Iohannis: Ne-am îndeplinit toate obiectivele la summitul NATO. România va avea un hub regional de antrenament
La finalul summitului NATO de la Vilnius, președintele Iohannis a afirmat că România și-a îndeplinit, „și de data aceasta”, toate obiectivele asumate.
Iohannis a menționat noile planuri regionale de apărare, adoptate de NATO, care oferă o securitate întărită și pentru România, conform declarațiilor lui Iohannis.
Pregătirea piloților pentru F-16 începe, în august, în România
În ceea ce privește postura NATO de descurajare și apărare, în mod cert facem un pas decisiv în direcția consolidării securității Aliate: am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România. Astfel, pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, Alianța are un răspuns pe măsură pregătit.
NATO a fost de acord cu propunerea înaintată de România, privind crearea unui centru de pregătire pentru piloții F-16
Am decis să constituim în România, alături de Olanda și de alți parteneri internaționali, un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16, dar acest hub va fi accesibil și pentru piloții Aliați și pentru cei ucraineni. Este un rol important, pe care România și l-a asumat aici.
La rândul lor, oficialii de la summit au spus că un grup de 11 națiuni urmează să înceapă pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, în România în luna august.
Ucraina le-a cerut țărilor să furnizeze avioane de o vreme pentru a ajuta la contraofensiva sa de vară, iar în mai SUA au dat voie aliaților săi occidentali să trimită avioane mai avansate.
Aceasta include mult căutatele F-16 – o actualizare semnificativă a avioanelor din epoca sovietică pe care le folosește în prezent.
Dar, pregătirea piloților pentru a zbura și a opera aceste avioane occidentale va necesita timp. Experții au ridicat, de asemenea, probleme legate de întreținerea acestora și dacă anumite avioane trimise vor fi adecvate nevoilor de luptă ale Ucrainei.
Iohannis a cerut parcurs clar pentru aspirațiile Ucrainei
Klaus Iohannis a participat la prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, care a avut loc în a doua zi summitului, de la Vilnius. Acest consiliu va facilita apropierea de NATO a Ucrainei, a fost de părere Iohannis.
Eu am susținut un progres clar pentru concretizarea cât mai rapidă a aspirațiilor euroatlantice ale Ucrainei. Astfel, plecând de la deciziile Summitului de la București, din 2008, am simplificat procesul de aderare, renunțând la planul de acțiune prevăzut anterior.
Iohannis a subliniat, la final, că „România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar, până când va câștiga războiul”.
Iohannis: NATO s-a modernizat
Pentru Iohannis, concluzia acestui summit este că, pentru Flancul Estic și Marea Neagră, a fost un succes.
La finalul acestui Summit, pot spune cu certitudine că, pentru postura Aliată pe Flancul Estic și la Marea Neagră, a fost un succes. Mesajul principal al acestei reuniuni este acela că NATO s-a modernizat pentru o nouă eră a apărării colective.