Reuniunea Anuală a Diplomației Române i-a dat prilejul lui Klaus Iohannis să demonstreze maniera diplomatică globală în care a acționat în calitate de președinte al României pe parcursul celor 10 ani de mandat. Astfel, domnia sa a reamintit itinerariul parcurs, în calitate de reprezentant al unei țări europene care a promovat „Strategia Națională pentru Africa”, dar și dezvoltarea de noi parteneriate strategice cu state din Africa, Asia și America Latină.
În cei 10 ani de mandat, președintele Klaus Iohannis a dat roată mapamondului încercând să stabilească o serie de „cooperări cu state din Asia, Africa și America Latină”. Demersurile diplomatice românești au avut un scop principal și global: promovarea „Strategiei Naționale pentru Africa”.
Acțiunea globală a României a dobândit, în ultimii ani, o relevanță aparte. Am acordat, împreună, o atenție sporită cooperării cu state din Asia, Africa și America Latină. În această cheie, am realizat în noiembrie 2023 seria de vizite în Africa – în Kenya, Tanzania, Republica Cabo Verde și Senegal. A fost primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani, prilej pentru promovarea Strategiei Naționale pentru Africa lansate anul trecut. În aprilie 2023, am realizat o serie de vizite în America Latină – în Brazilia, Chile și Argentina. Contactele au deschis noi oportunități de colaborare în domenii de interes, inclusiv privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global.
Discursul promovat cu aceste ocazii a fost unul al „dezvoltării dialogului tradițional, prin trecerea la o etapă superioară de valorificare a potențialului de cooperare existent”, dar și dezvoltarea de noi parteneriate strategice.
În relația bilaterală cu statele din Asia–Pacific, am susținut oportunitatea dezvoltării dialogului tradițional, în baza prieteniei și a respectului reciproc consolidat de-a lungul multor decenii, prin trecerea la o etapă superioară de valorificare a potențialului de cooperare existent, inclusiv în plan economic și investițional. În martie 2023, am ridicat relația bilaterală cu Japonia la nivel de Parteneriat Strategic, în timpul vizitei efectuate la Tokyo, un moment istoric ce a intensificat cooperarea bilaterală. Turneul în regiune a inclus și o vizită de stat în Republica Singapore, prima la acest nivel din ultimii 20 de ani. Cu ocazia vizitei oficiale în Republica Coreea, din aprilie 2024, am actualizat Parteneriatul Strategic bilateral, în baza intereselor comune adaptate priorităților noului context geopolitic global.
CITEȘTE ȘI: