Prima pagină » Actualitate » INTERVIU EXCLUSIV | Bill Browder, inamicul public numărul 1 al lui Putin: ”Războiul lui din Ucraina este unul de distragere a atenției, să nu vadă rușii sărăciți cât a devalizat bugetul”

INTERVIU EXCLUSIV | Bill Browder, inamicul public numărul 1 al lui Putin: ”Războiul lui din Ucraina este unul de distragere a atenției, să nu vadă rușii sărăciți cât a devalizat bugetul”

INTERVIU EXCLUSIV | Bill Browder, inamicul public numărul 1 al lui Putin: ”Războiul lui din Ucraina este unul de distragere a atenției, să nu vadă rușii sărăciți cât a devalizat bugetul”
Interviu cu Bill Browder, inamicul public numărul 1 al lui Vladimir Putin

Omul de afaceri britanic Bill Browder, devenit inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, dezvăluie cum a cumpărat mafia rusă lumea politică și afacerile din Occident. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Gândul, Bill Browder povestește cum i-a interzis regimul lui Putin accesul în Rusia, după ce a fost declarat o amenințare la adresa securității naționale, deși la finalul anilor ’90 era cel mai mare investitor din Rusia, și ce a urmat după anchetele și dezvăluirile făcute împreună cu avocatul său Serghei Magnițki, care a fost ucis în închisoare. Bill Browder susține că războiul din Ucraina nu reprezintă o reacție a Kremlinului la extinderea NATO, nici dorința lui Putin de a recreea Uniunea Sovietică, ci este un război de distragere a atenției de la faptul că el și oligarhii din jurul său au furat un trilion de dolari de la poporul rus, scopul acum fiind să rămână la putere și să rămână în viață.

În anii ’90, ca mulți alți investitori occidentali, finanțistul britanic de origine americană Bill Browder s-a lăsat ademenit de promisiunile regimul lui Boris Elțîn că Federația Rusia a luat-o ireversibil pe drumul democratizării. A sperat că, după dispariția Uniunii Sovietice, regulile clare ale economiei de piață vor fi respectate pe tot teritoriul rusesc.

Profitând de climatul de deschidere din epoca lui Elțin, Browder a devenit unul dintre cei mai mari manageri de investiții din Rusia. Viața sa ca investitor de portofoliu, stabilit la Moscova, în perioada 1996-2006,  va deveni însă un calvar. Browder a descoperit, împreună cu avocatul său rus Serghei Magnițki, una dintre cele mai vaste rețele de corupție financiară, întreținute de la cel mai înalt nivel, prin intermediul mafiei de stat (poliție, servicii de securitate, oameni din justiție) coordonată de Putin. Liderul de la Kremlin voia să își creeze propriul său ”sistem capitalist” de tip oligarhic și nu suporta ca investitori occidentali să aibă succes financiar pe teritoriul rusesc.

Fondator și director executiv al fondului de investiții Hermitage Capital Management, Browder reușește câteva afaceri care stârnesc invidia grupării din jurul lui Putin.

Când vine vorba de bani, rușii își vor jertfi bucuroși, ba chiar încântați, propriul succes ca să îi vină de hac vecinului”, scrie Bill Browder în  cartea sa ”Alertă roșie – Cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin” (Editura Humanitas, 2018). În ea autorul face dezvăluiri despre rețelele corupției de stat și ale criminalității care au consolidat regimul lui Putin.

Bill Browder spune că anii pe care i-a petrecut în Rusia l-au făcut să compare mediul de afaceri de acolo cu mediul existent în curtea unei închisori.

În închisoare, tot ce mai ai este reputația. Poziția ți-o câștigi cu greu și n-o cedezi cu ușurință. Când cineva traversează curtea închisorii venind spre tine, nu poți sta cu mâinile în sân. Trebuie să îl ucizi înainte ca el să te ucidă pe tine. Dacă n-o faci, și dacă reușești să supraviețuiești atacului, vei fi considerat slab și, înainte să te dumirești, îți vei pierde respectul și vei deveni sluga cuiva. Aceasta este socoteala pe care fiecare oligarh și fiecare politician rus și-o face în fiecare zi”, precizează autorul cărții.

Urmând această regulă a locului, Bill Browder a intrat în conflict direct cu oligarhia lui Putin.

În 2006, i se anulează viza de ședere în Rusia, autoritățile de la Moscova îi confiscă afacerea, dar Browder începe o campanie de denunțare a corupției și devalizărilor de fonduri bănești occidentale din Rusia, practicate de diverși oligarhi, toți prieteni cu liderul de la Kremlin.

Avocatul său rus, Serghei Magnițki, strânge dovezi și demonstrează că fondurile de investiții ale Hermitage Capital Management au căzut victimă unei operațiuni criminale de devalizare, coordonată și protejată de cercurile înalte ale statului rus.

Avocatul Serghei Magnițki a descoperit astfel cel mai mare caz de fraudă fiscală din istoria Rusiei. Impozitele plătite de firma lui Browder, în valoare de 230 de milioane de dolari, nu au ajuns în bugetul Federației Ruse, ci în mâinile mafiei lui Putin.

În 2008, compania lui Browder a fost percheziționată de oficiali ai ministrului de Interne, care au confiscat documentele și ștampilele. La scurt timp după aceea, proprietatea Hermitage Capital a fost furată de un grup de crimă organizată, care a solicitat și a și beneficiat de o reducere ilegală de taxe de 230 de milioane de dolari.

Ca să mușamalizeze această fraudă, prin care conducătorii Rusiei au devalizat de fapt bugetul de stat al țării, Putin îl declară pe Browder vinovat de evaziune fiscală. Metodă simplă, dar eficientă, de dezinformare: hoții strigă ”hoții!”.

Printr-un efort asiduu de analiză de informații și documente oficiale, cu scopul de a demonstra nevinovăția lui Bill Browder, avocatul Serghei Magnițki  va strânge și va difuza public dovezile că Putin este cel care coordonează corupția, furtul din avutul statului rus și crima organizată.

Aceste investigații făcute de Magnițki îl vor costa viața. Va fi arestat abuziv, torturat, privat de tratament medical în detenție, și până la urmă ucis în bătaie de către gardieni.

Moartea avocatului său l-a determinat pe Bill Browder să înceapă o cruciadă morală, pentru a-i aduce în fața justiției pe cei vinovați de torturarea în detenție și uciderea avocatul său rus, Serghei Magnițki. În urma eforturilor sale și a presiunilor asupra unor membri establishment-ului de la Washington, Bill Browder a reușit să determine Congresul american să voteze în 2012 Legea Magnițki, prin care sunt condamnați toți responsabilii ruși considerați vinovați de uciderea avocatului Serghei Magnițki.

Prin adoptarea Legii Magnițki, autoritățile americane au descoperit o nouă metodă de luptă împotriva încălcărilor drepturilor omului în secolul XXI: refuzul acordării de viză, precum și înghețarea conturilor bancare ale unor persoane considerate responsabile de acte inumane. Legea Magnițki a fost adoptat acum în 35 de țări din întreaga lume, inclusiv cele 27 de țări ale UE.

Uniunea Europeană a aprobat Legea Magnițki în 2020. Ce a devenit este modelul folosit acum pentru a sancționa oligarhii și alți oficiali ai regimului Putin din întreaga lume.

Dezvăluirile lui Bill Browder despre corupția și criminalitatea din Rusia l-au determinat pe Putin să îl declare inamicul său personal. De ce s-a întâmplat așa, ne explică chiar Bill Browder în cartea sa: ”Această afacere criminală l-a costat pe Putin ceva mult mai prețios decât banii: aura sa de invincibilitate”.

Dedicându-și viața studierii schemelor rusești de crimă organizată și tehnicilor folosite de regimul Putin pentru spălarea de bani, Bill Browder a ajuns să descopere și relațiile de complicitate ale unor personaje din lumea politică americană și europeană cu mafia rusă și cercurile de putere de la Kremlin.

Bill Browder a avut amabilitatea să ofere un interviu în exclusivitate pentru Gândul.

Bogdan Rădulescu:  De ce ați devenit inamicul numărul unu al regimului Putin, chiar dacă la sfârșitul anilor 90 erați cel mai mare investitor din Rusia?

Bill Browder: Devenind cel mai mare investitor din Rusia, am început să observ o corupție uriașă în companiile rusești în care investeam. În loc să închid ochii și să las să continue corupția, am decis să o denunț. Eu și echipa mea am cercetat toate mecanismele corupției financiare din Rusia lui Putin și le-am expus public cu ajutorul mass-media internaționale.

Pentru o scurtă perioadă de timp, aceste dezvăluiri și anchete din presa internațională au dus la o scurtă perioadă de scădere a corupției. Dar oamenii care au beneficiat de avantaje financiare imense de pe urma flagelului corupției – și aici mă refer la oligarhii ruși, precum și la Putin însuși  – au devenit din ce în ce mai înfuriați.

Astfel, regimul lui Putin a decis să mi se interzică accesul în Rusia, să fiu declarat o amenințare la adresa securității naționale, și, mai apoi, să mă confrunt cu toate problemele ulterioare care au apărut.

Avocatul dumneavoastră de atunci, regretatul avocat Serghei Magnițki, a vrut să vă ajute și, în cercetarea cazului dumneavoastră, a descoperit că cei care au comis de fapt frauda fiscală reprezintă o vastă rețea de corupție și metode criminale coordonate chiar de Putin. La îndemnul dumneavoastră, Congresul american a adoptat așa-numita Lege Magnițki, care sancționează oficialii ruși implicați în crime și încălcări grave ale drepturilor omului. Au înțeles în sfârșit politicienii americani pericolul reprezentat de regimul Putin? Vă întreb asta pentru că de la Kissinger și Obama până la Trump, sunt unii care s-au amăgit în mod iresponsabil, sau din interes, că Vladimir Putin este un băiat bun, un lider onest. Ce ne puteți spune despre „erorile” lor de percepție?

Când Serghei Magnițki a fost ucis, mi-am propus ca misiunea vieții mele să fie aceea de a-i urmări pe cei responsabili de asasinarea sa, pentru a face dreptate. Am încercat să facem dreptate în interiorul Rusiei, dar asta a fost imposibil. Putin s-a asigurat că toată lumea vinovată de moartea lui Magnițki este protejată. Așa că am încercat să obținem dreptate în afara Rusiei.

Această formă de justiție a fost să înghețe bunurile și să interzică vizele persoanelor care l-au ucis pe Serghei și ale persoanelor care comit abuzuri similare ale drepturilor omului. Acest lucru a devenit cunoscut sub numele de Legea Magnițki.

Când am început să susțin adoptarea acestei legi de către Congresul american, era foarte clar că nimeni nu putea fi cu adevărat împotriva ei. Cine ar putea îndrăzni să afirme că torționarilor și ucigașilor ar trebui să li se permită să obțină viză ca să vină în America?

Cu toate acestea, a existat un grup mic  de persoane care par să fie de partea rusă în această problemă, ca de altfel și în alte probleme. Președintele Trump s-a numărat printre acești oameni care i-au luat partea lui Putin. La fel și Marjorie Taylor Greene, Lauren Boebert și Jo Jordan, în Congresul american. Bineînțeles, există și personalități politice din școala veche, precum Henry Kissinger și personalități din media precum Tucker Carlson.

Este greu de explicat cum ar putea cineva să fie de partea lui Putin și trebuie să presupun că ar putea exista diverse metode discrete de influențare a lor. Poate o finanțare rusă la mijloc, poate un kompromat rusesc (șantajarea unei persoane prin amenințarea ei cu compromiterea prin publicarea de documente scandaloase), ceva care îi afectează pe acești oameni și le determină atitudinea lor de sprijin față de Rusia lui Putin. Nu există niciun motiv ideologic care să permită unui republican sau oricui, de altfel, să-l sprijine pe Putin într-un mod sincer și deschis.

De ce unii lideri occidentali au închis prea mult ochii în cooperarea lor diplomatică și economică cu regimul Putin, ignorând în același timp cultura corupției și impunității a Rusiei? De ce nu au putut anticipa consecințele expansiunii mafiote a regimului Putin în structurile economice ale Occidentului?

Există un număr de politicieni din Statele Unite și din întreaga lume care au văzut bani mulți venind din Rusia, au văzut gaz pompat din Rusia și l-au văzut pe Putin ca fiind un om extrem de imprevizibil și periculos. Politicile care au rezultat din aceste observații pragmatice au dus la atitudinea de tăcere complice și la  ideea că poate s-ar putea face bani buni mergând pe mâna rușilor. Dacă pur și simplu nu-l supărați pe acest tip care conduce la Kremlin, atunci banii vor continua să vină și gazul va continua să curgă.

Aceasta a fost o observație foarte prostească pentru acești politicieni – așa cum am văzut acum, odată cu apariția războiului din Ucraina. Dar acesta a fost aproape consensul, viziunea și comportamentul tuturor guvernelor, inclusiv ale celor care susțin cel mai mult Ucraina în acest moment, cum ar fi guvernul britanic.

Cred că este o combinație de aroganță și naivitate. Unii dintre acești oameni au crezut că pot schimba personal comportamentul lui Putin. Am văzut asta cu președintele american de atunci, Barack Obama, cu concepția lui despre ”resetarea” relațiilor de prietenie ruso-americane, dar și cu președintele francez Emmanuel Macron, înaintea războiului din Ucraina.

Unii pur și simplu nu au înțeles că Rusia este un stat criminal. Am făcut înconjurul lumii timp de zece ani, încercând să explic natura criminală a regimului Putin, dar ei nu au vrut să audă. Toți au vrut să mă țină departe de conversație, pentru că devenisem incomod prin rezultatele investigațiilor făcute de mine.

În opinia dumneavoastră, care este în esență motivul acestui război de agresiune al Rusiei lui Putin împotriva Ucrainei?

Războiul din Ucraina nu reprezintă o reacție a Kremlinului la extinderea NATO, așa cum ne mint rușii și cei care îi sprijină. Nici măcar nu este vorba despre faptul că Putin ar încerca să recreeze Uniunea Sovietică. Acesta este pur și simplu un război de distragere a atenției.

Putin și-a petrecut ultimii douăzeci de ani furând cât mai mulți bani de la stat. Eu estimez că Putin și primii o mie de oligarhi din jurul său au furat un trilion de dolari de la poporul rus.

După un timp, poporul rus a început să se revolte pentru nivelul lor scăzut de viață. Oligarhii au iahturi, vile și avioane private, iar omul obișnuit nici măcar nu poate primi îngrijiri medicale. Furia începe să iasă la suprafață după un timp. Putin a putut vedea că clocotea la suprafață și nu a vrut ca furia aceea să fie îndreptată către el.

Deci, ce face un dictator care este îngrijorat că oamenii lui se ridică împotriva lui? Cred că războiul din Ucraina este în principiu despre un omuleț, Vladimir Putin, care a furat atât de mulți bani încât singura modalitate prin care să rămână la putere și să rămână în viață este să declanșeze un război.

Totuși, cum explicați moartea atâtor oligarhi care au fost cândva în anturajul favorit al lui Putin? Nu i-au susținut regimul în trecut?

Nu cred că aceste decese au vreo legătură cu faptul că nu susțin regimul Putin. Cred că, ca urmare a sancțiunilor occidentale, dimensiunea plăcintei economice din Rusia s-a diminuat foarte mult. Mulți oameni câștigă mai puțini bani sau nu mai câștigă deloc. Or, în Rusia banii sunt mai importanți decât viața umană.

Văd toate aceste crime ca o răfuială între cei care se luptă pentru resturi – banii rămași care mai pot să mai vină în Rusia, după aplicarea sancțiunilor. Toate acestea sunt grupuri mafiote diferite din Rusia care ucid membri ai altor grupuri mafiote pentru a pune mâna pe bani. Nimic mai mult.

Cât de mult contează sancțiunile occidentale împotriva Rusiei în timpul acestui conflict? Ce ar fi trebuit să se facă mai mult pentru a lovi în mod decisiv bazele economice ale regimului criminal al lui Putin?

Sancțiunile pe care Occidentul le-a impus Rusiei au fost mai devastatoare și mai cuprinzătoare decât orice alt program de sancțiuni din istoria sancțiunilor. Cu toate acestea, ele încă nu sunt suficiente. Doar 40 de oligarhi au fost sancționați. Mai sunt însă 118 pe listă.

Majoritatea băncilor rusești au fost tăiate de la SWIFT, dar nu toate. În mijlocul tuturor acestor lucruri, continuăm să trimitem în fiecare zi bani în Rusia pentru achiziționarea de petrol și gaze rusești. Acest număr se ridică undeva la 500 de milioane de dolari până la 1 miliard de dolari în fiecare zi.

Atâta timp cât vom continua să cumpărăm petrol rusesc, ei vor continua să folosească acei bani pentru a ucide ucraineni și acest război nu se va termina niciodată. Trebuie să înăsprim sancțiunile, dacă vrem să facem ca Rusia să își epuizeze resursele sale economice folosite pentru a continua acest război.

Care credeți că va fi sfârșitul regimului Putin și dacă, după o posibilă înlăturare de la putere a liderului rus, credeți că Rusia va scăpa de un comportament economic și financiar de tip mafiot?

Cred că sfârșitul regimului Putin va veni dacă ucrainenii vor reuși să îi alunge definitiv pe soldații ruși din estul Ucrainei și din Crimeea. Dacă s-ar întâmpla asta, rușii s-ar uita la Putin și ar spune: „De ce avem un învins ca lider al nostru?”. Rușii de rând pot tolera multe pierderi și greutăți economice, dar nu pot tolera un lider slab.

Totul depinde de modul în care va fi îndepărtat de la putere. Dacă Putin va fi alungat de la Kremlin printr-o revoltă populară pe scară largă, ar putea exista o schimbare totală a culturii sistemului și cineva ca Alexei Navalnîi sau ca Vladimir Kara-Murza poate apărea ca lider al Rusiei, iar rușii ar pune capăt sistemului oligarhilor. Dar, dacă Putin va fi doar înlocuit cu unul din cercul său interior, nu există niciun motiv să credem că întregul sistem nu va continua în același fel.

Sunt în joc mai mult de un trilion de dolari furați de o gașcă de o mie de oameni din jurul lui Putin. Aceștia, împreună cu liderul lor criminal, ar dori ca status quo-ul să continue și acesta reprezintă pentru toți acești mafioți un stimulent financiar puternic pentru ca ei să țină cu dinții ca acest status quo-ul să continue. Eu sper să nu mai continue.

Bogdan-George Rădulescu, jurnalist, analist politic. Jurnalist între 1995-2015 (Radio România Internațional, Radio România Actualități). A fost corespondent la Bruxelles pentru Radio România (2011-2015), ... vezi toate articolele

Citește și