Prima pagină » Actualitate » IPS Teodosie: ”S-a indus o frică exagerată în pandemie. Am experimentat că în Biserică nu se îmbolnăvesc oameni”

IPS Teodosie: ”S-a indus o frică exagerată în pandemie. Am experimentat că în Biserică nu se îmbolnăvesc oameni”

IPS Teodosie: ”S-a indus o frică exagerată în pandemie. Am experimentat că în Biserică nu se îmbolnăvesc oameni”
IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Sursa: Mediafax Foto

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, spune că măsurile din perioada pandemiei au indus o frică exagerată, care i-a făcut pe unii oameni să nu mai iasă din casă și dacă le spui acum că boala a trecut.

”În această pandemie s-a indus o frică exagerată, pe care eu nu am înțeles-o. Și nu m-am supus unei frici impuse, de multe ori fără logică și fără rezultate, pentru că această frică a dus în foarte multe situații la instalarea unei frici fără remediu”, a spus arhiepiscopul Tomisului, la Aleph News.

IPS Teodosie a mai spus că un mare om de știință de la NASA, care este și microbiolog, a făcut un experiment și a aflat că în biserică sunt mai puțini microbi decât în altă parte, iar în potirul pentru împărtășanie sunt ”zero microbi”.

”Recent, când am fost în Sfântul Munte, am discutat cu părinții de la Vatoped (Mănăstirea VatopedBiser de pe Muntele Athos – n.r.), cu un mare om de știință de la NASA, care era microbiolog. A aflat că în biserică nu sunt microbi cum sunt în altă parte, s-a dus să facă experiențe. Da, zice, în biserică sunt mai puțini ca afară, în altar mai puțin ca în biserică, în sfântul potir din care noi ne împărtășim, zero microbi”, a spus prelatul.

IPS Teodosie susține că măsurile din timpul pandemiei de COVID-19 nu au fost luate de specialiști, ci au fost rezultatului unui amestec între politică și medicină.

”Oamenii vin, se destăinuie, spun cât de rău le-a făcut frica. Unii nu scapă de frică, unii nu mai ies din casă, chiar dacă îi inviți și le spui că boala a trecut. Au intrat într-un calapod al unei frici distructive. De aceea eu socotesc că nu prea a fost echilibru pentru că această pandemie nu a fost dirijată de specialiști, a fost un amestec între medicină și politică, ceea ce n-a dus întotdeauna la rezultate pozitive pentru oameni”, a spus arhiepiscopul.

IPS Teodosie a vorbit și despre ordonanța dată în pandemie prin care au fost închise bisericile, calificând decizia ca exagerată.

”Nu există niciun temei să închizi bisericile. Doar Biserica are dreptul să închidă bisericile, altcineva, nu. Nu s-a cuvenit să fie închise, spun și acum. Dacă știam ce se pregătește, începeam înainte de a se închide să iau atitudine, dar după ce s-a luat, am luat această dorință de jertfă să fiu aproape”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie a adăugat că se cuvine ca președintele să vină spre Biserică, spre Patriarh, pentru că ”puterea bisericii este veșnică, puterea statului este vremelnică”.

El susține că oamenilor le-a fost indusă frica pentru a-i ține departe de biserici, pe motiv că se pot îmbolnăvi, ceea ce a fost contrazis de realitate, mai ales după Noaptea de Înviere când numărul cazurilor de coronavirus a scăzut.

”Am avut episodul cu Boboteaza, unde s-a spus să nu vină. Au venit peste 10.000 de oameni, nu s-a îmbolnăvit nimeni. Deci eu am experimentat că în Biserică nu se îmbolnăvesc oameni. A fost o frică indusă gratuit, ca să nu vină oamenii la Biserică pentru că se vor îmbolnăvi. S-a spus că de Înviere va fi avalanșă (de cazuri noi de COVID – n.r.). Iată o contradicție flagrantă: de la Înviere a scăzut (…) și se duce microbul, moare”, a afirmat IPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului a criticat propunerile de schimbare a ritualului botezului sau înlocuirea unor obiecte de cult precum lingurița de împărtășanie, susținând că acestea fac parte din canoanele Bisericii și trebuie păstrate.

”Dacă renunți la botez, renunți la credință. Această practică este conform semnificației religioase. Lingurița este obiectul de cult care este de mare însemnătate. Acea linguriță este mâna lui Hristos. El le-a dat apostolilor săi să bea din potir. După aceea a apărut lingurița, Biserica a rânduit lingurița, este sfințită, intră în potir, unde nu sunt microbi. De aceea lingurița aduce trupul și sângele lui Hristos în gura celui ce se împărtășește. Îl aduce curat. Știința a dovedit că nu sunt microbi. Atunci de ce desființăm lingurița? Venim cu o linguriță cu microbi de acasă, nu se cuvine să o introducem în Sfântul Potir. De aceea sunt niște canoane, niște reguli care ne arată că cele sfinte trebuie păstrate cu fidelitate”, a mai spus IPS Teodosie.

Despre reactivarea Mitropoliei Tomisului, IPS Teodosie spune că nu o face pentru a obține ceva pentru el, ci pentru adevărul istoric.

”Mitropolia nu e pentru mine, ci pentru adevărul istoric. Se recuperează și pentru stat, și pentru Biserică 1000 de ani de istorie foarte valoroasă, care ne pune într-o demnitate deosebită. Nu are legătură cu succesorul Patriarhului. Pentru Patriarh sunt alegeri. Există o ordine canonică. Poate fi ales Patriarh un mitropolit sau un episcop de oriunde. Locțiitorul este următorul rang până la alegeri, cum e acum mitropolitul Moldovei. Dar alegerea nu este automată, nu se moștenește. Sunt alegeri”, a explicat prelatul.

IPS Teodosie susține că scrisoarea prin care i s-a refuzat avansarea ca mitropolit nu a fost semnată de Patriarhul Daniel, ci de un episcop vicar de la Cancelaria Patriarhiei.

”Preafericitul nu a semnat această scrisoare, a semnat un episcop vicar. Scrisoarea nu a ajuns în presă de la noi. S-a crezut la început că de la noi și s-a dovedit că nu a fost, ci doar din sursele de la București”, a adăugat arhiepiscopul.

IPS Teodosie a mai spus că nu îl interesează afirmațiile celor care spun că este controversat, pentru că el respectă regulile canonice ale Bisericii, de la care nu se va abate niciodată, indiferent de ce se va spune despre el.

”Să spună ce-o spune, nu mă simt controversat, pentru că nu mă abat cu nimic de la învățătura bisericii (…) Nu a fost conflict cu autoritățile, nici dispută. Cu autoritățile sunt într-o relație foarte bună. De aceea când am făcut niște acțiuni ale Bisericii, pelerinaje, l-am invitat și pe președinte, și pe premier, pentru că respect autoritatea. Că nu înțeleg oamenii limbajul Bisericii, asta e altceva”, a mai spus prelatul

Citește și