Ioan Mircea Pașcu, despre Evgheni Prigojin: ”Probabil că el a contat pe un sprijin care n-a mai venit”- DECLARAȚII EXCLUSIVE
Fostul vicepreședinte al Parlamentului European a declarat pentru GÂNDUL că decizia de a opri avansarea trupelor Wagner către Moscova a liderului mercenar Evgheni Prigojin ar putea avea ca explicație ”un sprijin care n-a mai venit”. Profesorul a menționat și ipoteza conform căreia familiile membrilor Wagner au fost identificate și amenințate. Mircea Pașcu susține că ”este de neconceput” ca avionul prezidențial al lui Putin să plece fără președintele rus, în contextul unor evenimente neprevăzute, semn că Vladimir Putin a părăsit Moscova, temându-se de trupele Wagner.
Așa numita revoltă a fondatorului grupării Wagner, față de conducerea de la Moscova și de Vladimir Putin a pornit ca o acțiune de succes împotriva Moscovei. Deși avansul trupelor militare Wagner a fost unul neașteptat de rapid, aceștia parcurgând 350 de km spre capitala Rusiei, în numai o zi, Evgheni Prigojin a oprit dintr-o dată, fără explicație, rebeliunea:
”Eu cred că în ansamblu a fost o provocare majoră la adresa statului rus. Rușii au dreptate când spun că a fost o provocare majoră, pentru că a pus în lumină vulnerabilitățile majore ale Rusiei în spatele frontului din Ucraina. Oamenii aceștia au parcurs în mai puțin de o zi distanța de la Rostov pe Don din sud până la Moscova. Deci asta a arătat o vulnerabilitate uriașă din punctul de vedere al rușilor și pe de altă parte, a știrbit autoritatea președintelui și instituțiilor rusești, deși se încearcă acum refacerea imaginii președintelui” a declarat Ioan Mircea Pașcu.
”E de neconceput” ca avionul lui Putin să plece fără el
Ipoteza unei înțelegeri între președintele rus și liderul Wagner în ceea ce privește revolta izbucnită sâmbătă seara în mod surprinzător este negată de către profesorul Mircea Pașcu, acesta considerând că Vladimir Putin, de teamă, a părăsit Moscova fiind de neconceput ca avionul președintelui să plece fără președinte într-un asemenea context:
”Adevărul este că președintele a plecat pe la două și ceva din Moscova, pentru că e de neconceput ca avionul său să plece fără el și să-l lase pe președinte în fața unor evenimente neprevăzute. Cel mai probabil dacă a plecat avionul președintelui, a plecat cu președintele.”
Prigojin ar fi ”contat pe un sprijin care care n-a mai venit”
”Grupul Wagner s-ar putea să și dispară, pentru că o parte dintre oameni vor fi blocați în Ministerul Apărării. Pe de altă parte, nu se știe cine preia comanda după plecarea lui Prigojin. Nu se știe ce va face Prigojin, însă el și-a materializat amenințările și a demonstrat ceea ce poate. Că nu a făcut-o până la capăt, asta este o chestiune care probabil a ținut de mai mulți factori” a menționat fostul ministru al Apărării despre decizia neașteptată a liderului Wagner de a-și opri avansul spre Moscova.
Ioan Mircea Pașcu a luat în calcul mai multe ipoteze ca posibile explicații ale abandonului lui Prigojin de a-și duce la bun sfârșit misiunea. Atât lipsa resurselor, cât și posibilele amenințări aduse asupra familiilor membrilor Wagner, dar și retragerea unui sprijin strategic pot constitui motivele pentru care operațiunea de asalt al Moscovei a fost oprită:
”Poate nu au dispus de forțele necesare. Am înțeles că familiile multora din oamenii Wagner dacă au fost identificate au fost amenințate, deci e o situație destul de confuză cu privire la cauzele care l-au întors din drum, însă este o regulă în istorie, dacă ai scos sabia din teacă folosește-o, că altfel o folosește altul împotriva ta și cam asta se întâmplă se va întâmpla cu Prigojin. Acesta probabil că a primit o asigurare de securitate de genul poți să trăiești până la adânci bătrâneți cu condiția să nu te găsim” a explicat profesorul Mircea Pașcu în ce context liderul mercenarilor putea renunța la revoltă.
O altă explicație plauzibilă la care ministrul a făcut referire poate fi legată de o susținere internă, care a fost retrasă:
”Probabil că el a contat pe un sprijin care care n-a mai venit. E posibil și e o cauză plauzibilă a faptului că a oprit toată înaintarea” a făcut Mircea Pașcu referire la un ”sprijin de natură internă”. ”Nimeni nu-și riscă interesele strategice amestecându-se direct în ceea ce se întâmplă în Rusia” a completat acesta.
Ioan Mircea Pașcu nu creditează ipoteza conform căreia întregul demers a fost o înțelegere menită să-i salveze imaginea lui Evgheni Prigojin deoarece ”nu salvezi onoarea lui Prigojin dând șah Kremlinului” susține fostul ministru al Apărării.
Conform unui anunț liderul mercenarilor Wagner s-ar muta în Belarus și nu va fi urmărit penal în Rusia, în ciuda insurecției pe care a pornit-o în acest final de săptămână.
Liderul grupului Wagner a făcut primele sale declarații după revolta de sâmbătă. El susține că nu a fost scopul său să răstoarne regimul, într-un mesaj audio de 11 minute publicat pe Telegram. Între timp, Rusia verifică dacă serviciile secrete occidentale au fost implicate în revolta mercenarilor.