La Palatul Cotroceni a avut loc ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare ale ambasadorului Republicii Kazahstan în România, domnul Yerlik Ali. În cadrul convorbirii pe care a avut-o cu Klaus Iohannis, președintele României – care a avut loc după ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare -, ambasadorul Yerlik Ali a transmis cuvinte calde de salut și urări de bine din partea președintelui Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, confirmând interesul permament al Astanei pentru consolidarea și extinderea cooperării pe termen lung cu Bucureștiul.
Ambasadorul l-a familiarizat în detaliu pe președintele României cu principalele transformări politice și socio-economice din Kazahstan, anunțate și implementate de președintele Kazahstanului în ”Cursul economic al Kazahstanului echitabil”.
La rândul său, Președintele României, Klaus Iohannis, l-a felicitat pe diplomatul kazah cu ocazia începerii misiunii oficiale în România și și-a exprimat disponibilitatea de a consolida în continuare relațiile cu Kazahstanul – un important partener politic și comercial al României în regiunea Asiei Centrale.
La finalul întrevederii, Klaus Iohannis i-a urat ambasadorului succes în consolidarea în continuare a relațiilor dintre Kazahstan și România și a transmis cele mai bune urări conducerii și poporului din Kazahstan.
Excelența sa, domnul Yerlik Ali, noul ambasador al Kazahstanului în România, a acordat, în exclusivitate, un interviu pentru Gândul, precizând că, până acum, nu mai ajunsese niciodată în România, dar este extrem de plăcut impresionat.
Totodată, ambasadorul Kazahstanului în România a vorbit despre cooperarea economică și culturală dintre România și Kazahstan, despre obiectivele majore ale mandatului său de ambasador, spunând că își dorește ca toate eforturile întreprinse să fie în beneficiul ambelor națiuni.
Domnule ambasador Yerlik Ali, mă bucur că ne-am întâlnit astăzi și permiteți-mi să-mi exprim sincerele felicitări pentru prezentarea acreditărilor dumneavoastră Președintelui României, domnul Klaus Iohannis. Ați sosit în România acum câteva luni, care sunt primele voastre impresii despre țara noastră?
Mulțumesc. Nu am mai fost niciodată în România. Cu toate acestea, fiind aici de aproape cinci luni, am avut șansa să apreciez toate farmecele acestui loc. Din experiența mea personală pot spune că poporul român este foarte deschis și prietenos. Sunt deosebit de impresionat de frumusețea naturii și a peisajului local.
Am avut privilegiul de a vizita o serie de regiuni și orașe precum Constanța, Brașov, Cluj-Napoca etc. și cred că România este de fapt o țară destul de contrastantă, ceea ce o face și mai atractivă din punctul meu de vedere. Orașe vechi frumoase și dimpotrivă există un București modern care are și o atracție ciudată, cu clădiri care sugerează un trecut mult mai măreț. România are multe de oferit.
Excelență, cum evaluați relațiile actuale dintre România și Kazahstan?
Apreciem foarte mult faptul că țara dumneavoastră a fost prima țară europeană și a doua din lume care ne-a recunoscut independența.
Astăzi, România este un partener politic important. În general, pozițiile noastre coincid în marea majoritate a problemelor de pe agenda internațională.
În această perioadă scurtă, țările noastre au atins un nivel ridicat de dezvoltare a relațiilor bilaterale în toate sferele de interacțiune.
”În cadrul ceremoniei de prezentare a acreditărilor, președintele Iohannis a menționat că Kazahstanul este cel mai important partener politic și comercial al României în Asia Centrală și și-a exprimat disponibilitatea de a consolida în continuare relațiile”
Excelența sa, domnul Yerlik Ali, ambasadorul Republicii Kazahstan în România
România și Kazahstanul sunt deja larg conectate în sfera energetică, ce ne puteți spune despre alte domenii de cooperare și perspective? Ce elemente noi le-ar putea aduce succes, în acest sens?
Este important de menționat că Kazahstanul este cel mai mare partener comercial al României în Asia Centrală. Cifrele sunt cu adevărat impresionante. Astfel, în ianuarie-iunie 2023, cifra de afaceri comercială s-a ridicat la 1,3 miliarde de dolari, adică cu 21,5% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent. În același timp, cifra de afaceri comercială este proiectată să crească cu 3,3 miliarde de dolari.
Desigur, nu este un secret pentru nimeni că astăzi aproximativ 95% din cifra de afaceri comercială o reprezintă petrolul. România este un «hub» pentru exportul de petrol caspic și KazMunayGas International, unul dintre cei mai mari investitori din economia românească.
Cu toate acestea, credem că țările noastre au un potențial suficient pentru a ne diversifica comerțul. Agricultura, industria ușoară, textilele etc., precum și cooperarea în tranzit și transport ar trebui remarcate printre sectoarele cele mai prioritare.
