Potrivit analizei audio realizată de românul Cătălin Grigoraș, directorul Centrului Național pentru Media și Criminalistică de la Universitatea Colorado din Denver și Cole Whitecotton, Senior Professional Research Associate, trei arme diferite au fost folosite în tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump.
Teoria propusă de Cătălin Grigoraș, directorul Centrului Național pentru Media și Criminalistică de la Universitatea Colorado din Denver și Cole Whitecotton, Senior Professional Research Associate, este aceea că trei arme de foc, diferite, au fost folosite în tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Românul și asociatul său au dedus acest fapt, în urma unei analize audio a înregistrării, depistând, astfel, sunetul a trei tipuri de împușcături.
Primele trei focuri au fost în concordanță cu presupusa armă A, următoarele cinci au fost în concordanță cu presupusa armă B, iar „impulsul acustic” final a fost emis de o posibilă armă C indică rezultatul analizei.
Această nouă ipoteză răstoarnă concluziile cercetărilor FBI, în care se menționează că a fost vorba de o singură armă și că atacatorul a acționat singur.
Un alt expert american, Robert Maher, profesor de criminalistică audio, la Montana State University, pare a susține ipoteza cercetătorului român. Maher a explicat că imaginile cu tentativa de asasinat a lui Trump arată o secvență tipică atunci când un glonț supersonic trece pe lângă un microfon, înainte de „sosirea sunetului corespunzător exploziei botului”.
Grigoraș a fost președinte al Rețelei europene a institutelor de științe criminalistice – Grupul de lucru pentru analiză audio și vorbire judiciară în perioada 2007-2009. Este membru al Audio Engineering Society (AES), al Academiei Americane de Științe Criminale (AAFS) – Secțiunea Științe Digitale și Multimedia; dar și la Grupul de lucru științific pentru dovezi digitale (SWGDE) – Comitetul audio.
CITEȘTE ȘI:
„Ar fi trebuit să fiu mort”. Cum comentează Donald TRUMP tentativa de asasinat care l-a vizat