Prima pagină » Actualitate » Au investit 1 milion de euro, dar au dat lovitura. Afacerea de succes a doi tineri din Buzău care se bucură de producție tot anul

Au investit 1 milion de euro, dar au dat lovitura. Afacerea de succes a doi tineri din Buzău care se bucură de producție tot anul

Au investit 1 milion de euro, dar au dat lovitura. Afacerea de succes a doi tineri din Buzău care  se bucură de producție tot anul

Doi tineri din Buzău au pus bazele unei afaceri de un milion de euro. Ei au acum singura seră hidroponică din județ și pot produce căpșuni pe tot parcursul anului pentru că … le cultivă în nuci de cocos.

Primii bani i-au investit când erau încă studenți, iar acum o seră complet automatizată în care cultivă căpșuni pe tot anul. Andra și Cătălin cultivă fructele în nuci de cocos și recolta ajunge în magazine, cofetării şi supermarket-uri.

„Ai ridicat mâna, te-ai uitat, e ce trebuie să culegi, culegi. Vă daţi seama, nu stai aplecat, nu stai cu capul în jos. E mult mai uşor”, spune Andra.

Fructele nu cresc în sol, ci în nucă de cocos și astfel nu au probleme nici cu dăunătorii.

Modul de plantare e destul de uşor: folosim un plantator special, introducem căpşuna în salteaua de cocos, după care, în câteva zile, vedem prima frunzuliţă”, explică Andra Luiza Constantin, citată de Observator News.

Sera a fost construită la Săhăteni, pe un teren pe care îl aveau de la părinții lor. Construcția este complet automatizată, iar suprafața ce poate fi cultivată este de aproape 5.000 de metri pătrați. Dotarea cu aparatură modernă le permite proprietarilor să controleze, de oriunde, printr-o aplicație, tot ce se întâmplă în seră, de la climă până la umiditate.

Interesant este și modul în care sunt cultivate fructele. Căpșunile de la Săhăteni nu cresc în sol, ci în nucă de cocos astfel, spun proprietarii, au scăpat de dăunători, iar fructele sunt sănătoase și extrem de aromate. În plus, pentru a avea o cultură cât mai aproape de natural, inclusiv polenizarea plantelor se face cu insecte, conform Șansa News.

Investiție de un milion de euro

Proprietarii ei, Andra și Cătălin, erau studenţi în anul doi la Agronomie când, la îndrumarea unui profesor, au decis să-și deschidă afacerea.

Banii pentru investiţie, care s-a ridicat la un milion de euro, au fost obținuți 90% din fonduri europene, iar ceilalţi i-au primit de la părinţi. 

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și