”Este clar că cooperarea noastră comercială și economică ar trebui să se bazeze pe punctele forte ale României. Sarcina noastră este să găsim o abordare și să realizăm cu succes potențialul existent”
Excelența sa, domnul Yerlik Ali, ambasadorul Republicii Kazahstan în România
Stimate domnule ambasador, cu toții trăim un moment de mare schimbare globală, există o competiție acerbă între marile puteri cine va decide soarta secolului XXI. Cum poate fi afectat viitorul relațiilor româno-kazahe?
În lumea de astăzi, țările noastre au un mare potențial de îndeplinit în domeniul transporturilor. Avem planuri pentru a trasforma Kazahstanul într-un important centru de tranzit în Eurasia, concentrându-ne pe rute cheie precum Trans-Caspică și Coridorul Internațional Nord-Sud.
Este necesar să se construiască noi porturi uscate și noduri de containere, precum și să se extindă instalațiile portuare de la Marea Neagră de-a lungul Coridorului de Mijloc.
”Ar trebui să atragem atenția asupra Portului Constanța, care cred că poate fi folosit într-un mod mai profitabil. Kazahstanul ar trebui să devină în cele din urmă o putere de transport și logistică cu drepturi depline, iar România are șanse mari să devină unul dintre principalii parteneri de-a lungul Coridorului Mijlociu”
Excelență, care sunt obiectivele majore ale mandatului dumneavoastră de ambasador?
Desigur, principalul meu este să pun în aplicare sarcinile stabilite pentru mine și Ambasada în ansamblu de conducerea Kazahstanului. Ne concentrăm pe dezvoltarea relațiilor și investițiilor cu parteneri în domenii cheie precum IT, tehnologie digitală, industrie, asistență medicală și alte know-how.
În acest context, Ambasada va fi activă în stabilirea cooperării cu sectorul de afaceri din România. Acum există negocieri de fond cu o serie de companii mari pentru atragerea investițiilor în Kazahstan.
În plus, acordăm întotdeauna o atenție deosebită dezvoltării dialogului cultural. Acesta completează cooperarea noastră cu mai multe fațete. Ne propunem să promovăm recunoașterea Kazahstanului în România și invers, precum și să promovăm apropierea valorilor culturale ale celor două națiuni.
În ansamblu, în ceea ce privește planurile de viitor, ne gândim să intensificăm dialogul politic, care, la rândul său, urmărește să dea un impuls suplimentar dezvoltării relațiilor noastre în diverse sectoare. Evident, acordurile urmează să fie ajunse la un nivel înalt în viitoarea vizită a ministrului nostru de externe la București. Va deschide noi orizonturi și direcții pentru o cooperare reciproc avantajoasă.
Primim foarte multe informații despre reformele implementate de președintele Kazahstanului. Care sunt reformele majore? Există deja rezultate practice ale acestora?
Sub conducerea președintelui Kasym-Jomart Tokayev, Kazahstanul a reușit să se adapteze la realitățile în schimbare. Astăzi, instituțiile statului se dezvoltă activ. Pentru această scurtă perioadă de reforme în curs de desfășurare din ultimii ani, există câteva realizări semnificative de recunoscut, inclusiv dublarea salariilor profesorilor începând cu 2020, creșteri semnificative ale salariilor pentru medici și implementarea inițiativelor precum „Fondul Național pentru Copii” și construirea a peste 300 de unități de sănătate în zonele rurale.
În ceea ce privește obiectivele economice, un nou curs se bazează pe principiile echității, incluziunii și pragmatismului. Cea mai importantă sarcină este formarea unui cadru industrial solid al țării, care să asigure autosuficiența economică, iar accentul principal trebuie pus pe dezvoltarea accelerată a sectorului de producție. Pentru a sprijini industria prelucrătoare, investitorii străini și autohtoni vor fi scutiți de plata impozitelor și a altor plăți obligatorii în primii trei ani.
”Avem planuri de a crește capacitatea de energie regenerabilă și de a dezvolta generarea de hidrogen. Cel mai important, președintele a propus organizarea unui referendum național privind construcția unei centrale nucleare. Kazahstanul are ambiția de a deveni o țară axată pe IT. Suntem deja printre liderii mondiali în indicele de dezvoltare e-guvernare și fintech”
Excelența sa, domnul Yerlik Ali, ambasadorul Republicii Kazahstan în România
Excelență, vă mulțumesc pentru aceste răspunsuri și pentru timpul alocat acestui interviu. Doriți să trimiteți un mesaj tuturor cititorilor români?
Aș spune că echipa mea și cu mine suntem deschiși pentru cooperare și dialog. Suntem gata să lucrăm riguros în beneficiul națiunilor noastre.