Ioan Niculae poate fi eliberat din penitenciar. Decizia Judecătoriei Medgidia nu este definitivă
Ioan Niculae, patronul firmei Interagro și proprietarul clubului de fotbal Astra Giurgiu, poate fi eliberat din penitenciar, a decis Judecătoria Medgidia, miercuri, la trei luni după ce a fost încarcerat pentru executarea unei pedepse de cinci ani de închisoare. Decizia instanței nu este definitivă, putând fi contestată de procurori la tribunal.
Judecătorul a admis propunerea Comisiei de liberare condiționată din penitenciar și a dispus ca Ioan Niculae să fie pus în libertate, dacă nu este reținut sau arestat în altă cauză.
Ioan Niculae nu va putea să părăsească acum penitenciarul pentru că decizia Judecătoriei Medgidia nu este definitivă, putând fi contestată de procurori în trei zile de la comunicare.
Avizul favorabil pentru liberarea condiționată l-a primit de la Comisia specială a Penitenciarului Rahova, dar dosarul nu s-a judecat la Judecătoria Sectorului 5, ci la Judecătoria Medgidia, pentru că, între timp, Ioan Niculae a fost mutat la Penitenciarul Constanța – Poarta Albă.
Comisia a constatat că Ioan Niculae a executat deja o treime din pedeapsă, fracția impusă pentru a se lua în discuție o eventuală liberare condiționată în cazul deținuților care au peste 60 de ani. Asta pentru că el a executat deja doi ani și șase luni, pedeapsa primită în 2015, în dosarul ”Mită pentru PSD”, iar această pedeapsă a fost contopită cu cea din februarie 2021.
Ioan Niculae execută o pedeapsă de cinci ani de închisoare primită într-un dosar în care a fost acuzat de cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani. În 18 februarie 2021, când s-a dat sentința definitivă, Ioan Niculae era în Italia. El a revenit în țară pe 19 februarie, a fost reținut pe aeroport și ulterior încarcerat la Penitenciarul Rahova.
Faptele pentru care Ioan Niculae a fost găsit vinovat sunt din perioada august 2008 – martie 2009, când firmele Interagro şi Libarom Agri au încheiat un contract fictiv pentru servicii de publicitate, pentru a nu fi plătite o parte din taxele către stat.
”În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A. Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei”, potrivit dosarului DNA.
Ioan Niculae este judecat și în dosarul Romgaz – Interagro, trimis în instanță de DIICOT. Judecata pe fond a început abia în septembrie 2020, după aproape 10 ani de la deschiderea dosarului la DIICOT. Următorul termen de judecată va fi pe 19 mai, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În dosar sunt judecați compania Interagro, patronul acesteia, Ioan Niculale, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu și mai mulți foști funcționari, acuzați că au produs un prejudiciu de 60 de milioane de euro prin obținerea de către societate de gaze ieftine din producția internă.
Potrivit procurorilor, prin vânzarea preferenţială către Interagro a unor cantităţi uriașe de gaze naturale, societatea a fost plasată într-o poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Anchetatorii mai susțin că, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, s-au creat riscuri semnificative pentru securitatea energetică a României.
Ioan Niculae a înființat din 1995 compania Interagro, iar din 1996 deține clubul de fotbal Astea Giurgiu. Omul de afaceri are, potrivit celui mai recent Top 300 Capital, o avere estimată la 300-400 de milioane de euro. În 2013, Ioan Niculae era printre cei mai bogați români, cu o avere de aproximativ 1,2 miliarde de dolari.