Data alegerilor prezidențiale este un subiect de discuție încă aprins, mai ales că, marți, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru Alegerea Preşedintelui României. Potrivit acesteia, alegerile prezidenţiale au loc cu cel mult 3 luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte.
După alegerile din 9 iunie, la nivelul coaliției de guvernare se va discuta dacă și când va fi modificată data turului de scrutin pentru mandatul de președinte al României, spune purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.
Este doar o speculaţie care se face în legătură cu aceste alegeri. În momentul de faţă cu toţii evoluăm în ecuaţia alegerilor locale. Preocupările noastre se îndreaptă către a oferi cele mai bune soluţii tuturor adminsitraţiilor publice locale din această ţară. Nu discutăm modificarea datei alegerilor prezidenţiale. Este un subiect pe care îl vom aborda după data de 9 iunie, când vom fi în măsură să evaluăm şi rezultatele activităţii noastre şi în mod evident să organizăm şi să proiectăm şi viitorul politic şi electoral. În momentul de faţă nu discutăm modificarea datelor. A fost şi un anunţ public al premierului în legătură cu posibilitatea de a organiza aceste alegeri în luna septembrie. Foarte probabil vom confirma acest scenariu şi după alegerile locale”, a declarat Ionuţ Stroe, la B1TV, vineri seară, despre subiectul devansării datei alegerilor prezidenţiale.
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat că alegerile prezidenţiale vor avea loc în 15 şi 29 septembrie, iar în 8 decembrie se vor desfăşura alegerile generale. De asemenea, subiectul unui candidat comun a fost o altă întrebare care suscită interesul general. Referitor la acest subiect, Ionuț Stroe a adăugat faptul că lucrurile pot continua la fel după alegeri, dacă cele două partide vor avea rezultatele sperate.
Dacă avem rezultate şi mă refer în principal la guvernare, lucrurile pot continua în ecuaţia politică în care evoluăm şi astăzi. Din punctul meu de vedere nu există în momentul de faţă dificultăţi în această relaţie PNL-PSD, chiar dacă există competiţie electorală în mai toate judeţele şi oraşele acestei ţări. Această competiţie, această rivalitate este una istorică şi chiar dacă la nivelul Guvernului există între noi conlucrare, există dialog, decizii comune, la nivelul administraţiei publice locale am preferat să avem această competiţie(…) Cred că este cea mai potrivită coaliţie care pe undeva să oprească acest val de populism, de extremism, acest val de anti-europenism care din păcate caracterizează şi politica românească, a mai spus Stroe.
Citește și:
Ionuț STROE de la PNL: Campania electorală e un maraton, nu un sprint