Prima pagină » Actualitate » INTERVIU | Jurnalistă româncă din Italia, după ce țara a introdus vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii: „Italienii au mai multă încredere în autorități decât românii”

INTERVIU | Jurnalistă româncă din Italia, după ce țara a introdus vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii: „Italienii au mai multă încredere în autorități decât românii”

INTERVIU | Jurnalistă româncă din Italia, după ce țara a introdus vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii: „Italienii au mai multă încredere în autorități decât românii”

Luiza Diculescu, prezentator radio Torino International și redactor-șef la Revista IR, a vorbit într-un interviu pentru Gândul despre noile măsuri adoptate de autorități în Italia, în condițiile în care țara s-a confruntat cu o creştere bruscă a infecțiilor cu COVID-19. 

  • Italia este una dintre cele mai afectate țări de coronavirus, cu peste 7,5 milioane de cazuri și aproape 140.000 de decese cauzate de infectarea cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei.
  • Țara cu peste 60 de milioane de locuitori se situează pe locul nouă la nivel mondial după numărul de cazuri, iar în ultimele 24 de ore a raportat peste 100.000 de infecții noi de COVID-19. Cea mai recentă rată de incidenţă pe şapte zile a fost un record de 1.669 de noi infecţii la 100.000 de persoane.
  • Italia este exemplu de vaccinare în Europa, cu aproape 90% adulți imunizați cu o doză și peste 80% cu dublă doză.
  • Unele măsuri restrictive sunt însă menținute, mai ales după ce numărul cazurilor de infecții a început să crească, printre acestea fiind și interdicția de circulație cu metroul, cu autobuze și cu orice mijloc de transport în comun fără certificatul verde special emis doar celor care s-au vaccinat cu dublă doză sau celor trecuți recent prin boală.
  • Italienii în vârstă de peste 50 de ani sunt obligaţi să se vaccineze împotriva coronavirusului, conform unei noi legi care a intrat în vigoare. Măsura este valabilă și pentru rezidenții străini.

Cum se raportează cetățenii la această nouă măsură? Există nemulțumiri în rândul populației?

Desigur, există multe persoane care sunt împotrivă și persoane care se tem de posibilele efecte adverse. Sunt multe persoane afectate psihic, nu doar din cauza vaccinului, dar și a restricțiilor care durează de atâta vreme.

De doi ani încoace, pandemia a marcat societatea, iar diferitele măsuri introduse de autorități, cum ar fi izolarea sau vaccinarea, au divizat opiniile. Și în Italia, există opinii pro și contra. Inclusiv printre vaccinați, există persoane care s-au aliniat cererii, au făcut vaccinul, dar cu teamă.

Cu toate acestea, nu este prima dată când populația se confruntă cu epidemii grave. Astăzi, retrăim temeri și comportamente similare celor pe care le-am trăit deja în epoci precedente. Dar da, în Italia majoritatea populației s-a vaccinat, iar acum, în paralel cu cei care decid pentru prima dată să se vaccineze, se administrează cea de-a treia doză celor ce au nevoie.

În Italia, masca a intrat în mentalul colectiv ca obligație

Care este atmosfera acum în Italia, în special acolo unde locuiești și muncești, în Torino?

Preocupată, dar oamenii fac eforturi să accepte situația, să își desfășoare activitățile în libertatea mult sperată de atâta vreme.

Cum a fost perioada sărbătorilor de iarnă în Italia în ceea ce privește restricțiile?

De sărbători, regulile au fost ceva mai severe. Masca obligatorie, test obligatoriu sau vaccin pentru a participa la petrecerile de Revelion. Oamenii se așteptau, nu i-a luat nimic prin surprindere.

În Italia, masca este un accesoriu indispensabil deja de o bucată de vreme, indiferent că autoritățile decid ca ea să fie obligatorie pe stradă sau doar în interior, oamenii o folosesc aproape fără să li se mai ceară lucrul acesta. A intrat în mentalul colectiv ca o obligativitate.

Campania de vaccinare în Italia s-a dovedit una dintre cele mai eficiente din lume. A fost vaccinată peste 80% din populație. Cu toate acestea, la începutul acestui an, cazurile  de COVID-19 au crescut alarmant. Din ceea ce comunică autoritățile, care ar fi principalele motive?

Există multe variabile în joc: se prelevează mai multe teste și, astfel, se depistează infectările mai ușor. În unele perioade sau zone, se respectă mai puțin regulile de prevenire – mască, spălarea mâinilor, distanțarea -, numărul persoanelor care au intrat pentru sărbători în țară din alte țări în care circulă virusul a fost, de asemenea în creștere.

Noile cifre pozitive zilnice amintesc cam de cele de la începutul lunii decembrie.

Italienii au mai multă încrederea în autorități

Comparativ cu românii, au italienii mai multă încredere în autorități?

Da! Răspunul este afirmativ fără nicio ezitare. Tendința generală este aceasta, de a da credibilitate autorităților. Există si proteste, există și luări de poziție contrare, oamenii nu iau nici în Italia totul de bun… Dar, nu de puține ori, se întâmpla să îi auzi pe italeni că-și justifică anumite decizii prin faptul că “asta a spus statul. Asta este legea!”.

Da, italienii au mai multă încredere, în general, în autorități, în special dacă ne referim la partea de nord a Italiei.

Restricțiile din Italia

Italia a fost una dintre primele țări care au introdus vaccinarea obligatorie în cazul personalului medical, pentru a proteja pacienții.

Recent, prin decret al Guvernului, măsurile la nivel național au fost înăsprite. Vaccinarea a devenit obligatorie pentru locuitorii cu vârste de peste 50 de ani, altfel aceștia riscă o amendă de 100 de euro. Noua regulă intră în vigoare de la 1 februarie și va dura până în 15 iunie.

Pentru această categorie de persoane, accesul la locul de muncă se va face pe baza unui certificat verde special, care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală. Neprezentarea acestui certificat poate aduce o amendă în valoare de până la 1.500 de euro.

Din 10 ianuarie, Italia le permite doar cetățenilor care dețin certificatul verde special să călătorească cu mijloacele de transport în comun, inclusiv transportul aerian și maritim. Cei care circulă fără a deține acest certificat primesc amenzi între 400 şi 1.000 de euro.

Certificatul verde special poate fi emis doar pentru italienii complet vaccinați anti-COVID și pentru cei care au trecut recent prin boală, nu și pentru cei care fac dovada unui test COVID negativ.


Citește și:

INTERVIU | Viorel Ionuț Bohotici, un student român din Italia, a inventat masca inteligentă care își schimbă culoarea când nu mai filtrează aerul. „Dacă ar fi aprobată, ar fi mai ușor să ieșim din pandemie” – VIDEO

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și