Prima pagină » Actualitate » Invazia rusă în Ucraina stimulează cererea europeană de drone și rachete americane

Invazia rusă în Ucraina stimulează cererea europeană de drone și rachete americane

Invazia rusă în Ucraina stimulează cererea europeană de drone și rachete americane

Guvernele europene au abordat guvernul american și contractorii din domeniul apărării cu o listă de cumpărături de arme, inclusiv drone, rachete și sisteme de apărare antirachetă, în condițiile în care invazia rusă în Ucraina stimulează o cerere reînnoită de armament american, potrivit Reuters.

Germania, care se apropie de un acord pentru 35 de avioane de luptă F-35 de la Lockheed Martin Corp (LMT.N), s-a interesat de sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice, au declarat surse familiare cu situația.

Polonia dorește să cumpere mai multe drone MQ-9 Reaper fabricate de General Atomics, inclusiv în cadrul unei proceduri speciale, accelerate, și are în vedere alte achiziții ulterioare, a declarat miercuri, într-un interviu, locotenent-colonelul Krzysztof Platek, purtător de cuvânt al Agenției pentru armament din cadrul Ministerului polonez al Apărării.

„Această comandă este un răspuns la situația de securitate, în special în Europa Centrală și de Est”, a declarat Platek.

Solicitări vin și din partea altor țări din Europa de Est, unde aliații sunt dornici să achiziționeze armament pe care Ucraina l-a folosit cu succes împotriva forțelor rusești, au declarat două persoane familiare cu cererea, inclusiv rachete antiaeriene Stinger și rachete antitanc Javelin.

 

 

Cererile survin în contextul în care țările din Europa sporesc bugetele de apărare pentru a face față unei perspective de securitate din ce în ce mai nesigure, Germania, Suedia și Danemarca fiind printre cele care promit o creștere puternică a cheltuielilor.

Aliații europeni „își dublează” cheltuielile pentru apărare, a declarat săptămâna trecută Mara Karlin, un secretar adjunct al Pentagonului pentru apărare, după o audiere în Congres, unde a vorbit despre „agresiunea rusă care amenință integritatea teritorială a Europei”.

Întrucât vânzarea de arme de către contractorii americani către guvernele străine necesită aprobarea SUA, Administrația pentru cooperare în domeniul securității apărării din cadrul Pentagonului organizează întâlniri săptămânale ale Echipei sale de gestionare a crizelor europene pentru a analiza cererile specifice legate de situația actuală din Ucraina, a declarat o sursă.

Pentru a accelera aprobarea guvernului american pentru vânzările și transferurile de armament produs de contractorii americani din domeniul apărării, Pentagonul a reînființat o echipă care să răspundă la cererea crescută.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și