Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat luni, despre comasarea alegerilor, că oamenii vor o simplificare a procesului electoral, alegeri civilizate, costuri mai mici.
”Dacă e să ne raportăm la ultimele patru runde de alegeri care au costat 516 milioane de euro, s-ar putea să ne simţim încurajaţi să luăm o decizie care să diminueze costurile într-un an şi aşa dificil”, a afirmat Stroe.
Ionuț Stroe a declarat, la Prima News, despre comasarea alegerilor, că ar fi de preferat să fie toți de acord cu acest lucru.
”Mai mult decât poziţionarea politică (..) cu toţii trebuie să fim de acord cu aşteptarea publică. Oamenii îşi doresc o simplificare a procesului electoral, oamenii îşi doresc alegeri desfăşurate civilizat, oamenii îşi doresc costuri mai mici şi nu în ultimul rând, noi trebuie să ne dorim o economisire a banului public. Urmare a unui eventual acord, putem evidenţia aceste economii. Argumentele ţin în primul şi în primul rând de prezenţa la vot, un proces electoral trebuie să capete legitimitate urmare a prezenţei la vot care trebuie să fie foarte mare. Dacă chemăm de cinci ori într-un an oamenii, într-un interval de câteva săptămâni, la vot, cu siguranţă se poate manifesta acea oboseală electorală, acel dezinteres în a merge de fiecare dată la urne, succesiv, pe parcursul a câteva luni”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL.
Stroe a menționat că, ”dacă e să ne uităm pe aşteptarea publică, peste 67% dintre români sunt favorabili organizării împreună a alegerilor”.
Acesta a mai spus că al doilea argument pentru comasarea alegerilor este legat de stabilitatea politică și instituțională.
”Acest proces electoral şi campaniile electorale succesive pot perturba activitatea instituţională. Nu ne putem permite să stăm cu instituţiile blocate atâtea luni, să vedem ce se va întâmpla în acest super an electoral”, a completat el.
Ionuț Stroe a spus că al treilea argument se referă la economiile care pot fi făcute în mod real prin comasarea alegerilor.
”Dacă e să ne raportăm la ultimele patru runde de alegeri care au costat 516 milioane de euro, s-ar putea să ne simţim încurajaţi să luăm o decizie care să diminueze costurile într-un an şi aşa dificil”, a afirmat Stroe.
La rândul său, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că pentru o mai bună eficiență a organizării votului la cele patru tururi de alegeri de anul acesta – europarlamentarele, locale, prezidențiale, parlamentare – poate nu ar fi lipsită de interes discuția despre comasarea alegerilor.
Boloș a precizat că estimarea realizată arată că toate alegerile din 2024 ar costa 3,8 miliarde de lei.
El a fost întrebat luni, într-o conferință de presă, dacă este de acord cu comasarea alegerilor.
“Având în vedere că anul 2024 este un an special, având toate rândurile de alegeri şi omul, până la urmă te gândeşti la om, omul este cel care votează şi nefiind obişnuit cu patru rânduri de alegeri, pentru o mai bună organizare şi o mai bună eficienţă a organizării votului, poate n-ar fi lipsită de interes această discuţie în spaţiul public. Dar e o decizie a coaliţiei şi dacă ne gândim, fiind la Ministerul Finanţelor, cât de eficient ar fi un astfel de lucru şi omul cred că ar fi obosit să aibă patru rânduri de campanii electorale, de patru ori convins să voteze pe X sau Y. Intervine şi psihologic discutând fenomenul acesta de plictiseală”, a declarat Marcel Boloş, potrivit news.ro.
Boloș a fost întrebat cât costă organizarea acestor alegeri. “3,8 miliarde sunt estimările noastre în acest moment”, a precizat ministrul.
Întrebat ce economii s-ar face prin comasarea alegerilor, ministrul Boloș a răspuns: ”Dacă noi am socotit 3,8 miliarde la patru rânduri de alegeri şi se reduc la jumătate, teoretic discutând…”.