Ioan Aurel Pop, președinte al Consiliului de Conducere al CNATDCU, susține desființarea comisiei care evalua plagiatele, pe care o consideră „anacronică”

Ioan Aurel Pop, președinte al Consiliului de Conducere al CNATDCU, susține desființarea comisiei care evalua plagiatele, pe care o consideră „anacronică”
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române | Sursa: CRISTIAN RADU NEMA / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 22/07/2022, 21:15
Actualizat: 22/07/2022, 21:27

Președintele Consiliului de Conducere al CNATDCU, Ioan Aurel Pop, care conduce și Academia Română, a transmis un mesaj pe un grup de WhatsApp al rectorilor, prin care susține desființarea comisiei care evalua plagiatele.

„Dragi colegi, CNATDCU este o instituție anacronică și sunt de acord că trebuie desființată. Pentru plagiate, avem comisiile de etică de la toate nivelele. Îmi cer scuze că intervin din afară, nemaifiind rector. Spor în toate! IAPop”, este mesajul acedemicianului, fost rector al Universității Babeș Bolyai, postat pe un grup de WhatsApp, în care sunt peste 100 de persoane, rectori din toată țara, precum și foști miniștri ai Educației.

Reacția președintelui Academiei Române vine în contextul în care ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat reorganizarea CNATDCU. Ministrul a explicat, la TVR Info, de ce a fost schimbată denumirea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) și în ce constau prevederile noii Legi a învățământului superior:

„Pentru că în orice stat în care există un sistem performant de educație, acordarea titlului de doctor este prerogativ al universității. În orice stat cu sistem avansat de educație. Universitățile acordă titluri de licență, masterat și doctorat. Pe de altă parte, universitățile sunt cele care organizează admiterea, organizează înmatricularea studenților doctoranzi. Organizează și asigură procesul de pregătire doctorală. Universitățile stabilesc condițiile de susținere. Universitățile asigură îndrumarea, susținerea și notarea examenelor și referatelor. Iar la finalul pregătirii doctorale, tot universitățile asigură și asumă susținerea tezei de doctorat. Este firesc și imperios necesar ca toate instituțiile de învățământ superior să-și asume responsabilitatea acordării titlului de doctor”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

În prezent, România este singura țară din Uniunea Europeană (UE) în care universitațile nu acordă titlul de doctor.

De asemenea, el a precizat că verificarea plagiatului în lucrările de doctorat va fi făcută de Comisia Naţională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU). Lucru confirmat, ulterior, și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, csre a declarat că noile legi ale Educației desființează CNATDCU, dar se înființează CNETU, care îi va prelua atribuțiile și va avea în responsabilitate situațiile de plagiat sau alte tipuri de nereguli privind încălcări ale eticii.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), sub numele de „Comisia superioară de diplome”, a fost introdusă pentru controlul politic al sistemului de învățământ în anul 1950, după reforma din 1948, de către comisarii sovietici și a fost perfecționat în epoca Ceaușescu, de către pro-ruși, cu același scop, și anume controlul politic, mai precizează sursa citată.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor