Inundațiile fac RAVAGII în drumul lor către România. Când va intra în țara noastră viitura de pe Dunăre. Administraţia Apele Române, anunț important
Dunărea continuă să facă ravagii în drumul său către România. După ce a devastat Austria, Budapesta se pregătește și ea pentru inundații istorice. Premierul Viktor Orban și-a anulat deplasările externe, pentru a rămâne alături de cetățeni și pentru a acționa în punctele vulnerabile. România este și ea în alertă, ținând cont de întreg contextul în ceea ce privește debitil Dunării. Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie.
Astfel, în ceea ce privește debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a atins sâmbătă valoarea de 5.700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s, în timp la sfârşitul săptămânii trecute, în data de 13 septembrie, debitul era de numai 2.200 mc/s, a anunţat Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-o postare pe Facebook.
„Hidrologii de la cele 7 Administraţii Bazinale de Apă- Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Romane Buzău-Ialomiţa, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării şi reactualizării prognozelor hidrologice emise de colegii de la INHGA”, a subliniat ANAR.
„Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie”
Potrivit sursei citate, debitul Dunării la Budapesta are sâmbătă o valoare de aproape 8.000 mc/s fiind în scădere faţă de valorile maxime prognozate. Astfel, se prognozează că Dunărea va atinge la Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8.300 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de 8.700 mc/s.
„Formaţiile noastre de intervenţie au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie.
În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari. S-a început informarea altor deţinători de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. În acest ultim caz, colegii de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare”, au mai scris reprezentanţii ANAR pe pagina de socializare.
Ungaria este în alertă maximă
Armata, serviciile de urgenţă şi voluntari construiesc în Budapesta baraje minuţios planificate, pe baza lecţiilor învăţate la ultimele inundaţii mari, în 2013.
„Problema este că în 2013 valul era scurt, iar acum, dacă este mai lung, digurile vor fi udate, nisipul va fi udat, iar dacă începe să se scurgă undeva nu este uşor de prins”, a declarat un voluntar, György Molnár, pentru Euronews, potrivit News.ro.
Dunărea continuă să facă ravagii în drumul său către România. După ce a devastat Austria, Budapesta se prgătește pentru inundații istorice. Premierul Viktor Orban si-a anulat deplasările externe și a mers în punctele vulnerabile.
Sursă foto: facebook primar Budapesta