Deținuții cu probleme psihice vor fi încarcerați într-un pavilion special, cu 250 de locuri, pentru care Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) urmează șă investească cel puțin zece milioane de euro. În același timp, toate cele șase spitale penitenciar vor fi modernizate printr-o investiție evaluată la 2,5 milioane de euro, iar până în 2025 numărul total de locuri din închisorile românești va crește aproape 8.000.
Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat că, până în 2025 vor fi puse în aplicare 38 de proiecte care urmăresc dezvoltarea sistemului penitenciar, prin care numărul de locuri ar trebui să crească, la nivel național, cu 7.850 . Potrivit ANP, începerea execuției efective a lucrărilor de investiții este estimată pentru intervalul august – octombrie 2022. Odată finalizate, noile locuri de cazare se vor adăuga celor existente, eliminându-se astfel supraaglomerarea din sistem.
Sursa citată a precizat că, în contextul epidemiei de COVID-19 s-a reușit păstrarea locurilor de muncă pentru cei aproximativ 5.500 de condamnați care prestează servicii pentru firme private aflate sub contract cu ANP. În același timp, a fost continuat și procesul de școlarizare a deținuților analfabeți, care numără peste 2.000 de „elevi” dar și cursurile de calificare pentru cei care doresc să învețe diverse meserii. Mai mult, la fiecare închisoare în parte se evaluează posibilitatea înființării unor ateliere, unde să fie fie produse bunuri care să ajungă apoi în magazine.
Sume mari de bani vor fi investite și în modernizarea și dotarea celor șase penitenciare-spital, de la Jilava, Rahova, Poarta Albă, Mioveni, Dej și Tg. Ocna, pentru care a fost realizat un plan aferent perioadei 2022-2026. Proiectul presupune dotarea cu aparatură medicală a celor șase unități medicale, în valoare de aproximetiv 2,5 milioane de euro și construirea unui pavilion destinat deținuților cu afecțiuni psihice grave, cu o capacitate de 250 de locuri, pentru care se chelui, în total, peste 10 milioane de euro.
Pentru că suplimentarea locurilor de detenție presupune rezolvarea deficiului de personal, ANP urmează să scoată la concurs posturile vacante, atât din sursă externă cât și internă.
Printre specialiștii care urmează să fie încadrați din mediul civil se număr și 102 posturi de medic, din diverse specialităţi, dar și farmaciști și biochimiști, care vor realiza unele dintre medicamentele destinate deținuților bolnavi în noile laboratoare din spitalele închisorilor.