Ion Iliescu REFUZĂ să fie audiat în dosarul MINERIADEI. Fostul președinte al României este pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității

Publicat: 26 04. 2024, 18:48
Actualizat: 27 04. 2024, 01:54

This browser does not support the video element.

Ion Iliescu, fostul președinte al României, 94 de ani, a fost vizitat de procurorii Parchetului General, în cadrul zilei de vineri 26 aprilie, pentru a fi audiat la domiciliu, în dosarul Mineriadei. Iliescu a refuzat să se supună procedurii, la acest moment al anchetei. 

În decursul zilei de vineri 26 aprilie, procurorii Parchetului General s-au deplasat la reședința lui Ion Iliescu, 94 de ani, pentru a-i aduce la cunoștință că este pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei din iunie 1990 și pentru a-l audia. Ion Iliescu a refuzat procedura de audiere la domiciliu.

„În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secției parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Iliescu Ion, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecți pasivi secundari), lit. f) (cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), lit. g) (cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari ), lit. j) (cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

La reședința lui Ion Iliescu s-au prezentat anchetatori, dar și avocatul, care au stat departe de ochii presei și au folosit intrări laterale. Vizita din partea autorităților a durat doar câteva minute, Ion Iliescu nedorind să fie audiat la acest moment al anchetei.

 „Nu a declarat nimic, i-a fost adusă la cunoștință învinuirea, asta e tot.”, a declarat avocatul, în fața jurnaliștilor

În fața vilei lui Ion Iliescu și-au făcut apariția și câțiva protestatari, care au reclamat tergiversarea dosarului, ce a fost reluat de la zero, după 34 de ani.

„Nu mai avem încredere într-o justiție, care în toată această perioadă s-a ocupat să protejeze torționarii și nicidecum să apere victimele., a declarat Viorel Radu, președintele asociației 13-19 iunie 1990.

Infracțiuni contra umanității este acuzația oficială, pedepsită prin codul penal cu închisoare între 15 și 20 și 5 de ani sau chiar cu detenție pe viață. Procurorii spun că în zilele de 11-13 iunie 1990, autoritățile statului, în frunte cu Ion Iliescu, au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, pentru a păstra puterea, notează Digi24.

Patru oameni au murit prin împușcare, iar alți 1400 au fost răniți în sângeroasele evenimente din timpul Mineriadei din iunie 1990, notează documentele din dosar.

Parchetul General a anunțat joi 25 aprilie 2024, punerea sub acuzare a fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, gl.(r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne) şi gl.(r) Peter Petre (fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele)

CITEȘTE ȘI: 

Dosarul Mineriadei: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu au ajuns la Parchetul General /Procurorii le aduc la cunoștință acuzațiile

SURSE. Procurorul general i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei

După mai bine de 30 de ani, instanțele nu se înțeleg cine are COMPETENȚA să judece dosarul privind certificatul de revoluţionar al lui Ion Iliescu