circumscripțiile teritoriale cu un singur mandat. Mai mult, acum alegătorii au dreptul de a revoca mandatul deputaților aleși într-o circumscripție teritorială cu un singur mandat.

Aceste amendamente permit luarea în considerare pe deplin a drepturilor tuturor cetățenilor și reflectă mult mai bine interesele alegătorilor, iar o nouă cultură politică bazată pe responsabilitatea reciprocă și încrederea între deputați și alegători va prinde rădăcini.

De asemenea, noua Constituție a marcat tranziția finală de la un model super-prezidențial la o republică prezidențială. În acest sens, este important de menționat că, potrivit noii Constituții, Președintele nu ar trebui să fie membru al unui partid politic, la fel și președinții și judecătorii Curții Constituționale, Curții Supreme și ai altor instanțe, președinții și membrii alegerilor centrale. Scopul final este tocmai creșterea concurenței politice și a condițiilor egale pentru toate partidele politice.

În cele din urmă, se poate argumenta pe bună dreptate că reforma Constituțională va extinde participarea cetățenilor la guvernare și va asigura o democratizare reală a proceselor politice.

”Politica de stat dusă în Kazahstan vizează implementarea deplină a valorilor constituționale”

Este bine cunoscut faptul că Kazahstanul înregistrează o creștere economică stabilă în ultimele decenii. Excelență, puteți detalia rolul Constituției în dezvoltarea bunăstării poporului kazah?

Desigur, există multe motive pentru asta, precum condiții favorabile de pornire, populație muncitoare și talentată etc. Cu toate acestea, în acești ani, Constituția și-a dovedit eficiența ridicată în dezvoltarea progresivă a țării și creșterea bunăstării cetățenilor.

Politica de stat dusă în Kazahstan vizează implementarea deplină a valorilor constituționale fundamentale. Programul de dezvoltare pe termen lung – ”Kazahstan-2050” și alte documente au stat la baza lucrării active și intenționate de a dezvălui pe deplin potențialul Constituției în toate sferele vieții.

”Deoarece orice clădire are nevoie de o fundație, Constituția a devenit baza crucială a tuturor realizărilor, prosperității și stabilității Kazahstanului modern”

Excelența Sa Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

Unul dintre punctele de cotitură din istoria kazahilor”

După răspunsurile dumneavoastră extrem de cuprinzătoare, haideți să ne referim și la istoria statului kazah. Ce ne puteți spune despre „Zheti Zhargy”, care este semnificația sa istorică?

Multumesc, sunt plăcut surprins de această întrebare. „Zheti Zhargy” este un set de legi de etică tradițională a poporului kazah, adoptat sub Tauke Khan și am putea susține că aceasta a fost prima noastră Constituție. Din punct de vedere istoric, a fost unul dintre punctele de cotitură din istoria noastră.

În timpul secolului al XVII-lea, hanatul kazah a fost amenințat din exterior, iar coeziunea țării a început să slăbească. Aici Tauke-Khan a luat măsuri fără precedent pentru a întări unitatea țării și a intensificat eforturile pentru a-și întări puterea, ceea ce era necesar în realitățile relațiilor tribale din acea vreme. Una dintre reformele sale a fost crearea unui nou sistem juridic prin îmbunătățirea în continuare a legilor etice tradiționale deja stabilite pe baza „modului lui Kasym Khan” și „modului vechi al lui Yesim Khan” adoptat de predecesorii săi.

După cum ne spune istoria, el a adunat bătrânii a trei zhuze (n.red. – hoarde), inclusiv celebrii Tole bi, Kazybek bi, Aiteke bi și a adoptat un set de legi, care s-au numit atunci „Zheti Zhargy din Tauke Khan”.

De asemenea, există un fapt interesant pe care vreau să-l remarc despre modul în care, bazându-se pe codul de legi „Zheti Zhargy”, bătrânii kazahi au fost capabili să rezolve în mod eficient conflictele din țară și problemele de importanță politică. O dată pe an, liderii triburilor kazahe erau obligați să se adune și să discute chestiuni legate de politica externă și internă a statului, iar deciziile erau luate la vot. Numai cei care veneau cu arme aveau drept de vot. În același timp, alegătorii, de asemenea, au trebuit să plătească 20% din venitul lor anual ca impozit plătit la bugetul național.

În general, noul sistem juridic a acoperit toate sferele vitale ale poporului kazah, drept urmare domnia lui Tauke Khan a fost perioada celei mai mari întăriri și epoci a hanatului kazah. Ca și după „Zheti Zhargy”, nu a fost creat un sistem juridic nominal special și multe dintre prevederi și principii au fost în vigoare până la începutul secolului al XX-lea.

Excelență, vă mulțumesc foarte mult pentru acest interviu foarte interesant. A fost o plăcere să aflu mai multe informații despre țara dumneavoastră și vă rog să-mi permiteți să felicit oamenii din Kazahstan cu ocazia Zilei Constituției!

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar