Prima pagină » Actualitate » Ion Iliescu ar putea fi AUDIAT, la domiciliu, în dosarul Mineriadei. Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare de Parchetul General

Ion Iliescu ar putea fi AUDIAT, la domiciliu, în dosarul Mineriadei. Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare de Parchetul General

Ion Iliescu ar putea fi AUDIAT, la domiciliu, în dosarul Mineriadei. Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare de Parchetul General

Dosarul Mineriadei se află din nou în atenția autorităților, la 34 de ani de la derularea evenimentelor din iunie 1990. Ion Iliescu, 94 de ani, ar putea fi audiat la domiciliu, potrivit surselor Agerpres. Foști lideri politici, printre care Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu au fost citați la Parchet, pentru a fi puși sub acuzare. 

Ion Iliescu, 94 de ani, ar putea fi audiat la domiciliu în dosarul Mineriadei, notează surse Agerpres. La 34 de ani de la tragicele evenimente, liderii politici Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citați la Parchetul General pentru a li se aduce la cunoștință că au fost puși din nou sub acuzare.

La Parchetul General general mai sunt așteptați Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Președintele Klaus Iohannis și-a da avizul, pe 16 aprilie, pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.

Autoritățile sunt nevoiți să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu. În decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei. Acesta a fost momentul când judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Ce s-a întâmplat la Mineriadă

Potrivit procurorilor, de la acea vreme, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi manifestau în mod pașnic.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod ilegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Parchetul Militar a notat că atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, generând moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

CITEȘTE ȘI: 

Dosarul „Mineriada” din 13-15 iunie 1990 este refăcut de la ZERO de trei procurori militari și are termen de finalizare 31 iulie 2024

Mărturisirile lui Ion Iliescu: LOIALITATEA mea pentru România a fost o formă de avangardă

Ion Iliescu, interviu la 94 de ani. Primele DECLARAȚII publice din ultimii 7 ani: „Partidele politice au intrat în competiția pentru populism”

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și