România a intrat pe harta țărilor care produc artizanal brânza cu mucegai nobil. Într-un mic sat, într-o mică manufactură, brânza Camembert este produsă natural, fără chimicale, şi ajunge în magazine din Sibiu, Târgu Mureş sau Bucureşti. Manufactura este renumită pentru brânzeturile în culori şi gusturi nemaiîntâlnite, cu cele mai neaşteptate ingrediente.
Brânza Camembert este ultimul sortiment cu care se laudă producăorul Varga Istvan. Cu meşteşugul dobândit de la un brânzar din Elveţia, cu lapte de calitate din propria fermă, antreprenorul din satul Cund, județul Mureș, a început să producă şi celebra brânza cu mucegai nobil, produsă din lapte crud, cu mucegai nobil alb.
„Folosim sare oceanică pentru conservarea acestui produs şi nimic altceva. Le lăsăm la scurs până seara. Până a doua zi, se vor scurge complet. Mâine vor ajunge la sărat şi după începe maturarea şi propagarea mucegaiului care se dezvoltă cam 12 zile. Peste o săptămână se poate consuma. Acesta este Camembertul”, a explicat procedeul Varga Istvan, la Antena 3.
Acum, la manufactura de brânză se produc în jur de 50-100 bucăţi de Camembert pe săptămână.
Foloseşte doar laptele de la vacile fermei sale și, pentru că vrea să controleze calitatea până în cele mai mici detalii, Istvan nu are în plan să mărească prea curând producţia.
„Ceea ce producem noi se numeşte lapte de fân. Nu se folosesc furaje din silozuri şi alte furaje care au fermentat în producerea acestui lapte. Acest lapte se pretează perfect pentru brânzeturi din lapte crud. Deci putem face brânzeturi fără să folosim niciun fel de chimicale în producţia lui”, mai susţine Varga Istvan.
Brânzeturile nobile de la Cund ajung în magazile din Sibiu, Bucureşti, Târgu Mureş şi alte oraşe mari, iar mai multe restaurante le-au inclus deja în meniu.
Produs originar din Normandia, Camembertul este o brânza moale, cremoasă, picantă şi lipicioasă, cu mucegai nobil. Este preferata francezilor şi se pare că este produsă cel puţin din secolul al XVIII-lea.
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia