Iohannis a primit șase noi ambasadori din UE la Cotroceni. Temele principale au fost Ucraina, NATO, extinderea Uniunii și un pic de Schengen

Iohannis a primit șase noi ambasadori din UE la Cotroceni. Temele principale au fost Ucraina, NATO, extinderea Uniunii și un pic de Schengen
Publicat: 26/09/2023, 21:39

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, marţi, succesiv, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorii Lituaniei, Belgiei, Regatului Ţărilor de Jos, Sloveniei, Estoniei şi Finlandei, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare. Subiectele principale abordate s-au învârtit în jurul războiului din Ucraina, extinderea Uniunii și cooperării în cadrul NATO, mai ales în ceea ce privește consolidarea flancului estic al Alianței. Oarecum, în subsidiar, la întânirea cu ambasadorul Țărilor de Jos, s-a pus și problema Schengen.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii cu ambasadorul lituanian, Arturas Zurauskas, şeful statului a a apreciat coordonarea eficientă şi similitudinea de poziţionări în cadrul Uniunii Europene şi NATO. În contextul agresiunii Rusiei, au fost subliniate hotărârea celor două ţări de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru statele vulnerabile, în special Republica Moldova, şi interesul pentru consolidarea Flancului Estic al NATO.

În discuţia cu Jean Cornet d’Elzius, ambasadorul Belgiei, țară cu o foarte importantă prezență în economia românească, s-a pus problema dezvoltării cooperării pe linie sectorială, cu accent pe domeniile energie, producţie industrială, cultură, cooperare universitară şi contacte interumane. Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru participarea trupelor belgiene în cadrul Grupului de Luptă NATO din România, o contribuţie esenţială la asigurarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

În discuţia cu ambasadorul olandez, Willemijn van Haaften, dincolo de cooperarea în cadrul UE și NATO, s-a pus și problema sprijinului Regatului Ţărilor de Jos pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

La întrevederea cu ambasadorul Sloveniei, Robert Kokalj s-a pus accentul asupra intensificării cooperării în domeniul energiei şi al industriei apărării. A avut loc şi un schimb de opinii asupra procesului de extindere a Uniunii Europene, fiind subliniată importanţa unor decizii favorabile pe tema avansării parcursului european al partenerilor din Balcanii de Vest, precum şi pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova până la sfârşitul acestui an. În contextul războiului de agresiune al Rusiei, a fost reiterată continuarea sprijinului faţă de Ucraina şi necesitatea acordării de asistenţă substanţială Republicii Moldova, pentru a putea consolida rezilienţa acesteia în faţa ameninţărilor actuale.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Estoniei, Aune Kotli, în afară de tema Ucraina și consolidarea flancului estic al NATO a fost subliniată şi importanţa strategică a procesului de extindere a UE, în contextul actual, atât pentru statele din estul Europei, cât şi din regiunea Balcanilor de Vest. A fost abordată şi cooperarea foarte bună dintre România şi Estonia în cadrul formatelor regionale, cu accent pe Iniţiativa celor Trei Mări şi formatul B9.

Cu ocazia discuţiei cu ambasadorul Finlandei, Leena Anneli Liukkonen, preşedintele Iohannis şi-a exprimat satisfacţia pentru aderarea Finlandei la NATO şi a subliniat interesul pentru o cooperare cât mai strânsă în vederea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, arată Administraţia Prezidenţială.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS