Prima pagină » Actualitate » „Întrebarea de un milion de dolari”, la primul Summit UE-China, din ultimii doi ani. De ce este China pe lista de îngrijorări a Occidentului?

„Întrebarea de un milion de dolari”, la primul Summit UE-China, din ultimii doi ani. De ce este China pe lista de îngrijorări a Occidentului?

„Întrebarea de un milion de dolari”, la primul Summit UE-China, din ultimii doi ani. De ce este China pe lista de îngrijorări a Occidentului?

Liderii UE și chinezi se vor întâlni vineri pentru primul summit din ultimii doi ani. Un summit care ar putea liniști sau dimpotrivă întări preocupările Occidentului în legătură cu relațiile ruso-chineze. Mai exact,  Bruxelles-ul dorește să obțină asigurări din partea Beijingului că nu va furniza arme Rusiei și nici nu va ajuta Moscova să eludeze sancțiunile occidentale impuse din cauza invaziei din Ucraina, potrivit The Guardian.

Uniunea Europeană intenţionează să profite de summitul virtual organizat vineri la Bruxelles pentru a trimite un mesaj puternic Chinei, potrivit căruia a ajuta Rusia în Ucraina nu este în interesul economic al Beijingului, informează dpa, potrivit Agerpres.

Oficiali UE apropiați de pregătirile summitului au declarat că orice ajutor acordat Rusiei ar afecta reputația internațională a Chinei și ar pune în pericol relațiile cu cei mai mari parteneri comerciali ai săi – Europa și Statele Unite.

Președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, vor purta discuții virtuale cu premierul chinez Li Keqiang și, ulterior, cu președintele Xi Jinping. Un oficial UE a declarat că poziția Chinei față de Rusia va fi „întrebarea de un milion de dolari” de vineri, după cum a relatat Reuters.

Ce îngrijorează Occidentul cu privire la China?

Un alt oficial a subliniat că peste un sfert din comerțul global al Chinei a fost realizat anul trecut cu blocul comunitar și cu Statele Unite, față de doar 2,4% cu Rusia.

„Prelungim acest război sau lucrăm împreună pentru a pune capăt acestui război? Aceasta este întrebarea esențială pentru summit”, a declarat oficialul.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a reiterat apelul Chinei pentru discuții de pace în această săptămână, adăugând că preocupările legitime ale tuturor părților ar trebui să fie luate în considerare.

Occidentul este de asemenea îngrijorat că Beijingul ar putea acorda sprijin material Rusiei, pentru a ajuta Moscova să ocolească sancţiunile stricte ale Occidentului. Nu se au în vedere rezultate concrete, declaraţii comune sau conferinţe de presă şi nici probleme precum COVID-19 sau privind schimbările climatice nu au fost incluse pe agendă.

China și Rusia sunt parteneri strategici

„China, care se concentrează pe export, se confruntă cu probleme. UE este cea mai mare piaţă a Chinei după SUA şi economia sa o eclipsează pe cea a Rusiei, care echivalează ca dimensiuni cu economiile Belgiei şi Ţărilor de Jos luate la un loc. UE intenţionează să sublinieze această disparitate”, au informat oficiali europeni.

Cu toate acestea, China şi Rusia sunt „parteneri strategici” hotărâţi să răstoarne actuala ordine globală. Miercuri, China a anunţat că această cooperare „nu are frontiere”, la întrevederea cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Relația UE-China, una cu probleme înainte de izbucnirea războiului

Relaţia dintre UE şi China a fost marcată de probleme încă înainte să izbucnească războiul din Ucraina. Îngrijorări cu privire la încălcarea drepturilor omului în Xinjiang (regiune locuită preponderent de musulmani, în nord-vestul Chinei – n.r.) au dus la sancţiuni în oglindă, care au îngheţat un important acord de investiţii dintre UE şi China. Diferendul dintre China şi Lituania generat de relaţiile cu Taiwanul a escaladat de asemenea într-o dispută la scară mare cu UE şi Organizaţia Mondială a Comerţului.

Războiul din Ucraina ar urma să domine agenda summitului, oficialii UE, ca şi partenerii lor americani, fiind îngrijoraţi de abilitatea Chinei de a prelungi conflictul. Beijingul a acordat Moscovei sprijin politic şi a refuzat să condamne invazia, afirmând că SUA şi NATO sunt cauza principală a acestei crize.

 

Războiul ruso-ucrainean, ziua 37

Armata ucraineană se pregătește pentru noi atacuri rusești în Donbass, după ce a respins asaltul Rusiei asupra Kievului. Situația din sud și Donbas rămâne foarte tensionată, în timp ce Rusia întărește portul Mariupol. 5.000 de oameni au fost deja uciși în Mariupol, iar 170.000 de locuitori se află captivi în ruinele orașului. Rușii au ucis 148 de copii, în timpul bombardamentelor.

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele