Prima pagină » Actualitate » ÎPS Teodosie atrage atenția că fructele de mare nu sunt de post. „Sunt gângănii, animale. Cum să fie fructe, dacă mișcă?“

ÎPS Teodosie atrage atenția că fructele de mare nu sunt de post. „Sunt gângănii, animale. Cum să fie fructe, dacă mișcă?“

ÎPS Teodosie atrage atenția că fructele de mare nu sunt de post. „Sunt gângănii, animale. Cum să fie fructe, dacă mișcă?“
ÎPS Teodosie atrage atenția că fructele de mare nu sunt de post. „Sunt gângănii, animale. Cum să fie fructe, dacă mișcă?“

Recent, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost în centrul unei noi controverse după ce a declarat, la un post radio, că fructele de mare nu sunt de post, așa cum susțin unele voci.

Potrivit acestuia, fructele de mare sunt „gângănii”, ele fiind ființe vii, deci, nepotrivite pentru post.

„În tipicul Sfântului Sava cel Sfințit, folosit de Biserică, în rânduiala din Săptămâna Albă, se dă dezlegare la brânză și ouă. Este și la pește? Nu se poate schimba asta?“, au întrebat niște ascultători ai Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului.

ÎPS Teodosie spune, însă, că unele persoane „bătrâne” sunt sursa unei neînțelegeri în acest sens.

„Hai să ne înțelegem. Până acolo au mers unele persoane, bătrâne, care după judecata lor, peștele e mai de dulce decât ouăle și brânza. Deși eu am mai spus-o, dar se uită… Chiar unii o scoteau că e mai păcat să mănânci pește decât carne. S-a dus vorba asta ciudată. De câte ori este dezlegare în Postul Mare la brânză și la ouă? Niciodată! Dar la pește este, la Buna Vestire și la Intrarea în Ierusalim. În Postul Crăciunului, de atâtea ori este dezlegare la pește, după intrarea în biserică este dezlegare la pește sâmbăta și duminica și la sărbătorile mari, până la 20 decembrie, de Sfântul Ignatie. Deci dezlegare la brânză și la ouă include în mod logic dezlegarea la pește. Peștele este mai de post decât brânza, laptele și ouă“. Nu prea-s de acord cu gângăniile, așa-numitele fructe de mare. E o păcăleală cu aceste fructe de mare. Care sunt animale, cum să fie fructe dacă mișcă? Care adună toxine… Este o șmecherie pe care o folosesc mulți. Unii le mănâncă de mare plăcere, eu nu pot de jenă, nici cu ochii, nu le pot…“, a spus Teodosie.

Părintele Vasile Ioana: „Scopul postului este să nu te răsfeți prea mult”

Preotul Vasile Ioana a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, sâmbătă, 25 februarie.

Părintele Vasile Ioana, în vârstă de 50 de ani, este parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității din Bucureşti.

Este renumit pentru activitatea sa nu doar în parohie, dar și pentru aparițiile la emisiuni TV și online,

„Postul reprezintă o abținere de la anumite alimente, dar nu numai. Dacă ne referim la alimente, ne referim la alimentele de origine animală și v-am ascultat la un moment dat, e o mare dispută pe această temă, fructele de mare pot fi consumate în post, sau nu?”, a fost întrebarea adresată de Adrian Artene.

„Eu am fost în muntele Athos și în postul mare am mâncat fructe de mare, risotto cu calamari și cu tot felul de vietăți care nu au sânge. În momentul în care tu mănânci în muntele Athos, acum, nu o să fiu mai bun ca cei din muntele Athos, dar dacă acolo mi s-au dat creveți și am mâncat cu smerenie la masă cu călugării..”, a răspuns părintele Vasile.

„Sunt preoți care spun că nu e bine să mănânci fructe de mare, e opinia lor. Însă nu există nicio hotărâre care să interzică asta”, a continuat acesta.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și