Un raport preliminar prezentat de echipa proiectului ION arată subiectele principale de interes pentru românii din ţară şi din diaspora, potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
„Deşi este încă în faza iniţială de învăţare, proiectul ION a strâns încă din prima săptămână de la lansare aproximativ jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români care doresc ca mesajele lor să fie transmise mai departe către reprezentanţii guvernului.
Pe lângă nevoia de a îmbunătăţi sistemele de educaţie şi de sănătate din România, cetăţenii au transmis preocuparea privind salariile şi pensiile mici, în contextul inflaţiei şi a preţurilor tot mai mari, atât la alimente cât şi pentru medicamente şi serviciile medicale.
În ceea ce priveşte condiţiile de viaţă din oraşele mari, românii au trimis numeroase mesaje punctuale legate de modul de administrare a domeniului public, exprimându-şi dorinţa pentru mai multe parcuri şi spaţii verzi, piste de biciclete, dar şi pentru fluidizarea traficului din marile oraşe, pe primele locuri pentru feedback fiind Bucureşti, Braşov şi Ploieşti”, arată sursa citată.
La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a confirmat – tot duminică – pe pagina sa de Facebook că ION, soluția de inteligență artificială creată de cercetători și experți în tehnologie din România, a transmis astăzi primele rezultate publice, după ce a primit peste jumătate de milion de mesaje de la români din țară și din diaspora, în primele 10 zile de la lansare.
Potrivit sursei citate, printre subiectele principale de discuție ale românilor cu ION, surprinse în primul raport preliminare, s-au aflat ducația, îmbunătățirea sistemului de sănătate și a condițiilor pentru persoanele cu dizabilități sau vârstnice, nevoia de a crește calitatea vieții în orașele mari.
„ION va continua să livreze date, pe măsură ce învață și procesează informațiile pe care le primește. Tocmai de aceea trebuie să interacționăm cu ION, pe ion.gov.ro, prin rețelele sociale sau fizic, când îl vom întâlni în carAIvana lui, ca să îl ajutăm să își facă treaba. Apropo de asta, aproape 10 mii de oameni au votat ca ION să vină în orașul lor. Momentan, pe primul loc este București, urmat de Iași, Cluj și Timișoara”, a mai transmis ministrul.
„De astăzi, ION intră într-o etapă nouă. Vă pregătim o nouă surpriză. O să vă ținem la curent cu toate evoluțiile, cu programul și rezultatele lui. Și îmi doresc să înțelegem cu toții ca ION învață și împreună cu el învățăm și noi. Toate sunt parte din povestea și provocările unui astfel de proiect și sunt convins că merită” – Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.